Артрит и артроза – лечение и симптоми

На съвременния етап на развитие, медицината е безпомощна при лечението на артрита и артрозата. Доказателство за това е самият факт, че тези заболявания съществуват! Най-често предписваните лекарства в тези случаи са нестероидните противовъзпалителни средства и кортикостероидите. С тях се цели потискане на възпалителния процес в ставите и забавяне хода на заболяването. Тези лекарства имат многобройни и тежки странички ефекти, подробно описани в придружаващите ги листовки.

[notification type=“notification_info“ ]За повече виж статията „Язва”.[/notification]

Всеки медицински термин, завършващ с наставката “патия” или “оза” обозначава заболяване с неизвестна причина и механизъм на развитие.

Пример: В миналото бъбречните заболявания са носели общото наименование “нефрози”, а засягането на гломерулите (бъбречните клъбца) – „гломерулопатия” След изясняване на етиологията и патогенезата на тези бъбречни заболявания, термините “нефроза” и „гломерулопатия” са заменени от пиелонефрити, гломерулонефрити и т.н.

Артрозата и нейните най-чести форми – [highlight] коксартроза [/highlight] (засягане на тазобедрените стави) и [highlight] гонартроза [/highlight] (заболяване на коленните стави) са все още с неизяснени причини и механизми на развитие. Лечението, което най-често се предлага на пациентите, намиращи се в крайния стадий на това заболяване, е поставянето на изкуствена става.

Ревматоидният артрит е заболяване с „изяснена” патогенеза (механизъм на развитие) и морфология (патологични изменения в ставите). Лечението на това заболяване е с плачевни резултати.
артритАртрозата засяга големите стави и при нея разрушаването на ставния хрущял не се съпровожда от възпалителна реакция.

Артритът по-често засяга малките стави и при него има тежко възпаление на ставните тъкани. „При генетично предразположени лица, неизвестни фактори (вирусни или бактериални антигени) индуцират автоимунно възпаление на ставната лигавица с участие на автореактивни Т хелпери”.

Това е „изяснената” патогенеза на ревматоидния артрит. Единственото, което става ясно е, че на никой нищо не му е ясно. Медицинските учебници изобилстват от такива определения.
Описаните в тях усложнения на ревматоидния артрит се подреждат по честота на възникване така:
Усложнения от страничните действия на противоревматичното лечение, напр. стомашна или дуоденална язва, кървене от нестероидните противовъзпалителни медикаменти, Аналгетична  нефропатия (увреждане на бъбреците), бъбречно увреждане от златни препарати, D-penicillamin и др. лекарства.
Загуба на функцията и изкривяване на ставите, обездвижване и инвалидизиране.
В около 5% от случаите се развива вторична амилоидоза с нефрозен синдром и прогресия към бъбречна недостатъчност с нужда от хемодиализа.
[notification type=“notification_info“ ]Прочетете повече за амилоидозата.[/notification] 
артрит  
 
Символично значение на артрозата и артрита
Всяко напредване в живота ми причинява болка, защото ми липсва живец. Вместо да изхвърля баласта, продължавам да се влача и се изтощавам напълно.

Глезените и стъпалата са символ на социалната подвижност.
Ако са увредени, „Човек все хлопа по вратите”. Той не може да си намери работа, не може да получи повишение, все се препъва на прага и не може да го прекрачи. При добро състояние на тези стави, човек усвоява няколко професии, сменя местоработата си често и се издига по социалната стълбица.

Коленните стави съответстват на социалните връзки между роднините.
Коляното символизира рода и семейството (оттам идва израза „До седмо коляно”). Ако ви боли коляното, обърнете внимание на отношенията в семейството.

Тазобедрените стави носят енергиите на промяна в условията на живот или местоживеенето.
Човек, който яде трътки, си седи в къщи. „На жената се дава да яде трътката, за да си седи у дома”. Заболяванията на тазобедрените стави лишават човека от подвижност и той прекарва цял живот на едно и също място. 

Китките снабдяват главния мозък с енергия.
Нервните импулси от дясната китка стимулират лявото мозъчно полукълбо, а от лявата китка – дясното полукълбо. „Писането като нервномускулна дейност кристализира мисълта и свързва като мост съзнателното и подсъзнателното”.

Лакътните стави осигуряват енергия на емоционалните центрове и подхранват чувството за любов.

„Да прегърнем силно любимия човек”, така, че лактите да опрат в гърба му. „Хората кършат ръце”, когато са притеснени и отчаяни и си „Проправят път с лакти” в живота, когато са гневни.
Раменните стави съответстват на отговорността у мъжете и природната мекота у жените. Оттам идват изразите: „Носи голям товар върху плещите си”, „Камък ми се смъкна от плещите”.

Преобразяващата нова нагласа:
Разширявам своя духовен хоризонт и оставам гъвкав. Смирено изоставям всички представи, които ме ограничават. Доверявам се на живота и се чувствам в своето тяло като у дома си. Изхвърлям товара, олеквам и придобивам подвижност и интерес към всичко, което ме заобикаля. Наслаждавам се на всеки етап от своето житейско пътешествие.

Диета при артроза и артрит
Когато ви падне мазилката на къщата, вие не отивате в магазина за строителни стоки, откъдето да купите няколко листа ламарина, за да закърпите дупките по стените. Нито пък прикривате оголените места чрез пребоядисване на фасадата. 

За да възстановите ставния си хрущял, ви е необходим пак същия материал – хрущял. Откъде да го вземете?

От колбасарницата, транжорната за месо, а защо не направо от кланицата. Комшията, който не остава без прасе по Коледа също може да ви бъде полезен.
Купете си кости със ставите (свински, телешки, без значение какви). Насечете ги на парчета и ги натъпчете в херметическата тенджера. Сложете вода и варете 2-3 часа, докато хрущяла от ставите падне от костите. Насипете чорбата в 6-7 панички, за да имате по една за всеки ден от седмицата. Посолете и сложете подправки по ваш вкус. Като изстине, приберете купичките с желираната „супа” в хладилника и изяждайте всеки ден по една. 

[notification type=“notification_info“ ]Хрущял може да си набавите и при консумацията на саздърма от дъртата коза на далечния ви братовчед по бащина линия. Той поне ще ви гарантира, че животното е било живо и здраво, преди да го заколи. За саздърмата от магазина такава гаранция няма.[/notification] 

Керевизът (целината) е зеленчук, изключително полезен за ставите. Направето го редовна съставка от вашата салата. Накъсайте листа върху купичката с желирана отвара от хрущял, която току-що прибрахте в храдилника. Настържете си една супена лъжица от грудката на керевиза, разбъркайте я в кофичка кисело мляко и изяждайте по една такава доза всеки ден.

Бъдете търпеливи!

Костите и ставите са тъканите с най-бавна обмяна на веществата. За да се подменят, на тях са им необходими поне 3 месеца. Подавайте им редовно правилния градивен материал. Организмът ви знае как и къде да налепи новата мазилка.

Рибеното масло е отлична гарнитура към вашата диета.

На пазара се предлагат чудесни хранителни добавки с антиоксидантно действие, които имат силен противовъзпалителен ефект. Обаче бъдете внимателни при избора си! Ако се предозират, билките също имат странични ефекти.

Dosis sola facit venenum! – Дозата прави отровата!
Това правило важи за почти всяко лечебно средство.
 
Имайте впредвид още и следното: Организмът приема и понася добре билки, които растат на същата географска ширина, откъдето е родом пациента. Паметта на вашето ДНК е съхранила информация за всичко, с което са влизали в контакт прадедите ви до „девето коляно”. Не налитайте на екзотични тропически растения, освен ако нямате в рода си афроамериканец.

Защо не пробвате в продължение на месец, вечер преди лягане, да си прикрепяте с левкопласт по едно лещено зърно върху увредените стави на пръстите?

Конопените продукти „Коносан“ също действат ефикасно при артрити и артрози. За повече информация, погледнете в [highlight] сайта на Коносан [/highlight] .