Хималайската сол

Наричат хималайската сол – солта ”бялото злато на земята. Древните келти вярвали, че душата на човека идва от океана, някои смятат, че на английски думите за душа и сол имат общ произход (душа – sole, сол – salt). Човешкият зародиш (бебето) се развива в 1% солен разтвор в утробата на майката

Разликата от обикновената готварска сол е огромна. Последната е преработена, пълна със замърсители, „мъртва”, т.е. в нея отсъства енергията, заложена от природата хималайска сол(следователно е вредна и непрепоръчителна както за здрави, така и за болни хора). Хималайската сол е нещо уникално – тя е най-чистата, богата на ценни минерали и високи нива на енергия сол на планетата. Хималайските лечители имат болници със специални солни стаи, където се правят процедури 2 пъти дневно най-вече за лечение на астми и бронхити, за заздравяване на дихателните пътища.

Хималайската сол е на възраст около 250 млн.години, добива се от изключително чисто и високо енергийно място – най-големият енергиен център на Земята (Хималаите), едрокристална, извънредно чиста, с розов цвят. Добива се и се измива на ръка, т.е. възможно най-неагресивно, с цел енергията й да бъде максимално съхранена. Цветът се дължи на включени железни атоми в кристалната й решетка. Известно е, че енергията на кристалите е правопропорционална на големината им, а така също зависи от състава, произхода и местонаходището им. Кристалите Хималайска сол са с кубична кристална решетка (най-съвършената кристална форма в природата) Тя съдържа над 84 вида минерали (съответно 84 вида вибрации), които са лесно усвоими от човешкия организъм, поради химически идентичните структурни верижни връзки с тези на витамините и протеините. Почти цялата Менделеева таблица (с изключение на инертните газове) се съдържа в хималайската сол, а те са заложени като съставни елементи и в нашия организъм. Така, приемайки в тялото си 1% солен разтвор на Хималайска сол, ние всъщност приемаме онова, което е основата на живота, при това във възможно най-енергийната и лесно усвоима форма!

Какво се случва в нашия организъм при приемане на 1% разтвор на Хималайска сол?– алкализация и възстановяване на солевия баланс, детоксикация и обновяване на клетките и тъканите, разреждане на кръвта, разбиване на лошите мазнини в нея, укрепване на кръвоносните съдове, подобряване на кръвообращението (вкл. в капилярите), нормализация на кръвното налягане, подобряване на клетъчното хранене и целия метаболизъм, по-добро усвояване на лекарствата и хранителните добавки, балансиране на енергетикага на организма на микро и макро-ниво, повишаване на нивото на енергия, жизненост, издържливост, имунитет, подмладяване и разхубавяване, усилване на енергиите на душата, нивото на осъзнаване и връзката с древните творчески енергии на планетата, с Хималаите и Шамбала

Освен вътрешно като 1% солен разтвор, Хималайската сол може да се прилага и за промивки на синуси, инхалации, измиване на очи, гаргара на уста и гърло, измиване на зъбите, вани за крака, вани за тяло, козметични цели – маски за лице, платнени торбички със сол (топли или студени), при тежки здравословни проблеми (напр. пневмония), може да се прави солена жилетка със 1% р-р затоплен до температурата на тялото, солени чорапи и други.

Солта в нашият организъм (натриев хлорид) участва в поддържането и регулирането на водния баланс, тя е необходима за нормалната работа на стомашните ферменти, влиза в състава на кръвта и тъканната течност. Натриевият хлорид осигурява нормалното функциониране на клетките, следователно, при недостиг може да възникнат сериозни проблеми в организма – нарушава се провеждането на нервните импулси и производството на инсулин. Много е опасна реакцията на бъбреците при недостиг на натрий: те започват активно да изработват веществото ренин, което довежда до спазъм на капилярите и покачване на артериалното налягане, а това покачва рискът за развитие на инсулт и инфаркт. Прекомерната употреба на сол също не минава безпроблемно. Най-тежкото последствие от пресоляването е високото кръвно налягане. Основният проблем е в това, че натрият има свойството да задържа водата в организма, оттам кръвното налягане се покачва, а заедно с него заради излишната вода се покачва и теглото. Наднорменото тегло и затлъстяване способстват за развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет, повишава риска от формиране на тумори.

Където има повишено кръвно налягане – там са и неговите „верни спътници” – инфарктът на миокарда и инсултът – мозъчен удар . Затова трябва да солим храната си с полезните видове сол, например с хималайска сол. Тя съдържа от една страна желязо, на което се държи розовият й цвят, от друга страна в нея присъстват и други необходими за организма микроелементи – сяра, калий, калций, магнезий. Но пък съдържанието на натрий в нея е по-ниско и затова тази сол не задържа вода в организма.

Хималайската кристална сол има универсално приложение поради основното си действие на балансьор на повечето процеси в организма.

Цените на Хималайската сол са: фина кристална сол – 200 гр. солница – 12,50 лв.; едра кристална сол за вана – 1,6 кг. – 50,00 лв; фина кристална сол – 400 гр. – пакет – пълнител за солница – 15,00 лв.; едра кристална сол – 250 гр. – пакет – пълнител за мелничка – 15,00 лв.; каменна кристална сол – 400 гр – за „Соле“ – 20.00 лв.; мелничка + хималайска едра кристална сол – 250 гр. – 34 лв.