Коварните напитки

Безалкохолни питиета

Четеш ли етикетите на безалкохолните, които купуваш? Знаеш ли какво пише там? Зад неразбираемите „Е” с някакви числа се обозначават различните добавки към храните и напитките: оцветители, стабилизатори, консерванти, емулгатори, антиоксиданти, подобрители и ароматизатори. Голяма част част от тези добавки са изключително опасни и са забранени със закон в редица страни. Вредата от газирани напитки се дължи основно на тези добавки.

Символът Е с различните номера означава стандартите на Европейския съюз.

От Е 100 до Е 181 е групата на оцветителите – Използват се в сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед.

От Е 620 до Е 640 са овкусители, ароматизатори и подобрители.

От Е 900 до Е 999 са пенорегулатори и се използват в газираните напитки.

От 81 оцветители, 20 са забранени. Абсолютно забранени са два от тях: Е 121 – цитрусов червен оцветител, и Е 123 – оцветител амарант, който се използва в миксове за кекс, плодови пълнежи и желета и предизвиква астма, екзема, хиперактивност и е вреден при бременност.

Е 102 (тартазин) предизвиква астматични пристъпи и уртикария при децата и е забранен в Норвегия и Австрия. Той се използва в безалкохолни напитки, сладкиши, снаксове, тестени храни, консервирана риба, готови супи.

Е 133 се използва в млечните продукти, сладка и напитки и е забранен в 7 европейски държави.

Изкуственият подсладител сорбитол под символа Е 420, не е разрешен за детски храни и може да предизвика стомашни смущения.

Често срещаният в натуралните сокове червен оцветител Е 122 предизвиква алергии и астматични пристъпи.

Е 951 (аспартам) е изкуствен подсладител, известен като нутрасуит. В Европейския съюз и България аспартамът е разрешен за употреба.

Изключително широко се използва в газираните напитки и разтворимите прахчета. В част от продуктите дори не е отбелязан на етикетите: дъвки без захар, какаови смеси, напитки с кофеин, разтворими чай и кафе, сокове, мултивитамини. Редовната употреба води до пристрастяване. Много хора съобщават за тежък абстинентен синдром, когато се опитат да изхвърлят аспартама от храната си. Някои твърдят, че предизвиква дори по-силна зависимост от алкохола.

Из „Световната конспирация срещу здравето”- д-р Атанас Гълъбов:

Нутрасуит (Аспартам) – Чий живот подслажда?

„Аспартамът (нутрасуит) е 200 пъти по-сладък от захарта. Съставът му включва фенилаланин (50%), аспергинова киселина (40%), метанол (10%). Аспартамът е химична отрова, най-опасната добавка към храните. „Осигурява“ 75% от страничните реакции от хранителните добавки. Описани са 92 симптома при употреба на този подсладител: главоболие, мигрена, проблеми с паметта, гадене, пълнеене, обриви, депресия, безсъние, смущения със зрението и слуха, сърцебиене, задух, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност, световъртеж, ставни болки, склероза, епилепсия, мозъчни тумори, хронична умора, Паркинсонова болест, диабет, Алцхаймер, понижено внимание, аутизъм, уродства, дори и смърт. Симптомите могат да се проявят чак след няколко години.

Аспартамът е открит през 1970 г. От 1974 г. е одобрен за напитки, дъвки и зърнени закуски, въпреки няколкото изследвания, доказали токсичността му. Дават се 500 000$ за да се „установи годността му“. Уволняват се неудобни членове от експертните комисии, така че да има с 1 глас повече „за“. Един от купените (д-р Хейс) получава хонорар 1000$/ден. Нутрасуитът уврежда очния нерв – тунелно виждане, кръвоизлив в ретината, ослепяване. Той води също до: лоша ориентация, нарушено равновесие, шум в ушите, нарушение на менструалния цикъл, депресия, имунни проблеми. На туй отгоре Monsanto – производителят на нутрасуит, е един от най-големите замърсители на околната среда – само 1 от неговите заводи изхвърля 16 млн.тона токсини в река Мисисипи. При операция „Пустинна буря“ в залива на Ирак, американците са пиели напитки с нутрасуит (по няколко литра на ден). Голяма част от тях са развили т.нар. „синдром на залива“ (Аспартамна болест).

След масовото излизане на аспартама на пазара само за 1 година (1984) туморите в мозъка са нараснали с 10%. През 1987 г. е основана „Мисията възможна“, движение за разясняване истината за аспартама.

Фенилаланинът е аминокиселина, която нормално се среща в мозъка, но количеството й рязко се повишава при приемане на аспартам, особено ако е съчетано и с голямо количество въглехидрати. В мозъка рязко намалява серотонина, което води до депресии, колебания в настроението, изблици на гняв.

Метанолът (метилов алкохол, дървесен алкохол) е силна отрова, уврежда зрителния нерв и може да доведе до слепота дори и при малки дози. (Алкохолът „менте“ е богат на метилов алкохол). Пределното количество метанол, което успешно се обезврежда от организма, е 7.8 мг на ден. В 1 литър безалкохолна напитка с нутрасуит се съдържат 56 мг метанол, дори и повече. Метанолът преминава през плацентата и е силно токсичен за плода. Метанолът, попаднал в кръвта, търпи разпад до формалдехид (окисляване до мравчена киселина), която е: невротоксично съединение, алерген, мутаген, тератоген и канцероген. Мравчената киселина е силно корозивна, използва се за сваляне на покрития от блажна боя. Формалдехидът е основна суровина за получаване на: формалин (служещ за консервиране на тъкани и трупове), инсектициди, багрила, лепила, бои. При консумиране на аспартам нивото на формалдехидите нараства във всички тъкани, включително и в мозъка и ретината на окото, и трайно ги уврежда. Формалдехидът е силно реактивен спрямо белтъците, той е токсичен за протеините и за ДНК, като води до генетични дефекти. Метанолът в плодовете е свързан с етанол (етилов алкохол), който е негов естествен антидот.

Страничен продукт при метаболизма на аспартама е дикетопиперазинът, водещ до: [highlight] мозъчни тумори [/highlight] , тумори в матка, яйчници, тестиси; хипофиза, [highlight] рак на гърдата.[/highlight]

Изкуствените подсладители уж помагат за отслабване, но след 1985 г. затлъстелите американци са вече 54% от населението. Аспартамът силно повишава апетита за сладки неща, навярно поради спадане нивото на серотонина в кръвта. Спирането на консумацията на аспартам води до отслабване с 8-9 кг. Аспартамът води и до проблеми с опознавателната дейност и намалява интелигентността. Аспартамът взаимодейства непредсказуемо с медикаменти, особено с антидепресанти.

Понастоящем аспартамът се добавя в 10 000 храни и се продава в 100 страни. Ако мразите хората, може да започнете да работите за компанията Monsanto – производителят на нутрасуит.

Ацесулфам К (с търговски имена Sunette и Sweet One) е подсладител, добавян често заедно с аспартама, одобрен от FDA през 1988 г. Добавя се в диетичните храни, напитки на прах, дъвки. Чрез разпадния си продукт ацетоацетамид води до тумори на белите дробове, млечните жлези, тимусната жлеза, левкемия.

Цикламат – подсладител, забранен през 1970 г., но отново се употребява в безалкохолни напитки.”

Коварните напиткиПри такова количество отровни химикали във въздуха, напитките и храната, зачестяването на подобни заглавия във вестниците не е учудващо за никой.

Азобоите намират широко приложение за оцветяване на вълнени, памучни, трикотажни, кожарски, копринени, хартиени и редица други изделия от изкуствени влакна, каучук, пластмаси, косми, пера, сапун, маргарин, безалкохолни питиета, минерални масла и смазки, бензин и други разтворители, лакове, моливи, мастила и много други. Азобоите могат да причинят [highlight] рак на черния дроб [/highlight] .

Основното правило в нашето законодателство е да не се превишават смятаните за безопасни дози от тези вещества. Размерът на риска от тях се оценява главно от СЗО. Във всеки случай, по рафтовете на западните супермаркети не се срещат напитки с ярки цветове, както у нас. Затова, макар и уклончиви, експертите избягват за себе си трайните салами и ярко оцветените напитки. Списъкът на разрешените и забранени добавки е труднодостъпен. Обикновеният купувач няма информация какво означават тези странни символи и какви опасности крие консумацията на храни с такива отровни съставки. Върху етикета почтено на пръв поглед е вписана въпросната добавка, но със съответния и Е-номер. Така производителят ще ви е предупредил и ще си измие ръцете, а вие ще се тровите, без да имате и най-малка представа за това. Сами трябва да решавате дали да купите опасната храна, която по правило е по-евтина или ще предпочетете по-скъпата, но по-качествена и безвредна стока.

Газът, газиращ газираните напитки е въглероден диоксид. Редовната употреба на газирани безалкохолни питиета уврежда лигавицата на стомаха и червата, увеличава нейната пропускливост (за токсини, вируси, бактерии, паразити и др. чуждеродни агенти) и „отключва вратата” за редица тежки заболявания: езофагит, гастрит, язва, колит, артрит, рак и какво ли още не.

Кой каквото ще да казва, но компотите и соковете на баба ти от село, си остават най-чистото и хубаво безалкохолно питие, което можеш да намериш!

Бирата

Какво се съдържа в една бира? –  витамин В 1.

Какво се съдържа в две бири? – витамин В 2.

Какво се съдържа в шест бири? –  витамин В 6.

Какво се съдържа в дванадесет бири? – витамин В 12.

Болестта на пиячите на бира

Коварните напиткиЗаболяването е описано за пръв път през 1967 г. в Квебек, където от 48 случая 20 са завършили със смърт. Симптоматиката се изразява в необяснима бързо прогресираща сърдечна недостатъчност, съпроводена с изразена хипертрофия и дилатация (уголемяване и разширяване) на сърцето. Заболяването прогресира изключително бързо и за няколко седмици води до смъртен изход. Касае се за увреждане на сърцето (кардиомиопатия) у консуматори на бира, в която за поддържане на вкусовите качества е бил прибавен кобалтов сулфат. Същата болест е описана и при индустриални работници, работещи с кобалтови съединения. Токсичното действие на кобалта се свързва с блокирането на редица ензимни системи в сърдечномускулната клетка, което води до тежки дегенеративни изменения и невъзможност за изпълнение на нейните функции.

Макар да не е сигурно доказано, при прилагането на медикаменти, съдържащи кобалт е наложително особено внимание. Става дума за назначаване на терапия с витамин В 12 (цианкобаламин) за продължително време.

  • Кой ви каза, че витамините са напълно безвредни?
  • Бирата „прочиства” бъбреците и пикочните пътища, но в големи количества увеличава кръвния обем и „натоварва” сърцето!
  • Преди да изпиете третата бира за деня, изчакайте малко докато изпикаете първите две!

Виното

През 60-те години на миналия век в Тайланд специалисти във фирма за производство на детско лекарство вместо предвидения по технология пълнител пропиленгликол, добавили аналогичния по физико-химични свойства, но доста по-евтин етиленгликол. Това е известният на всички антифриз, който се използва за охлаждаща течност на автомобилите. В резултат на това 300 деца починали от токсична некроза на черния дроб, а няколко хиляди получили тежки отравяния.

През 80-те години на миналия век в България производители на домашно вино започват да добавят антифриз в каците за по-бързо „узряване” на виното. В резултат на тази практика, в отделенията по бъбречни заболявания започват да постъпват пациенти, консуматори на такова вино, които развили остра бъбречна недостатъчност. Бъбреците на тези хора, „отровени” от антифриза във виното, в един момент са спряли да функционират, което е наложило включването им на хемодиализа (апарат „изкуствен бъбрек”).

Ето някои от задължителните добавки, включени в технологията за производство на вино:

„За да се подобрят качествата на виното, то се обработва със серниста киселина и калиев метабисулфид. Сернистата киселина се добавя към здравото грозде, преди да започне алкохолната ферментация, в доза 1 грам на всеки литър, ако киселината е 6-процентова. Ако гроздето е леко загнило, дозата става двойна. За бистрене на виното масово се прилага  бентонит (знаете ли какво е това?). Дозите най-често са 1-1,5 грама за литър (как ли ги теглят тези грамове винопроизводителите?). Бентонитът се наръсва в разлат съд с вода или вино, така, че съотношението да бъде 1:10 (100 грама бентонит в 1 литър течност). Оставя се 24 часа, за да набъбне. След това се разбива енергично до пълно запенване, като последователно се прибавя по малко вино. Готовата бентонитова суспензия се налива в съда с вино и отново се разбърква много силно. Цветясването се лекува пак със серниста киселина и калциев карбонат (мраморен прах)”.

  • Антиоксидантните ефекти на качественото вино са всеизвестни.
  • Качествено означава скъпо и марково вино, запечатано в бутилка с бандерол!
  • Евтиното домашно вино, дето бай Петко го продава в мърлявите пластмасови туби на тротоара пред дома си, може да ви струва много повече.

Ракията

  • Алкохолът е отровен за бебета и малки деца!
  • Не им давайте да ви ближат пръстите, дето ги топите по чашите!
  • Не им давайте да опитват от вашата чаша с бира!
  • Не разтривайте при настинка бебето с ракия, защото алкохола се резорбира през нежната детска кожа и може да доведе до „безпричинно” отравяне!

Коварните напиткиРедовният прием на алкохол унищожава мозъчни клетки и води до нервно-психични отклонения и деградиране на личността.

Към алкохола се развива пристрастяване, което е причина за заболяването [highlight] Хроничен алкохолизъм [/highlight] (Етилизмус хроникус).

Алкохолдехидрогеназата в черния дроб ежедневно може да разгражда по 150 грама чист алкохол, което се равнява приблизително на 250 грама водка. Ако се пие всеки ден над 150 грама чист алкохол, след 15 години, в около 80% от случаите се развива цироза.

 

Алкохолната цироза се предшества от стеатоза (мастна дегенерация) на черния дроб, която е лесно установима ехографски. Ако на този етап се прекъсне приема на алкохол за един месец, обикновено черният дроб се възстановява напълно. После пак можете да се върнете към пиенето.

Kovarni_Napitki_4Гликогенът (въглехидрат) предпазва черния дроб от увреждане, затова преди или след прием на концентриран алкохол, си хапнете нещо сладко.

Гледайте обаче това да не ви стане навик, защото диабетът  дебне, скрит в кутията на тортата.

Ако сте любители на домашната ракия, задължително правете преварка. При повторната дестилация, количеството на метанола намалява драстично. След ракиеизваряването оставете ракията в открит съд поне за 20 дни. Метиловият алкохол е силно летлив и ще се изпари почти напълно. Не съхранявайте ракия в пластмасови съдове, защото някои отровни съставки на пластмасата са разтворими в алкохол. Отвинтете капачката на бутилката с домашна ракия, която ви подариха миналата седмица. По-добре да стои отворена. Покрийте гърлото с тензухена марля, ако се притеснявате, че вътре влизат прахоляци.

Диета при чернодробна стеатоза (омазняване на черния дроб)

Диетата трябва да бъде рационална, богата на белтъчини от животински произход и витамини, хипоенергийна. Предпочитат се несладки плодове и зеленчуци с повече целулоза в тях. Отстраняват се тлъстите храни – мас, лой, масло, сланина, мозък, вътрешности. Използват се масла от  растителен произход – слънчогледово , царевично, маслинено. Избягват се захарите и особено концентрираните като захар, мед, сладка, различни видове сладкиши.

Забранява се изцяло приемането на алкохол под каквато и да е форма!

За възстановяване нормалната структура на черния дроб са необходими поне два месеца на пълно въздържание!

[notification type=“notification_info“ ]Редовната употреба на малко количество чист алкохол предпазва от развитие на атеросклероза и инфаркт на миокарда![/notification]

Малко означава 50-60 мл, а не половин бутилка дневно!

Чист означава марков, а не евтиното менте от кварталната кръчма. Не само рискувате да се отровите от евтиния алкохол, а може и да ослепеете от високото съдържание на метанол в него.