Бъбречни и жлъчни камъни

Универсална диета при бъбречни камъни

Когато ви е диагностицирана Бъбречнокаменна болест, вие със сигурност знаете, че имате бъбречни камъни. Поискайте от вашия личен лекар да ви направи изследване, за да провери нивото на пикочната киселина в кръвта. Ако то е високо, значи е твърде вероятно да имате [highlight] подагра [/highlight] .

Тогава вашите бъбречни камъни (конкременти) са уратни, но те са само част от проблема. В случая трябва да се лекува подаграта като основно заболяване, защото тя се усложнява с [highlight] високо кръвно налягане [/highlight] (хипертония), води до сериозни ставни увреждания и разрушава структурата на бъбреците.

Оттам нататък не е необходимо да пикаете в буркани, да увивате песъчинките в носни кърпи и да ги разнасяте по лабораториите да ги изследват. Всички бъбречни камъни се образуват в кисела урина. Изключение правят само фосфатните камъни и те са изключително рядко срещани. Вероятността да имате фосфатни камъни е нищожна. Ако искате все пак да сте сигурни, измерете си само рН на урината. Изследването е елементарно, прави се с хартиени лентички, които променят цвета си и всеки аптекар или личен лекар би могъл да ви съдейства.

Предназначението на универсалната диета при бъбречни камъни е да алкализира организма. Второто важно нещо е да се увеличи диурезата, за да се постигне „ефект на отмиването” на конкрементите още докато са съвсем микроскопични и могат да преминават безпрепятствено през пикочните пътища. По тази причина се препоръчва ежедневно приемане на алкални минерални води. Това са почти всички наши минерални води и алкалността им е отбелязана някъде по етикетите.

Разрешени храни при бъбречни камъни

 • Мляко и млечни – ограничават се до голяма степен – може по 2-3 пъти седмично прясно или кисело мляко, извара, прясно сирене, обезсолено сирене и др.Бъбречни камъни
 • Месо, риба, птици, яйца в умерено количество – телешко, говеждо, заешко, пилешко, пуйка, риба, прясна риба– пъстърва, шаран, калкан, хек.
 • Хляб и хлебни – всички видове, препоръчително е да са пълнозърнести.
 • Захар и захарни изделия – в ограничено количество – захар, мед, конфитюр, желе, тахан халва, мармалади.
 • Мазнини – зехтин, олио, сметана, краве масло до 3-4 пъти седмично.
 • Зеленчуци и варива – картофи, моркови, домати, краставици, прясно зеле, зелена салата, пиперки, тиквички, тиква, гъби, карфиол.
 • Плодове – ягоди, ябълки, дюли, дренки, грозде, лимони, портокали, френско грозде, вишни, череши, круши, малини, пъпеши, дини, кайсии, праскови, банани.
 • Подправки – домашно пюре, лимонов сок, чубрица, джоджен, сладък червен пипер, магданоз, оцет.
 • Напитки – отвара от шипки, липов чай, ментов, чай от лайка и ПОЛСКИ ХВОЩ, слаб руски и китайски чай

Забранени храни при камъни в бъбреците

 • Много солени сирена, пушени, топени сирена с подправки.
 • Рибни консерви, солени меса, саздърма, пастърва, пушени меса и др.
 • Шоколад и шоколадови изделия, какао
 • Мас, лой, сланина.
 • Спанак, лапад, коприва, киселец, зелен грах, сини домати, целина, варивата, лозови листа, червено цвекло
 • Цариградско грозде, смокини, къпини, горски ягоди, стафиди, фурми.
 • Лютив червен пипер, люти чушки, черен пипер, горчица, хрян, бахар, дафинов лист.
 • Всички напитки от алкохол, газирани, кисел айрян и боза.

Основен момент в профилактиката си остава ежедневното приемане на 1,5 – 2 литра алкализирана слабоминерализирана вода! Пийте поне веднъж седмично чай от полски хвощ!

Диета при жлъчни камъни

Болните да се хранят често и по-малко.

Забранени при жлъчни камъни са

богатите на холестерол храни: мозък, яйчен жълтък, животински мазнини, вътрешности. Изключват се запържени и консервирани храни, тлъсти меса и ястия, пикантни подправки, газирани и алкохолни напитки, шоколад и шоколадови бонбони, сладолед, кафе, варива (зрял фасул, леща и грах), туршии. Не бива да се допуска обилно приемане на въглехидрати и едностранчиво хранене.

При камъни в жлъчката се препоръчват:жлъчни камъни

растителни масла – слънчогледово, маслинено, царевично. Да се приемат повече плодове и зеленчуци, както и да се поддържа редовна дефекация.

По време на жлъчна криза не трябва да се приема храна през устата, освен течности в малки количества – вода, плодови сокове, сок от компот, чай. След прекратяването й болните се захранват 1-2 дни с чай от лайка, отвара от шипки, мляко, компот, пюрета. После за няколко дни се преминава на кашава и пасирана храна, бедна на мазнини.