Главоболие – причини и лечение

Главоболието може да се дължи на безброй известни и неизвестни причини. За пациента с главоболие конкретната причина може никога да не бъде разгадана и общо-взето, него малко го интересува това. Той просто иска да престане да го боли главата. Това е единственото нещо, което го вълнува в такъв момент.

[notification type=“notification_mark“ ]Ако ви боли глава, първо изпиите чаша вода![/notification] 
Голяма чаша чиста вода. Още сега – станете от компютъра и изпийте водата. Тази от чешмата не е за предпочитане, но ако нямате друга, и тя става. Само изчакайте десетина минути да изветрее хлора, дето го добавят от В и К-то, уж за дезинфекция.

[notification type=“notification_mark“ ]Сега си направете един хубав масаж![/notification]

Започнете от нокътните (крайните) фаланги на пръстите на ръцете. Всеки пръст поотделно, всички пръсти подред, един по един С пръстите на другата ръка притискайте фалангата на масажирания пръст толкова силно, колкото можете да изтърпите. Не забравайте и нокътя. Той кореспондира на вашия череп. Меката (откъм дланта) част на фалангата притежава рефлекторни зони, съответстващи на лицевия ви череп. За да има ефект този масаж, отделете по 1-2 минути на всеки пръст.

главоболие

Ако сте изпълнили горните указания, вече би трябвало да са минали поне 30 минути откакто изпихте чашата вода и се самомасажирахте?

  • Боли ли ви още главата?
  • Да, олекна ми значително!

Изпийте сега още една чаша вода, излезте навън и се разходете на чист въздух. Вдишайте и издишайте няколко пъти дълбоко, с корема. Няма нужда да правите нищо повече.

  • Не ми е минало, още ме боли!
  • Измерете си кръвното налягане.

Преди да го направите, седнете удобно и изчакайте 10-15 минути да се нормализира сърдечната ви дейност. Не вярвайте на стойностите при първото измерване. Повторете измерването още два пъти и приемете за вярна най-ниската стойност от трите измервания.

[notification type=“notification_warning“ ]Кръвното ми е високо![/notification]

Тогава отидете на преглед или се обадете по телефона на Джи Пи-то и го питайте какво да правите. Ако не го намерите, което е твърде вероятно и кръвното ви е много високо, обадете се на Спешна помощ. Дано да ви обърнат внимание. Ако сте хипертоник, изпийте някое от хапчетата, които имате под ръка, но винаги е по-добре да се посъветвате с лекар преди това. До един час след изпиването на хапчето, ако започне да ви минава главоболието, значи е било от кръвното. Вземете си направление и отидете на кардиолог, за да ви изпише лечение за хипертонията.

[notification type=“notification_info“ ]Като ви остане време, погледнете статията „Високо кръвно”.[/notification]

  • Кръвното ми е ниско!

Легнете по гръб и си вдигнете краката нависоко. Не обръщайте внимание на изумените погледи на колегите, а ги накарайте да ви донесат нещо за пиене. Газираното се резорбира бързо, но натуралните сокове или чаша подсолен айрян са за предпочитане. Кафето не е за препоръчване в такива моменти, защото действа диуретично, а на вас ви е необходимо да приемате течности, а не да ги губите.

[notification type=“notification_info“ ]Като ви поолекне, седнете на компютъра и разгледайте статията „Ниско кръвно”.[/notification]

  • Кръвното ми е нормално, а главата продължава да ме боли!
  • Помолете някой да ви направи масаж на врата, главата, гърба и ръцете.
  • Защо още ме боли главата?

Менте алкохол

Колко алкохол изпихте предната вечер на празненството по случай рожденния ден на любимата болонка на шефката ви?

[notification type=“notification_info“ ]Повече за алкохолните увреждания можете да прочетете в статията „Коварните напитки[/notification]

Цигари

По колко кутии цигари изпушвате на ден? Ако не можете да ги спрете, защо поне не ги намалите? Пушете ли в стаята, в която работите, живеете, спите? Отваряйте от време на време прозореца да се проветри. То, не че отвън ще влезе много чист въздух, ама все пак …

[notification type=“notification_info“ ]Ако искате, погледнете статията „Замърсяване на въздуха”.[/notification]

Остеофити

Правите ли сте си някога ренгненова снимка, за да видите дали нямате шипове на шийните прешлени?

[notification type=“notification_info“ ]Ако имате изшипявания по гръбнака, погледнете статията „Артрит и артрози.[/notification]

Мигрената се нарича Хемикрания (полуглавие)

Болката ангажира едната половина на главата и вие най-вероятно знаете, че имате това заболяване. Ако сте пили вече от всички лекарства, които ви е предписала невроложката, защо не пробвате някоя качествена хранителна добавка?

[notification type=“notification_info“ ]Примери за такива добавки можете да откриете в статията „Синьо целени водорасли”.[/notification]

Работите ли на компютър?

По колко часа на ден? Вашия шеф няма ли вече да смени старите монитори, дето ви облъчват като микровълнови фурни с други, по-съвременни компютърни екрани – с течни кристали? Ако чакате сам да се сети, отиде, та се не видя.

Как сте със зрението?

Виждате ли добре надалеч? А наблизо? Понякога корекцията на леки отклонения с 1-2 диоптъра могат да ви отърват от едно упорито и мъчително главоболие.

Косата дълга ли ви е?

Има хора, които ги боли глава от … косата! Те твърдят, че като се подстрижат и главоболието им минава. Явно по краищата на космите им се натрупва много отрицателно електричество, което причинява главоболието. В такива случаи, преди да решите да си острижете къдриците, които ви придават вид на престолонаследник, можете да направите следната елементарна проба: Изкъпете се, като оставите десетина минути душа да тече върху главата ви. Ако причината за вашето главоболие е в косата, то водата би трябвало да отмие излишното електричество и след банята главоболието да ви мине.

Като си вързвате сутрин конската опашка на врата, не опъвайте толкова силно. Все пак, това е вашата коса, не на свекървата!

Синузит

Възпалението на синусите може да причини упорито главоболие в областта на челните и слепоочните дялове. Острият синузит би могъл да бъде облекчен с капки за нос, но това не важи за хроничния. Напротив, продължителната употреба на някои носни капки може да доведе до хронифициране на възпалението на синусите. Нещо повече, има капки, които след време водят до възникване на полипи в кухината на синусите. Полипите на носа в повечето случаи са възпалителни, псевдотуморни образувания и се премахват единствено чрез операция.

Отит

Възпалението на средното ухо си е сериозно заболяване поради близостта му с мозъка. Един недобре лекуван гноен отит лесно може да прерастне в менингит (възпаление на мозъчните обвивки).

При съмнение за синузитит и отит е по-добре да се проведе една излишна консултация със специалист по Уши – Нос – Гърло, отколкото да се изпробват на сляпо разни капки и мехлеми.

[notification type=“notification_info“ ]Вижте тук за менингитите[/notification]

Странични ефекти от лекарства

В случай, че приемате редовно някакви медикаменти и често страдате от главоболие, проверете какви са страничните ефекти от лекарствата, които пиете. Листовките, придружаващи медикаментите не винаги предоставят цялата информация. Те съдържат само такива данни, които са задължени по закон да предоставят на потребителите фармацевтичните компании. Бъдете сигурни, че ако са могли да си спестят нещо, което е в техен ущърб, те са го направили.

Заболявания на други органи

Редица болести на вътрешните органи могат да се придружават от главоболие, така, че ако имате някакво хронично страдание (бъбреци, черен дроб), обърнете се към съответния специалист.

Преди да почнете да си измисляте и поставяте сложни и тежки диагнози, изпийте нещо болкоуспокояващо. Възможно е да ви хванал грип или довечера да има пълнолуние, или да сте чувствителни на рязката смяна на атмосферното налягане, съпровождащо температурните аномалии, или да са ви ядосали от данъчното, или кой знае още какво.

Е, ако от прочетеното дотук не сте си решили проблема с главоболието, обърнете се към невролог. Не смятайте обаче, че той с магическа пръчка ще реши вашия проблем.

Компютърната Аксиална Томография (КАТ = Скенер) и Ядрено Магнитният Резонанс (ЯМР) дават почти еднакви образи (с по-голяма яснота при ЯМР) и имат почти една и съща диагностична стойност.

Основната разлика между двете изследвания е в парите, които ще платите и лъчевото натоварване при КАТ (скенера). ЯМР би трябвало да е безвреден.

Вероятността главоболието като изолиран симптом да сигнализира за тежко заболяване (възпаление, тумори) на централната нервна система е нищожна.

В такива случаи обикновено е налице съпровождаща симптоматика – световъртеж, гадене, повръщане, нетърпимост към светлинни и звукови дразнители, гърчове и т.н.

[notification type=“notification_mark“ ]Освен това, повечето от тези заболявания днес се лекуват успешно![/notification] 

При мигрената (хемикрания) се касае за главо­болие, което се появява на пристъпи, обикновено в едната половина на черепа. Често главоболието при мигрена се съпровожда от смущения в зрението – чувствител­ност към светлина, затруднено виждане със скотоми (блещукания). Понякога се наблюдава и симптоматика от страна на стомаха и червата, като повръща­не и диария. Пристъпът обикновено трае няколко часа и се съпътства с депресивни настроения и разд­разнителност. При кулминацията на мигренозния пристъп е налице натрапчиво желание човек да бъде сам и да се оттегли (в тъмна стая на легло).

Според психосоматичната медицина, от гледна точка на патофизиологичните промени в органите, мигренозният пристъп изключително много напомнял на сексуална възбуда, завършваща с оргазъм. Доводите са следните:

При поява на мигренозен пристъп кръвта нахлува в глава­та, създава се чувство на притискане, напрежението се покачва и накрая пациентът преминава във фаза на отпускане. При кулминацион­ната точка на мигрената, болният обикновено предпочита да бъде сам в тъмна стая на легло. Известно време след пристъпите повечето пациенти изпитват наслада от чувството на благоразположение.

При сексуална възбуда кръвта се стича в областта на гениталиите, напрежението нараства и в кулминационната точка на оргазма напрежението се преобръща в отпускане. При извършването на сексуален контакт хората се усамотяват (в тъмна стая, на легло). След акта партньорите изпитват чувство на удовлетворение и наслада.

Още от началото на 19 век в медицинската литература се срещат описания на случаи с пристъпи на мигрена, които преставали след сексуален оргазъм. Някои пациенти съобщавали за необходимостта от няколко оргазма, преди да настъпи отпускането и да се освободят от пристъпите.

По време на пристъп, на пациента едва ли му е до секс, но дали наистина сексът няма да се окаже ефикасен лечебен метод при мигрена?

Това могат да го преценят единствено страдащите от това мъчително заболяване – увеличаването на честотата на сексуалните контакти (оргазмите) би следвало да доведе до рязко намаляване на мигренозните пристъпи.

[notification type=“notification_info“ ]Гледайте все пак да не прекалявате![/notification]