Алкохолни напитки – плюсове и минуси

бира

На практика алкохола, който хората употребяват за пиене, се получава чрез ферментация на продукти, които съдържат въглехидрати. Процесът се извършва под въздействието на живи организми – дрожди.

Концентрираните напитки могат да се получават само чрез дестилация. По този начин може да се получи алкохол с произволно силен градус, но обикновено концентратите съдържат 40 до 50% алкохол.

Почти всички спиртни напитки съдържат още много други желани и нежелани съставки, които са резултат от неправилното спазване на технологията или от използването на нискокачествена суровина.

Домашна ракия

Приготвя се чрез дестилация на ферментирали плодове или вино. Суровината се нарича джибри. Бичът на домашната ракия – метиловия алкохол, се получава в резултат от лошата дестилация на напитката.  При дестилацията на домашна ракия е необходимо в казана с джибрите да се добави някакво алкално вещество – сода бикарбонат или даже няколко лопати пепел. В противен случай се получава етилацетат – едно вещество, което добре опиянява и е прекрасен лакочистител, но е много опасно за черния дроб.  Домашните ракии, особено плодовите, съдържат и много висши алкохоли – пропилов, изобутилов и др., които също са много по-отровни от етиловия и имат по-силно наркотично действие от него.

Бирата

 • Какво се съдържа в една бира?бира
 • Какво се съдържа в две бири?
 • Какво се съдържа в шест бири?
 • Какво се съдържа в дванадесет бири?

Отговорите на тези въпроси можете да научите от статията [highlight] „Коварните напитки”. [/highlight]

Бирата се прави от ферментирал ечемик. Хмелът се добавя за аромат, а маята – за да ферментират зърната в захар и алкохол.

Калории: Бирата е най-калоричната алкохолна напитка – около половин литър съдържа между 170 и 200 калории.

Плюсове: Бирата „хваща” най-бавно. Има най-ниско алкохолно съдържание – между 3% и 6% за светлата, и до 8% за тъмната.

Минуси: Бирата съдържа много пурини, които повишават нивата на пикочна киселина в кръвта. Това може да предизвика образуването на кристали в ставите, което води до болезнени пристъпи на [highlight] подагра [/highlight] . Друго проучване разкрива, че 0,5 л дневно добавят 10% към риска от рак на дебелото черво, а литър дневно увеличава риска с 25%.

Степен на махмурлук: 4/10.

[notification type=“notification_warning“ ]Биреният алкохолизъм е най-опасният![/notification] 

 • Човек, пиещ бира всеки ден, рискува да придобие алкохолна зависимост.
 • Биреният алкохолизъм се прокрадва бавно и коварно, но е много по-трудно човек да се избави точно от тази зависимост, отколкото от водката, например.
 • Рекламните клипове провъзгласяват бирата за истинска мъжка напитка. В същото време постоянната употреба на бира спомага за изработка на женски полови хормони в организма.
 • При бирените алкохолици по-бързо се нарушава интелектът, появяват се тежки изменения, подобни на психопатологични.
 • Въпреки че калориите в бирата не са много, тя твърде бързо се усвоява от лигавицата на стомаха, прониква в черния дроб и така затормозява процесите на храносмилането.
 • В резултат на това храната се усвоява по-лошо – това е и причината за появата на т.нар. „бирени кореми“.
 • За да се избегнат тези последствия, не бива да се злоупотребява с бирата. Разумната доза е 200 мл.

Бяло вино

Бялото вино се прави от ферментирал сок от грозде, изчистен от семена и люспи.

Калории: Около 130 на 175 ml. В по-сладките вина е малко повече.

Плюсове: Американски изследователи са установили, че гроздето съдържа тирозол и хидрокситирозол, които водят до намаляване на лошияхолестерол.

Минуси: Сулфитите, формирани в естествено състояние или добавени в бялото вино като консерванти за спиране на потъмняването, са най-вероятната причина за махмурлука. Те повишават опасността от алергични реакции. Белите вина също рушат по-бързо зъбния емайл, което прави зъбите по-чувствителни.

Степен на махмурлук: 6/10.

Червено вино

Червеното вино се прави от ферментирал гроздов сок, но за разлика от бялото вино, са оставени семките и люспите. След това виното зрее в продължение на минимум три години. През това време пигментите от люспите придават цвета на виното.

Калории: Около 120 за стандартна винена чаша – съдържа по-малко захари от бялото вино.

Плюсове: Съдържа повече ресвератрол (антиоксидант) от бялото вино. Това помага за предотвратяването на образуването на кръвни съсиреци и ограничаването на възпалителните процеси, което играе ключова роля в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания.

Минуси: Червеното вино причинява по-тежък махмурлук от бирата и бялото вино, заради начина, по който се прави – при производството се отделят два вида алкохол – етанол и метанол.

Степен на махмурлук: 7/10.

Шампанско

Шампанското и пенливите вина се правят почти по същия начин както виното, но след това се добавя повече мая и се оставя да ферментира в бутилки за втори път, образувайки въглероден диоксид.

Калории: Една чаша от 175 мл. съдържа 133 калории, малко повече от стандартна чаша бяло вино, заради добавките, които подобряват вкуса на шампанското.

Плюсове: Антиоксидантите в шампанското спомагат за предпазването на мозъка от мозъчен удар ( [highlight] инсулт) [/highlight] и заболявания като Паркинсон и [highlight] Алцхаймер [/highlight] . Кафеената киселина и тирозолът допринасят за защитата на мозъчните клетки.

Минуси: Мехурчетата ускоряват усвояването на алкохола в кръвта. Противно на общоприетото схващане, шампанското не повдига настроението – алкохолът засяга мозъчните рецептори по един и същ начин, независимо от източника.

Степен на махмурлук: 7/10.

Водка

Тя се прави от ферментирали зърна или култури като картофи с дрожди. След това се пречиства и няколкократно филтрира, често пъти с въглен.

Калории: Тъй като водката не съдържа въглехидрати или захари, тя има само калории от етанола (около 7 кал/гр.), което я прави „най-диетичната” алкохолна напитка.

Плюсове: Водката е най-чистата алкохолна напитка, тъй като тя не съдържа почти никакви примеси, които обикновено се формират по време на ферментацията. Въпреки високото съдържание на алкохол – около 40% – водката е малко вероятно да причини махмурлук.

Минуси: Водката често е причина за смъртни случаи от предозиране, поради относителната  липса на вкус при смесване със сокове или други безалкохолни напитки.

Степен на махмурлук: 3/10.

Уиски

алкохолУискито се дестилира от ферментирали зърна като ечемик или пшеница, а след това отлежава в бъчви. Опиянението от уиски предизвиква хаотично и непредвидимо поведение.

Калории: Около 80 за 35 ml.

Плюсове: Малцовото уиски съдържа високи нива на елагична киселина. Тя потиска растежа на различни [highlight] видове тумори [/highlight] и унищожава раковите клетки.

Минуси: Опиянението. За да се забави абсорбирането на алкохола, може да се приема разредено или заедно с калорични съставки като гъста сметана например. Уискито също съдържа много примеси, които се формират в процеса на стареене в дъбови бъчви.

Степен на махмурлук: 8/10.

[notification type=“notification_info“ ]Статията е предоставена от д-р Анелия Биволарска[/notification]

Прочети още:

– [highlight] Въздействие на алкохола върху мозъка и органите [/highlight]

– [highlight] Кога е открит алкохолът и има ли ползи от него? [/highlight]

– [highlight] Лечение на алкохолната зависимост и последици от алкохолизма [/highlight]

– [highlight] Махмурлук – причини, симптоми и лечение [/highlight]

– [highlight] Видове и степени на алкохолна зависимост [/highlight]

– [highlight] Истинска болест или само пристрастеност е алкохолизма? [/highlight]

– [highlight] Форми на алкохолна зависимост [/highlight]

– [highlight] Митовете за алкохола [/highlight]

– [highlight] Алкохолни напитки – плюсове и минуси [/highlight]