Махмурлук – причини, симптоми и лечение

Махмурлук

Махмурлукът е синдром с медицинското име „Веисалгия“ (Veisalgia), сбор от неприятни симптоми, които се появяват обикновено на сутринта след злоупотребата с алкохол. Махмурлукът се явява и у здрави хора след изпиване предната вечер на големи количества алкохол. При тях приемането на нови количества алкохол влошава състоянието им, докато при алкохолно болните го подобрява. Обикновено махмурлията изпитва отвращение към алкохола и искрено съжалява, че предната вечер е злоупотребил с него. Първият симптом, който показва, че навикът се е превърнал в болест, е употребата на алкохол сутрин “за оправяне”.

“Алкохолът причинява на човечеството много повече мъка, отколкото радост, въпреки, че се употребява именно заради веселието. “ Иван Петрович Павлов

Симптоми на махмурлукМахмурлук

[highlight] Главоболие [/highlight] , сухота в устата, болезнена чувствителност към ярка светлина, болезнена чувствителност към силен шум, диария, загуба на апетит, треперене, гадене и повръщане, общо чувство за неразположение, тежка умора и обща слабост, безпокойство, нарушен сън, повишена телесна температура.

Биологични причини за появата на махмурлук

Потискането на вазопресина (антидиуретичния хормон)

Резултатът е често уриниране, което води до загуба на соли и часове по-късно до дехидратация. В опита си да възстановят нормалната си работа, свитите органи се конкурират помежду си и крадат вода от мозъка, а последният се свива. Мембраните на клетките на мозъчната кора, се „опъват” и причиняват на махмурлията неимоверна болка при всяко движение. Обезводняването е отговорно и за скованите и отслабнали мускули, треперенето, мускулните крампи и сухотата в устата.

Ацеталдехид

Друга основна причина за махмурлука е ацеталдехидът, който е продукт на алкохолдехидрогеназата в черния дроб. При голямо количество алкохол ензима не може да смогне, което води до увеличение на ацеталдехида, който действа токсично върху хепатоцитите.

Глутаминово обновяване

Едно от ключовите вещества на детоксикацията е глутатионът – един от най-мощните телесни антиоксиданти. Количествата му обаче се изчерпват много бързо. Съществуват и полови различия в справянето с алкохолните въздействия, които са против нежния пол. Някои от най-тежките симптоми на махмурлук: общото чувство за отпадналост, бунтуването на стомаха и гаденето и умората се отдават на т.нар. глутаминово обновяване, в следствие на алкохолната интоксикация. Глутаминът е основен източник за производство на глутатион, а от друга страна сам по себе си се явява важен стимулант за клетъчния метаболизъм на всички органи. Пиенето на алкохол потиска синтезата му, затова след като алкохола напусне кръвта, тялото превключва на режим синтез. Високите нива на глутамина обаче стимулират активността на мозъка, като му пречат да навлезе във фаза на дълбок сън, който е необходим за редица оздравителни процеси.

Алкохол подобни субстанции

Това са група вещества, които се съдържат в тъмните алкохоли (уиски, бренди, бърбън, текила, тъмните ликьори и най-вече в червеното вино). Понеже различните алкохоли съдържат различно количество и различни типове „биологични замърсители“, смесеният прием на алкохол води до махмурлук с по-широк спектър от симптоми. Въглеродният двуокис в бирата пък допълнително натоварва процеса, като не дава време на тялото да произвежда достатъчно бързо нови ензими и глутатион. Това прави комбинацията бира и тъмен алкохол просто мазохистична.

Метанол

Една от твърде „опасните” причини за махмурлук е метанолът, защото той е силно отровен; токсичната доза е 20–50 ml. Първите симптоми на махмурлук с метанолно отравяне са зрителните смущения – отровените виждат като че ли през снежна буря; много от тези, които оживяват, остават частично или напълно слепи, заради увреда на зрителния нерв. Алкохолът „менте“ е богат на метилов алкохол. Пределното количество метанол, което успешно се обезврежда от организма, е 7.8 мг на ден. Метанолът преминава през плацентата и е силно токсичен за плода. Метанолът, попаднал в кръвта, търпи разпад до формалдехид (окисляване до мравчена киселина), която е: невротоксично съединение, алерген, мутаген, тератоген и канцероген.

В 1 литър безалкохолна напитка с нутрасуит се съдържат 56 мг метанол, дори и повече.  При консумиране на аспартам нивото на формалдехидите нараства във всички тъкани, включително и в мозъка и ретината на окото, и трайно ги уврежда.

[notification type=“notification_info“ ]Повече за изкуствените овкусители и консерванти прочетете в статията „Коварните напитки”.[/notification]

Лечение на махмурлук при отравяне с метилов алкохол:

Извършва се незабавна стомашна промивка с вода и медицински въглен, след което се дават очистителни средства. Провежда се инфузионна терапия с глюкозни и алкални водно-солеви разтвори. Като антидотно лечение се счита прилагането на етилов алкохол: при леки форми – перорално (една чаша коняк), а при тежки форми – венозно. Етиловият алкохол ангажира алкохолдехидрогеназата и пречи на метаболизирането на метиловия алкохол във формалдехид. При засягане на зрителния нерв се прилагат витамини – С, В1, В12.

Етиленгликол (антифриз)

Преди години в Австрия избухна скандал около продукцията на една голяма фирма, която добавяла етиленгликол (антифриз) във вината си, за да ги направи по-меки на вкус. Отровените получават силна ацидоза, а в тежки случаи – остра бъбречна недостатъчност. Даже малките хронични дози етиленгликол са опасни за черния дроб. Приет в големи дози, той причинява възбуда, която се сменя с депресия.

Кое е най-ефективното лечение на махмурлук

  • Компенсиране загубата на течности още същата вечер – заедно с алкохола се приема голямо количество (1-2 литра) ниско минерализирана (трапезна) минерална вода.
  • Пиене на празен стомах? Факт е, че наличието на храна, съдържаща въглехидрати и мазнини, подобрява механизмите на защита от интоксикация при съпътстващ прием на алкохол. Иначе казано: „Без мезе не бива да се пие!“ Подведени от бавното настъпване на опияняващия ефект на алкохола, пишман пиячите пият още и още, чувствайки се „трезви“. Тук мезето изиграва лоша шега, като подвежда пиещия да изпие повече от желаното. Изводът е, че 100 мл. водка на гладно са по-малко вредни от 200 мл. водка и пакет фъстъци.
  • Консумирането на богата на енергия и цистеин храна на закуска след тежката нощ. Яйцата са добър избор, подправете ги с калиева сол. Чаша пресен плодов сок също се отразява добре.
  • Приемът на витамини и минерали час преди забавната част облекчава симптомите на махмурлука на следващия ден. Приемът на изотонична напитка заедно с алкохола, доставя ценни минерали на тялото и се бори с ефекта на обезводняването.
  • Приемът на аспирин преди лягане и рано на следващата сутрин облекчава махмурлука.
  • Приемът на антиоксиданти, включително на глутатион омекотява махмурлука.
  • Сутрешният прием на комплексни аминокиселини или глутамин и цистеин намаляват тежестта на глутаминовото обновяване и подобряват възстановяването.
  • Пийте натурални сокове, зелева чорба или компот! Нуждаете се от калиеви и магнезиеви йони, които се намират в изобилие в тези течности.
  • Хапнете мед! Той намалява образуването на кетони – причинителите на алкохолното отравяне.

Не пийте бира за изтрезняване!

Не пийте силно кафе или чай!

[notification type=“notification_info“ ]Статията е предоставена от д-р Анелия Биволарска[/notification]

Прочети още:

– [highlight] Въздействие на алкохола върху мозъка и органите [/highlight]

– [highlight] Кога е открит алкохолът и има ли ползи от него? [/highlight]

– [highlight] Лечение на алкохолната зависимост и последици от алкохолизма [/highlight]

– [highlight] Махмурлук – причини, симптоми и лечение [/highlight]

– [highlight] Видове и степени на алкохолна зависимост [/highlight]

– [highlight] Истинска болест или само пристрастеност е алкохолизма? [/highlight]

– [highlight] Форми на алкохолна зависимост [/highlight]

– [highlight] Митовете за алкохола [/highlight]

– [highlight] Алкохолни напитки – плюсове и минуси [/highlight]