Аборт – причини и видове

Аборт се нарича спонтанно или изкуствено прекъсване на бременността преди изтичане на 28 гестационна седмица (седми лунарен месец).

Прекратяването на бременността между този срок и термина се нарича преждевременно раждане. Основната разлика между аборта и преждевременното раждане е, че при аборта плода и плацентата се отделят и изхвърлят едновременно от майката, а не последователно, както е при раждането. Абортите биват изкуствени и спонтанни. Около 15% от бременностите завършват със спонтанен аборт.

АбортПричини за аборт:

  • От страна на плода –  генетични отклонения, нарушения в строежа на ембриона, неадекватна имплантация.
  • От страна на майката – аномалии в строежа и разположението на матката, възпаления, токсични фактори – алкохол, тютюн, наркотици и др.

 Видове:

  • Спонтанен аборт – по медицински показания
  • Изкуствен аборт

Симптоми на спонтанен аборт

  • Болки ниско долу в корема
  • Генитално кървене

Кюретаж (абразио)

Кюретажът е метод за изкуствено прекъсване на бременността. Маточната лигавица се снема с инструмент, наречен кюрета и се изпраща за биопсично изследване. Морфологично при аборт се установяват фрагменти от маточна лигавица с децидуални промени и хориални въси. Намирането на въсите е важен белег, защото доказва, че бременността е вътрематочна.

В някои случаи, загиналият вътреутробно плод не се изхвърля през родовите пътища, а си остава в матката. Там плодът може да се мумифицира, а след време в него да се отложат калциеви соли и той да се вкамени. Такъв плод носи името литопедион (каменно човече) и прилича на истинска статуетка от камък.

[notification type=“notification_info“ ]Повече по темата прочети в Прееклампсия.[/notification]