Атеросклероза – рискови фактори и профилактика

Атеросклерозата (или Склерозата) е заболяване на големите и средните артерии. Природата е поставила артериите дълбоко сред тъканите на човешкото тяло, за да бъдат максимално защитени при евентуално нараняване. За артериалните съдове можете да се ориентирате по техните непрекъснати пулсации. Вените не могат да пулсират самостоятелно и голяма част от тях се разполагат по повърхността на тялото. Съдовете, които виждате под кожата на ръцете, краката и по други места на тялото са вени. Вените не се засягат от атеросклероза. Те могат да склерозират при други обстоятелства.

Атеросклероза Атеросклерозата се развива в продължение на десетилетия, подобно на хронична болест. Тя засяга всички хора, без изключение. Това заболяване започва в детската възраст, прогресира бавно без да дава никаква симптоматика и се проявява в средна и напреднала възраст, когато съдовете са стеснени до такава степен, че не могат да осигурят нормално кръвоснабдяване на органите.

Нормално вътрешната повърхност на артериите е гладка и лъскава. При движението си по нея, кръвта не изпитва никакво съпротивление и кръвния поток безпрепятствено достига до всички тъкани и органи. Някъде в детско-юношеската възраст, в стената на артериите започват да се натрупват масти (липиди) под формата на петна и ивици, които ясно се вижсат като добре отграничени жълтеникави полета. Тези мастни петна не са надигнати към кухината на съда, не го стесняват и не пречат на движението на кръвта. 

При настъпване на средната възраст (при повечето хора), тези първоначални атеросклеротични изменения натрупват по повърхността си съединителна тъкан (оттам идва името склероза). При този процес мастните петна се навдигат постепенно нагоре от вътрешната повърхност на артерията, подобно на движещи се земни пластове, сформиращи хълмиста местност. Тези нови структури се наричат фиброзни (склеротични, склерозни) плаки и са много плътни. Те трайно стесняват съдовата кухина (лумена на съда) и пречат на движението на кръвта. Стесняването прогресира с годините и може да доведе до пълно запушване на съда. 
Атеросклероза Усложняването на някои склерозни плаки (тромбоза, кръвоизлив в плаката) също причинява запушване на органните артерии. В тъканите, напълно лишени от кръвоснабдяване се развива инфаркт (некроза – умъртвяване на тъканта). Това е вече последния, краен етап от развитието на това заболяване. Атеросклерозата е основната причина за социално-значимите заболявания на нашето съвременно общество. Тези заболявания са социално значими, защото са най-честата причина за смърт в средна и напреднала възраст. В тази група влизат ИБС (исхемична болест на сърцето) с почти всичките и форми – Стенокардия (гръдна жаба), Инфаркт на миокарда; МСБ (мозъчно-съдова болест) – Старческа деменция (слабоумие), Исхемични инсулти; Гангрена на крайниците, Мезентериална тромбоза (хеморагичен инфаркт на червата). 
За да видите как изглеждат органите, засегнати от тези заболявания, посетете секциите „Гангрена при диабетик”, „Мозъчен удар”, „Разрив на сърце” и „Инфаркт на червата” в меню „Виждали ли сте”.

Символично значение на атеросклерозата:
Реагирам строго на всички житейски преживявания. Втвърдявам своите възгледи. Възпрепятствам и напълно спирам потока на жизнената енергия. Ограничавам своето духовно развитие, защото смятам, че животът не ми носи никаква радост.

Причините за атеросклерозата са неизяснени. Появата, развитието и утежняването на това заболяване зависи от следните рискови фактори:

ГЛАВНИ рискови фактори:

ХИПЕРЛИПИДЕМИЯ (високо ниво на липидите в кръвта). Начинът на хранене и диетичните навици са определящи за този рисков фактор. 
Консумацията на храни, съдържащи животински мазнини (холестерол и наситени мастни киселини) благоприятства развитието на атеросклероза. Същото се отнася и за тестените и сладки храни, защото в организма излишните захари се трансформират в мазнини и се складират като резервен енергиен източник. Къде точно се складират ли? Погледнете си гънките на корема и ще ги видите!
Включването в ежедневното меню на растителни мазнини (ЯДКИ, ЗЕХТИН), РИБА (богата на полиненаситени мастни киселини), хранителни добавки (ПЕКТИН), натурални плодови сокове (АРОНИЯ, компоти и нектари), консумацията на плодове и зеленчуци, намаляват риска от развитието на атеросклероза.

[notification type=“notification_info“ ]Изяждането на поне една ябълка дневно действа като „метла” за холестерола в червата. Освен това, ябълката предпазва и от кариеси (виж статията „Троянските коне”).[/notification]
– Защо прадядо ми, който се тъпчеше всеки ден със свинско и сланина, живя в пълно здраве цели 102 години?
– Защото прадядо ти е ял и много кромид лук, праз, чесън, орехи, ябълки, круши, и всякакви други екологично чисти храни. Консумирал ги е във вида, в който му ги е предоставяла природата, а не ги облъчвал по сто пъти в микровълновата фурна, нито ги е препържвал в някакви екзотични тропически масла.
[notification type=“notification_info“ ]Ескимосите се хранят изключително с животински продукти, при пълната липса на плодове и зеленчуци. Те ежедневно ядат мас от тюлени, китове и бели мечки, но не страдат от заболяванията, дължащи се на атеросклероза. Това е така, защото в менюто им редовно присъства РИБА.[/notification] 
ХИПЕРТОНИЯТА (високото кръвно налягане) е заболяване, „здраво” свързано с атеросклерозата. Двете болести крачат уверено, хванати за ръка. Колкото е по-високо кръвното и колкото по-дълго продължава това, толкова атеросклерозата започва по-рано и е в по-тежка форма. Контролът на високото кръвно (включително с медикаменти) намалява риска от развитието на атеросклероза. 
 
[notification type=“notification_info“ ]Прочетете тук повече за високото кръвно.[/notification] 
ТЮТЮНОПУШЕНЕТО чрез съдовия спазъм и токсичните продукти, постъпващи в кръвния ток също увеличава риска от атросклероза.
ЗАХАРНИЯТ ДИАБЕТ води до ранна и тежка атеросклероза, освен другите органни увреждания, характерни за него.
Второстепенни рискови фактори:
  • Напрежение и постоянен стрес (Личности от психологичен тип А)
  • Липса на физическа активност
  • Подагра (виж секцията в меню „Виждали ли сте”)
  • Затлъстяване
  • Редовна консумация на голямо количество сладкиши
  • Използване на хормонални противозачатъчни таблетки
[notification type=“notification_warning“ ]Внимание!
Предпазването от развитие на ранна и тежка атеросклероза с всичките и животозастрашаващи усложнения става чрез избягване на рисковите фактори![/notification]

Единственото сигурно химическо вещество, което „разтваря” мастите в атеросклеротичните плаки е етанолът. Етанолът е алкохолът, който става за пиене и се намира във всички алкохолни питиета. 
Алкохолът, освен че може да обезмаслява двигатели и да почиства мазните петна по дрехите, в малки (до умерени) количества, предпазва от развитието на атеросклероза. Това е причината в артериите на алкохолиците почти да липсват атеросклеротични изменения. Поради същата тази причина, докторите по цял свят съветват сърдечно болните да пият по чаша вино всяка вечер или да приемат по малко чист концентриран алкохол.
[notification type=“notification_info“ ]Малко означава 50-60 мл, а не половин бутилка дневно![/notification]