Мозъчен удар

мозъчен удар 1Зад добилото сред народа популярност наименование „мозъчен удар” се крият два вида увреждания на мозъка. В неврологията те се обозначават с медицинския термин инсулт. Този термин ясно отразява внезапната клиника при такива пациенти. Изведнъж, като гръм от ясно небе, пациентите с мозъчен удар получават парализи на тялото. Парализите съответстват на увредената зона в мозъка. Засегнатите могат да се оплачат от силно, нетърпимо главоболие, а могат и да нямат никакви оплаквания.

Видове инсулти

Хеморагичен инсулт

При тази форма на мозъчен удар се касае за масивен кръвоизлив в мозъка. Кръвните маси могат да се „разлеят” по повърхността на мозъка или да „напълнят” мозъчните стомахчета, какъвто е случаят на първата снимка. Именно при такива пациенти е налице силното главоболие, предшестващо парализите. Хеморагичният инсулт е усложнение на високо кръвно налягане (артериална хипертония). Поддържането на високо кръвно продължително време, когато не се лекува, може да доведе до разкъсване на нежните мозъчни съдове и развитието на хеморагичен инсулт.

Анемичен (исхемичен) инсулт

мозъчен удар 3При този вид мозъчен удар се получава спиране на кръвотока в дадена зона в мозъка вследствие пълно запушване на някоя мозъчна артерия. Такова запушване се получава най-често при атеросклероза. Мозъчната тъкан, лишена от кръвоснабдяване, загива и започва да се „разлага”. Процесът се нарича некроза или мозъчно размекчение. Такива пациенти получават парезите и парализите без да имат предшестващи оплаквания. При тях липса главоболие.

Ако пациентът преживее голям инсулт, той често остава инвалид за цял живот. На мястото на загиналата мозъчна тъкан се образува кухина, изпълнена с течност. Тази кухина се нарича псевдокиста (лъжлива киста). Истинските кисти в тялото са тапицирани с епителна тъкан, а при мозъчните липсва епителното покритие, затова се наричат псевдокисти.

мозъчен удар 4Атеросклерозата (популярна с името склероза) е заболяване, което засяга големите артерии на всички хора и се изразява в огнищни задебеления на съдовата стена. Това са т.нар. атеросклеротични плаки, които изпъкват навътре към кухината на съдовете и ги стесняват. По този начин те намаляват притока на кръв към органите. Атеросклерозата може да бъде изразена в различна степен при различните хора; може при един човек тя да засегне някои органни артерии в по-голяма степен отколкото при друг; но задължително всеки има атеросклеротични изменения на своите съдове. Нещо като бомба със закъснител. Атеросклерозата започва в детско-юношеската възраст и прогресира бавно, подмолно, безсимптомно.  След десетилетия, поради стесняване на артериалните съдове, атеросклерозата се проявява в различни органи със симптоматиката на влошено кръвоснабдяване.

Артериалната хипертония (високо кръвно налягане) върви „ръка за ръка” с атеросклерозата. Следва я като вярно куче своя стопанин. Двете заболявания взаимно се утежняват и усложняват. Те са най-честата причина за смърт при хората.

Всеки четвърти човек в света умира от рак !!! Атеросклерозата и хипертонията държат първото място !!!

Засягането на мозъчните кръвоносни съдове от двете заболявания формира групата на т.нар. Мозъчно Съдова Болест (МСБ), Засягането на коронарните артерии (съдовете на сърцето) оформя групата на Исхемичната Болест на Сърцето (ИБС). Същата е причината за стенокардията (гръдната жаба), болките в краката при интермитиращото накуцване и болките в корема при абдоминална ангина.