Истинска болест или само пристрастеност е алкохолизма?

алкохолизъм

Съществуват две основни гледни точки относно това, [highlight] какво представлява алкохолизма [/highlight] :

  • алкохолизъмСпоред първата от тях, алкохолизмът е болест като всички останали, а алкохолиците са жертви на своята физиология и са безпомощни да контролират поведението си. Склонността на различните хора да станат алкохолици силно зависи от тяхната наследственост, пол, расова принадлежност и от характера на личността им.
  • Другият подход към алкохолизма го третира както зависимостта към всички вещества като опиатите, стимулантите, никотина и т. н.; според него в основата на зависимостта лежи способността на алкохола да въздейства като положителен стимул, което подтиква към употребата му.

Определението на СЗО за алкохолизма гласи: „Алкохолици са тези хора, които пият значително количество алкохол, чиято зависимост към него е достигнала такава степен, че имат забележими умствени разстройства или това влияе върху телесното и психическото им здраве, отношенията им с другите хора и функциите им на социални и икономически субекти. Тук се включват също така и тези, които показват начални признаци на такова развитие.“

За да разбере човек дали има проблем с алкохола, Националният институт по алкохолна злоупотреба и алкохолизъм препоръчва да се направи следния тест:

  1. Тревожите ли се за това, че трябва да спрете или да намалите количеството алкохол, което приемате?
  2. Дразните ли се от това, че другите ви критикуват по отношение на алкохола?
  3. Чувствате ли се виновен, затова че пиете?
  4. Имате ли нужда от сутрешно „събуждащо” питие за да успокоите нервите си?

[notification type=“notification_info“ ]Ако отговорите с „да” на поне един от тези въпроси, значи имате проблем с алкохола. Ако отговорите на повече от един въпрос с „да” значи проблемът е сериозен.[/notification]

Алкохолиците често страдат от липса на спомен за минали събития, загуба на способността за запомняне на нова информация и дезориентация. Тези симптоми са известни като психоза на Корсаков и са резултат от забелязаното от Вернике увреждане на някои части на мозъка, дължащо се на недостиг на витамин В1; често те се разглеждат като един синдром на Вернике-Корсаков. Освен него алкохолиците имат и други неврологични нарушения, които могат да достигнат до степен на алкохолна деменция. Както е отбелязал на времето крал Макбет, алкохолът „възбужда желанието, но отнема възможностите“. Хроничните алкохолици страдат от импотентност и загубват интерес към секса.

Освен моралните негативи, алкохолиците често са обект и на нормативни ограничения. Така например член 5-ти от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи гласи:

1. Всеки има право на свобода и сигурност. Никой не може да бъде лишен от свобода освен в следните случаи и само в съответствие с процедури, предвидени от закона:

е) законно лишаване от свобода на лице с цел да се предотврати разпространението на инфекциозни болести, както и на душевноболни лица, алкохолици, наркомани или скитници …

            На този етап на развитие на колективното съзнание, съвременното общество все още третира алкохолизма по-скоро като пристрастеност, отколкото като заболяване. В същото време „Злоупотреба с алкохол, при която се достига до настъпването на органни и психо-социални увреждания”, в традиционната медицина се нарича Алкохолна болест. Това означава, алкохолизмът е заболяване и към алкохолиците обществото следва да се отнася като към болни хора!

[notification type=“notification_info“ ]Статията е предоставена от д-р Анелия Биволарска[/notification]

Прочети още:

– [highlight] Въздействие на алкохола върху мозъка и органите [/highlight]

– [highlight] Кога е открит алкохолът и има ли ползи от него? [/highlight]

– [highlight] Лечение на алкохолната зависимост и последици от алкохолизма [/highlight]

– [highlight] Махмурлук – причини, симптоми и лечение [/highlight]

– [highlight] Видове и степени на алкохолна зависимост [/highlight]

– [highlight] Истинска болест или само пристрастеност е алкохолизма? [/highlight]

– [highlight] Форми на алкохолна зависимост [/highlight]

– [highlight] Митовете за алкохола [/highlight]

– [highlight] Алкохолни напитки – плюсове и минуси [/highlight]