Мезентериална тромбоза

инфаркт-черва-мезентериална-тромбозаМезентериалната тромбоза е тежко заболяване, което води до прекратяване на кръвоснабдяването на червата (инфаркт) и може да завърши летално. Зад диагнозата мезентериална тромбоза се крият две отделни заболявания – тромбоза на мезентериална артерия и [highlight] тромбоза [/highlight] на мезентериална вена. Крайният резултат от двете е един и същ и те трудно могат да бъдат разграничени, дори и при отворена коремна стена по време на операция.

Инфарктът представлява загиване ( [highlight] некроза [/highlight] ) на тъкан в жив организъм. Причината за този тежък патологичен процес е спиране на движението на кръвта в даден участък, поради запушване на кръвоносен съд. Такова запушване може да се получи от тромб или ембол  (кръвни запушалки). Процесът на запушването на кръвоносен съд, изхранващ чревната стена носи името мезентериална тромбоза. Инфарктът на тънките черва се нарича хеморагичен, защото загиналата чревна стена се пропива цялата с кръв.

Тромбите са кръвни запушалки, образувани върху атеросклеротични плаки на чревна артерия или пък произхождат от стената на чревна вена. Крайният резултат и от двете е безвъзвратно умъртвяване на голяма част от червата. Тази коремна драма обикновено завършва трагично. Като видят такава картина по време на операция, хирурзите безпомощно затварят корема, без да могат да направят нищо. В само една малка част от случаите с мезентериална тромбоза е възможно да се изрежат мъртвите фрагменти от тънкото черво и пациентът отново да се върне към живота.