Подагра – лечение

В миналото подаграта е била наричана „Царска болест”, поради голямото и разпространение между членовете на знатните фамилии, хранещи се изключително с месо и месни субпродукти. Името на заболяването отразява най-честата клинична изява на това заболяване: Podos – крак, Agra – силна непоносима болка. Основното патогенетично звено при подагра е повишаване на пикочната киселина в кръвта – хиперурикемия. При жените това заболяване се среща рядко преди менопаузата, поради урикозуричното действие на естрогените (увеличават отделянето на пикочна киселина с урината).

[notification type=“notification_info“ ]Подаграта често се съчетава със заболяванията, включени в т.нар. „синдром Х”: затлъстяване, захарен диабет ІІ тип, високо кръвно налягане.[/notification]

Подагра При пълно здраве, обикновено след вечерно преяждане и препиване, болният от подагра се събужда в ранните часове на деня със силна, непоносима болка в основата на палеца на крака. Ставата е подута, зачервена, свръхзатоплена и силно болезнена;  до такава степен, че пациентът не може да търпи завивката върху крака си.

Защо това става през нощта и защо се засягат точно ставите на краката, а не на ръцете?

Когато на човек му стане студено нощем, той насън хваща завивките и ги придърпва нагоре, при което често си отвива краката. Ако пък му стане горещо, той просто изритва завивката и краката му пак остават открити. Така те се охлаждат и понеже ставната течност е слаб разтворител на пикочната киселина, се получава изкристализиране на натриеви урати по ставните повърхности. Ставите изглеждат като посипани с гипс. Това води до развитие на остра възпалителна реакция, която е причина за клиничната симптоматика. Голямата става в основата на палеца на крака съдържа най-голямо количество ставна течност и съответно най-много натриеви урати изкристализират именно там.

Най-сериозните увреждания при подагра се дължат на засягането на бъбреците. Те в крайните си стадии водят до [highlight] нефросклероза [/highlight] , а в началото могат да се проявят с три типа изменения:

І. Уратна нефропатия, последица от отлагането на уратни кристали в интерстициума на пирамидите и папилите, което с времето води до развитието на възпалителна реакция тип Подагра „чуждо тяло” – т. нар. подагрозни тофи, които представляват [highlight] грануломи [/highlight] . Те могат да се намерят и опипат по ушната мида като плътни зрънца; още и по палеца на крака, петата и други места по тялото.

ІІ. „Пикочокиселинни инфаркти” – остаряло и неправилно понятие, отразяващо изкристализирането на натриеви урати в лумена на събирателните каналчета в пирамидите. Това състояние води до остра бъбречна недостатъчност, поради запушване на бъбречните каналчетата.

ІІІ. Образуване на пикочокиселинни конкременти – уратни камъни. Уратните [highlight] бъбречни камъни [/highlight] са рентгенонегативни, затова наличието им се установява ехографски! Те „отварят врата” за нахлуване на инфекция към бъбреците.

Диета при подагра

  • Нормализиране на телесното тегло, но НЕ чрез гладуване.
  • При такъв начин на отслабване концентрацията на пикочна киселина в кръвта силно се повишава и това може да доведе до сериозни усложнения!
  • Все пак, ако се решите на такава диета, задължително приемайте големи количества вода

[notification type=“notification_info“ ]Виж „ефекта на разреждането” в статията бъбречни и жлъчни камъни![/notification] 

  • Бедна на месо храна. Избягване на консумацията на сардини и животински вътрешности – черен дроб, сърца, бъбреци, тимус.подагра
  • Избягване на алкохол, поради подтискане отделянето на урати през бъбреците и възможност за отключване на подагрозен пристъп.
  • Да не се приемат диуретици без консултация с лекар, защото те понижават отделянето на пикочната киселина!

Снимките са любезно предоставени от д-р Живко Пешев, главен административен асистент на Катедрата по обща и клинична патология на Медицински Университет, Пловдив