Форми на алкохолна зависимост

Махмурлук

Дългогодишната употреба на значителни количества алкохол предизвиква силна физическа алкохолна зависимост, но другата форма – психическата зависимост към алкохола се получава много по-бързо. Смята се, че около 10% от пиячите след време изпадат в сериозна зависимост, съпроводена с тежки абстинентни явления.

Ненаследствена форма на алкохолна зависимост (реактивен, късен алкохолизъм)

Обикновено тази форма на алкохолна зависимост се наблюдава при хората, в чийто семейства няма алкохолици. През целия си живот те пият с мярка и изведнъж нещо се случва – загуба на близък, любовно разочарование, разколебаване на вярата в бъдещето – и хората започват да пият, за да се “излекуват”, да “забравят” и…. се напиват.Махмурлук

“Аз никога не се напивам!” – Типична реакция за хората с форма на наследствена алкохолна зависимост. Те понасят спирта много по-добре от останалите хора, но пък за сметка на това трябва да пият през целия ден. Ако надзърнем в романите на Хемингуей, главните му герои би трябвало да са наследствени алкохолици. Те пият през цялото време, на всяка страница.

Алкохолизмът е „демократична“ болест – покосява всички слоеве на обществото. Напълно погрешна е теорията, че бедните пият от лош живот, богатите от скука, а средната класа не пие. Алкохолът е „добър познайник“ на всички общества, в които употребата му не е официално забранена.

Какви са причините за развитие на някоя от формите на алкохолна зависимост?

Синдромът на алкохолна зависимост и проблемното пиене се срещат четири пъти по-често у лица, чийто родители са алкохолици. Предразполагащ фактор за това е генетично повишената активност на ензима алкохолдехидрогеназа. От значение са също и чисто психологични фактори, свързани с качествата на личността. Приемането на алкохол може да се свърже с чувството за малоценност, повишена самовзискателност, тревожност, емоционална неустойчивост.

Каква е честота и прогнозата на алкохолната зависимост?

В България около 25% от цялото население може да бъде отнесено към групата на лицата, които пият по-рядко от един път в месеца и не се напиват, около 15% е групата на злоупотребяващите със спиртни напитки. Прогнозата е лоша. Няма зависим от алкохол, който да е успял да се върне към контролирано, „нормално“ пиене. Около 35% от лекуваните успяват да прекратят приемането на спиртни напитки дори повече от 10 години. При консумация на алкохол, дори след толкова дълъг интервал на въздържание отново загубват контрола върху приеманите количества и се „връщат“ към синдрома на алкохолна зависимост.

Жени – алкохолички

В миналото съотношението на алкохолиците мъже/жени е било 3:1, а сега е 1,5:1. Жените – алкохолички си пият сами, у дома, криейки се от близки и роднини, с чувство на срам и отвращение от себе си, като значение има и социалното „табу” върху женското пиянство. Тази социална „забрана” играе ролята на своеобразна бариера – в голямата си част жените „крият” своето пиянство и не се обръщат за помощ към лекар.

Системна употреба на алкохол от бременни жени

При тази форма на алкохолна зависимост се раждат деца със специфичен фетален алкохолен синдром (FAS). Неговите признаци са умствено изоставане, лоша координация, слаб тонус на мускулите, ниско тегло и малформации в различни органи; външно тези деца имат малки очи, спуснати клепачи и уродлива, приличаща на рибешка, уста. FAS е следствие от влиянието на алкохола върху формирането на кората на мозъка на човешкия зародиш. Мозъчната кора на много от тези деца има само четири слоя клетки вместо нормалните шест и вероятно много от клетките в тях не са намерили своето нормално място.

[notification type=“notification_info“ ]Статията е предоставена от д-р Анелия Биволарска[/notification]

Прочети още:

– [highlight] Въздействие на алкохола върху мозъка и органите [/highlight]

– [highlight] Кога е открит алкохолът и има ли ползи от него? [/highlight]

– [highlight] Лечение на алкохолната зависимост и последици от алкохолизма [/highlight]

– [highlight] Махмурлук – причини, симптоми и лечение [/highlight]

– [highlight] Видове и степени на алкохолна зависимост [/highlight]

– [highlight] Истинска болест или само пристрастеност е алкохолизма? [/highlight]

– [highlight] Форми на алкохолна зависимост [/highlight]

– [highlight] Митовете за алкохола [/highlight]

– [highlight] Алкохолни напитки – плюсове и минуси [/highlight]