Билки и диета при високо кръвно

чесън

Ако се остави нелекувано, високото кръвно може да доведе до инфаркт на сърцето, мозъчен кръвоизлив и други живото-застрашаващи състояния. Терапията на заболяването е медикаментозна, но днес много хора се обръщат към билките и диетите за лечение на високо кръвно, като допълнителен естествен и безвреден за организма метод.

Билки при високо кръвно налягане

чесънЧесънът съдържа сулфиди, които помагат за понижаване на кръвното налягане и поддържането му в нормални граници. Освен това в него има също и естествени ACE инхибитори (те предпазват кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците), магнезий, фосфор, аденозин и алицин. Тези вещества спомагат за разширяване на артериите, което улеснява притока на кръв и понижава кръвното налягане.

Друга билка, която разширява кръвоносните съдове е глогът. Той подобрява кръвоснабдяването на органите и понижава кръвното налягане. Използва се също и като средство за подобряване на сърдечната дейност, защото подсилва контракциите на сърдечната мускулатура.

Една много популярна билка , която се използва с успех при високо кръвно налягане е ашвагандата или така наречения индийски женшен. Тази билка е известна с многото си благоприятни ефекти върху целия организъм. Тя действа подмладяващо, намалява стреса и умората, помага при безсъние. Индийската билка съдържа много фитохимикали, които подобряват общото здравословно състояние на пациента и освен всичко друго понижават кръвното налягане. Преди приемането на ашваганда обаче, се препоръчва да се консултирате с лекар, за да избегнете нежелани ефекти от смесването на билката с някои от лекарствата, които приемате.

Джинджифилът е известен с това, че подобрява кръвообращението и по този начин понижава кръвното налягане по безопасен и ефективен начин. Коренът от джинджифил също така е мускулен релаксант и Джинджифилотпуска мускулите в стените на кръвоносните съдове, както и понижава нивото на холестерола в кръвта. Един друг плюс на джинджифила е, че той дества като силен афродизиак.

Кафявите и синьозелените водорасли са едно доста ефективно средство за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола. Те разреждат кръвта и са богати на много витамини, йод, селен, калций, калий, мед, цинк и други жизненоважни за организма минерали и полезни вещества.

Канканелаелата е много интересна подправка, която има специфичен вкус и аромат. Тя е антиоксидант и в малки количества канеленото масло стимулира кръвообращението и помага на тялото да използва по-ефективно инсулина, като по този начин нормализира кръвното налягане.

Други полезни билки при високо кръвно налягане са кардамон, арджуна, азиатска центела, скутелария, валериан, брош, клитория, репей, индийско орехче.

Диета при високо кръвно

Това, което ядете и пиете оказва директно влияние върху сърцето и кръвното налягане. Колкото по-здравословно се храните, толкова по-стабилно ще е кръвното ви налягане. Освен като превантивна мярка, правилното хранене и промяната в хранителните навици са важна стъпка при борбата с високото кръвно.

Един от най-бързите начини да понижите кръвното си налягане е да намалите солта. Тя е номер едно към причините за високо кръвно налягане. Колкото повече сол ядете, толкова повече ще се покачва кръвното ви. Солта кара тялото да задържа вода, която след време покачва кръвното. Колко обаче е допустимото количество сол? Смята се, че до 6 г. на ден е нужното за организма. Проблемът обаче е, че ние консумираме много повече, защото не слагаме в сметките факта, че голяма част от солта, която приемаме е „скрита”. Около 80% от нея се съдържа в храните, а много малка част е това, което ние добавяме в ястията.

Следващият причинител на високо кръвно е [highlight] алкохолът [/highlight] . Прекомерната употреба неизбежно води до високо кръвно налягане. Алкохолът съдържа много калории, от които се напълнява, а [highlight] наднорменото тегло [/highlight] допринася значително за покачването на кръвното, наред с още много други здравословни проблеми. За нормална и дори полезна консумация на алкохол се смята по една чаша вино на ден или една халба бира.

Много важно е какви мазнини съдържа диетата ви. Най-често се храним с храни, които съдържат мазнини, покачващи нивата на холестерола. Има обаче мазнини, които действат обратно и понижават холестерола – това са полиненаситените мастни киселини. Избягвайте червеното месо, маслото и палмовото масло, които съдържат много наситени мазнини. Търсете храни, съдържащи растителни масла и риба, защото понижават нивата на холестерола и помагат за поддържането на нормално телесно тегло и кръвно налягане.

Заместете част от готвените храни с плодове и зеленчуци, съдържащи витамини, минерали и фибри, които доказано понижават кръвното налягане. Те също така са богати на калий, който неутрализира негативните ефекти на готварската сол. [highlight] Хималайската сол [/highlight] също е прекрасен неин заместител.

В обобщение, за да поддържате нормално кръвно налягане и да бъдете по-здрави, променете начина си на живот. Хранете се по-здравословно, наблегнете на суровоядството, избягвайте мазните и солени храни, яжте повече плодове и зеленчуци. Спортувайте поне 2 пъти седмично. Ако нямате време за спорт, ходете пеша – всеки ден по 1 час – това е най-добрата „диета” при високо кръвно налягане.

Прочетете още:

– [highlight] Хипертонично сърце [/highlight]

– [highlight] Видове артериална хипертония [/highlight]

– [highlight] Причини за високо кръвно налягане [/highlight]

– [highlight] Билки и диета при високо кръвно [/highlight]

– [highlight] Сваляне на високо кръвно налягане [/highlight]

– [highlight] Усложнения на високото кръвно налягане [/highlight]