Болки в корема – абдоминална ангина

При болки в корема от съществено значение е бързо да се реши дали пациентът се нуждае от неотложна помощ или случая подлежи на спокойно изясняване. Съществуват придружаващи симптоми при болки в корема, които дори ако са налице поединично, налагат неотложно приемане в болница!

Тревожни съпътстващи симптоми:

 • Температураболка в корема
 • Левкоцитоза – повишаване на левкоцитите в кръвта
 • Гадене и повръщане
 • [highlight] Запек [/highlight] и липса на газове
 • Перитонизъм – втвърдяване на коремната стена
 • Хематемеза (повръщане на кръв) и мелена (кръв в изпражненията)
 • Концентрация на кръвта
 • Студена потна кожа
 • Тахикардия – учестяване на сърдечната дейност
 • Повишаване на диастазата в урината
 • Иктер ( [highlight] Жълтеница [/highlight] )
 • Заклещена херния

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! При наличие на болки в корема, съчетани с който и да е от изброените по-горе симптоми, осигурете незабавно транспортиране на пациента в болница, по възможност с линейка и придружител – медицински специалист![/notification] 

Някои от най-често срещаните заболявания, които се проявяват с болки в корема и налагат неотложно постъпване в болница са:

Засягането на коремните артерии от [highlight] атеросклерозата [/highlight] води до заболяването Абдоминална ангина (Angina abdominalis). Атеросклеротичните плаки стесняват просвета (лумена) на засегнатите коремни артерии и затрудняват притока на кръв към коремните органи. Кръвоснабдяването на стомаха и червата рязко се затруднява при повишаване на функционалното им натоварване. Това става след [highlight] обилно нахранване, [/highlight] когато коремните органи имат нужда от повишено кръвонапълване, за да осъществят правилно смилането и резорбцията на хранителните вещества. При наличие на атеросклеротични промени в артериалните съдове, това не може да се осъществи и възниква исхемия (понижен приток на кръв), която се проявява с болки в корема.

Съседи

(ІІІ-та част)

Бай Петко се върна победоносно, помъкнал на гърба си чувал, наполовина пълен с краставици. В бързотията беше забравил да си вземе чанта, та момчето от микробуса му изрови изпод шофьорската седалка един нов-новеничък чувал. Пред входа на блока го чакаха бай Иван и лакомия им съсед бай Христо. Прекалено късно беше и той да ходи до пазара, пък и бай Петко донесе лошата новина, че евтините краставици били на привършване. Тъкмо да почне да се тюхка и на бай Христо му хрумна една гениална идея. Той предложи на двамата си съседи да направят по една голяма купа салата за вечерта, а ракията да бъде от него. Предложението се прие единодушно и в късния следобед тримата се бяха настанили удобно в кухнята на бай Христо. Домакинът реши да наблегне на салатата, защото неговият хладилник така или иначе щеше да си остане празен. Докато гостите се раздумваха, бай Христо бавно и методично довършваше втората купа с краставици. Ризата на корема му се бе разкопчала, но той нагъваше като за световно. Бай Христо и на представа си нямаше, че неговата мезентериална артерия (тази, която кръвоснабдява червата) е значитерно стеснена от голяма атеросклеротична плака. Препълнените черва на домакина почнаха да къркорят и да се бунтуват. Те имаха нужда от повече кръв, за да могат да храносмилат, но стеснената артерия не можеше да им я достави. В следващия момент, в червата на бай Христо възникна временна (релативна) исхемия и корема силно го заболя. Той се запревива от болки и бързо си даде сметка, че само повръщането ще го спаси. Домакинът скочи на крака, отиде до чешмата, бръкна с два пръста дълбоко в гърлото и пред изумените погледи на гостите напълни мивката с полусмляната салата от краставици.

[notification type=“notification_info“ ]Какво тежко усложнение можеше да получи бай Христо заради своята лакомия, можете да видите в Мезентериална тромбоза[/notification]