Митовете за алкохола

алкохол

От векове съществуват много митове за алкохола и неговото влияние върху организма. Някои от тези митове за алкохола продължават да битуват в съзнанието на хората и да служат като оправдание за пристрастените, въпреки научните доказателства, които ги оборват.

1. Усещане за загряване

алкохолВ действителност кожата се зачервява, но това се дължи на разширяване на кръвоносните съдове – т. е. температурата на тялото не се повишава. Това обяснява честите простуди и измръзвания при алкохолици.

2. Утолява жаждата и глада

Под влияние на алкохола изпотяването и уринирането се увеличават, което води до обезводняване на организма и жажда. При прекомерна консумация той покрива до 50% от енергийните нужди, поради което гладът се притъпява. В резултат на това приемът на хранителни вещества (белтъчини, витамини и минерали) намалява и се стига до недохранване и снижаване на защитните сили на организма.

3. Алкохолът стимулира сексуалния живот

Истината е, че малки дози алкохол стимулират желанието за секс, но с увеличаване на консумацията на алкохолни напитки, сексуалната мощ спада.

4. Дезинхибиращ ефект – алкохолът премахва задръжките

Под неговото въздействие човек е по-склонен да извърши неща, които много му се искат, но не му стиска. В тази връзка е и неговото свойство да бъде най-разпространената дрога на истината. Както казва народа – „каквото е на трезвия в ума, това е на пияния в устата“.

Според различни проучвания, между 20 и 40 % от самоубийците се осмеляват да предприемат тази стъпка едва след като изпаднат в състояние на опиянение. Връзката между алкохола и насилието е общоизвестна. Когато дезинхибиращият ефект на алкохола свали забраните, дълго подтисканата агресивност излиза наяве. Трябва да се подчертае, че алкохолът е само катализатор, а не непосредствена причина за агресивното поведение.

5. Прием на алкохол при спорт и диети

Намаляване на теглото се получава когато изразходените калории са повече от приетите с храната. Но храненето не е просто смятане на калории. Типичен е и примерът с алкохола. Едно питие съдържа средно между 100 и 150 кал., което не е толкова много (ако е само едно). Проблемът не е в количеството калории, а начинът, по който действат точно тези калории. Само малка част (около 5 %) от изпитото количество се превръща директно на мазнини. По-голямата част се преработва в черния дроб в ацетат, който има една главна функция – измества мазнините като „гориво“ и по този начин почти напълно спира тяхното разграждане. Проведените изследвания по този проблем са доста красноречиви: една малка водка, в която има едва 90 калории, потиска процесите на разграждане на мазнините с 73% за няколко часа. Сами можете да се досетите какво се случва, ако пием всеки ден. Просто една голяма част от денонощието се връщаме назад, вместо да напредваме. Друг начин, по който алкохолът пречи на отслабването е като увеличава апетита. Доказано е, че след аперитива сме склонни да изядем значително по-големи порции, защото ацетатът бързо спира разграждането на мазнините, а многото калории от обилното хранене се оказват излишни и биват складирани. Алкохолът намалява значително нивата на тестостерона. Този мъжки хормон е в значително по-голямо количество при мъжа, но присъства и в женската хормонална система. Има силно влияние върху настроението и значително подобрява самочувствието. Намалените му нива водят до унилост, неувереност, малодушие, слабост, липса на тонус, намалено либидо, спадане на мускулната маса, увеличаване на подкожните мазнини – пълен пакет от всичко, което не искаме да ни се случи.

Изводът е, че ако спортуваме редовно или сме на диета и искаме резултати, не трябва да пием често.

[notification type=“notification_info“ ]Статията е предоставена от д-р Анелия Биволарска[/notification]

Прочети още:

– [highlight] Въздействие на алкохола върху мозъка и органите [/highlight]

– [highlight] Кога е открит алкохолът и има ли ползи от него? [/highlight]

– [highlight] Лечение на алкохолната зависимост и последици от алкохолизма [/highlight]

– [highlight] Махмурлук – причини, симптоми и лечение [/highlight]

– [highlight] Видове и степени на алкохолна зависимост [/highlight]

– [highlight] Истинска болест или само пристрастеност е алкохолизма? [/highlight]

– [highlight] Форми на алкохолна зависимост [/highlight]

– [highlight] Митовете за алкохола [/highlight]

– [highlight] Алкохолни напитки – плюсове и минуси [/highlight]