Гръдна жаба – симптоми и лечение

Същност

Гръдната жаба (стенокардия, гръдна ангина, angina pectoris) е заболяване на сърцето, дължащо се на бързопреходна исхемия – недостиг на кръв към сърдечния мускул. През тези краткотрайни времеви интервали (минути),  недостатъчното кръвоснабдяване на сърцето се изявява клинично със симптомите на гръдна жаба.

Причини

Гръдната жаба е заболяване, което в 90-95% от случаите се предизвиква от патологично стеснение на коронарните артерии. Това са артериите, които снабдяват с кръв сърдечния мускул. Те излизат от началната част на аортата и осигуряват изхранването на цялата сърдечна мускулатура. Това стеснение се дължи на атеросклероза. В останалите 5-10% от случаите, недостатъчното кръвоснабдяване се предизвиква от спазъм на сърдечните съдове.

Симптоми на гръдна жаба

Основен симптом на гръдната жаба е болка зад гръдната кост, която има най-различни характеристики – пристягаща, притискаща, пареща, изстудяваща …

 • Болката се провокира от физическо усилие, студ, прехранване, емоционален стрес.
 • Типичната болка при заболяването се разпространява към лявата ръка, шията и долната черюст.
 • Болката е краткотрайна. Тя трае няколко минути и изчезва след прекратяване на физическото усилие и след сублингвално прилагане на нитроглицерин.
 • Типичен за гръдна жаба е жестът, с който пациентите посочват локализацията на болката – те поставят цялата си длан върху сърдечната област.
Гръдна жаба 

Механизъм на развитие на симптомите при гръдна жаба

С възрастта атеросклеротичните изменения в съдовете напредват и тези артерии започват бавно и постепенно да се стесняват. Това стесняване в началните етапи не пречи на снабдяването на сърцето с кръв, особено когато то е в състояние на покой или подложено на слабо физическо натоварване. Когато обаче нуждата от кислород се повиши, както става при голямо физическо натоварване (изкачване на стълби, тичане), тогава вече тези стеснените коронарни артерии не са в състояние да предоставят нужното количество кръв на сърдечния мускул. В такъв момент, възникналият временен недостиг на кислород (хипоксия) причинява болковата симптоматика на гръдната жаба. Понеже болката е в областта на сърцето, пациентът изпитва смъртен страх и веднага спира физическото усилие. Недостатъчният приток на кръв в дадена съдова зона се нарича исхемия (малокръвие). В случая исхемията се появява от време на време, затова тя се нарича относителна (релативна, временна). Относителна означава, че понякога я има (при голямо физическо натоварване), а през останалото време исхемията липсва (при покой и леки натоварвания). Научното име на „гръдната жаба” е стенокардия (тясно, притиснато в теснина сърце). Стенокардията е стабилна, защото исхемията (малокръвието) възниква винаги на точно определен етап от физическото натоварване. При един пациент исхемията ще възниква когато той изкачи стълбите на четири етажа. Нито по-рано, нито по-късно. При друг човек, чийто коронарни артерии са стеснени в двойно по-голяма степен исхемията ще възникне при изкачването на стълбите на два етажа. При трети, при който стеснението е съвсем слабо изразено, исхемията, съответно симптомите на гръдна жаба ще се появят чак тогава, когато той изкачи седем етажа. Недостигът на кръв в сърцето при стабилна стенокардия се появява винаги на един и същи етап от физическото натоварване, в зависимост от степента на стеснение на коронарните артерии.

Ако коронарният съд се запуши изцяло, тогава съответната част от сърцето загива. Получава се инфаркт. Инфарктът представлява некроза, предизвикана от абсолютна исхемия (пълно спиране на движението на кръвта). Некрозата е местна смърт на тъкани в живия организъм, при което техните функции се прекратяват напълно.

Гръдната жаба, с нейните две основни разновидности – стабилна и нестабилна стенокардия, инфарктът на миокарда, внезапната сърдечна смърт, хроничната исхемична болест на сърцето и се дължат на атеросклероза на коронарните артерии.

Лечение на гръдна жаба

Отстраняване на провокиращите моменти

 • Рязко физическо усилие
 • Излагане на студ
 • Преяждане
 • Злоупотреба с алкохол

Контрол върху рисковите фактори

Диетичен режим

 • Ограничаване на солта в храната
 • Ограничаване на храни, стимулиращи образуването на газове в червата
 • Разпределение на храненето на малки порции, 5-6 пъти дневно
 • Избягване на животинските мазнини
 • Намаляване приема на холестерол и въглехидрати

Медикаментозното лечение на гръдна жаба включва използването на следните основни групи препарати:

 • Нитрати, нитрити и техни производни
 • Бета блокери
 • Калциеви антагонисти и други

Немедикаментозно лечение на гръдна жаба – виж Инфаркт на миокарда

Съседи

І-ва част – Бай Иван

Бай Иван напоследък имаше проблеми със съня. Вечер си лягаше както винаги – към девет и половина,. Сутрин обаче, вместо в седем, започна да се събужда в четири. Няколко нощи се въртя нервно в леглото и едвам дочакваше да съмне, за да стане. За тази сутрин той си състави предварителен план. Стана към четири и двайсет, облече се и изскочи навън. Прекоси бавно квартала, стигна до автобусната спирка и търпеливо зачака първия курс на маршрутката за центъра на града.

Когато пристигна на зеленчуковия пазар, още не беше съмнало. Около паркираните до сергиите коли се суетяха сънени търговци и вадеха от багажниците пълни щайги с пресни зеленчуци. В дъното на пазара, голям олющен бус се наместваше в тясното пространство между сергиите. Бай Иван тръгна нататък и не сбърка. Чевръстият шофьор изгаси двигателя, дръпна ръчната спирачка и излезе от кабината. Пазарлъкът стана за секунди и бай Иван си тръгна доволен с две препълнени чанти с едри краставици на половин цена.

Пътят от автобусната спирка до входа на блока му се стори два пъти по-дълъг. На всичкото отгоре, асансъорът пак не се движеше. Дрисльовците от осмия етаж така и не се научиха да затварят плътно вратата. Бай Иван се поколеба за момент и тръгна пеша по стълбите. Хич не му се драпаше с тези чанти до петия етаж, но радостта от успешната сделка му даваше сили.

На третия етаж той си даде сметка, че се задъхва, но реши да продължи. Силната болка в гърдите го застигна няколко стъпала преди да успее да стъпи на площадката на четвъртия етаж. Сякаш железни пръсти стиснаха сърцето му и накараха дъха му да спре. Бай Иван се уплаши и изпусна краставиците на земята. Сърцето му бясно се мяташе в гърдите, като котка, затворена в чувал. Секунда, преди да се изпусне по малка нужда, железният юмрук разхлаби хватката си и се оттегли от гърдите му. На негово място се настани леденостудена мраморна плоча, която притисна уплашеното сърце. Хладината плъзна из цялото му тяло и като утринна мъгла бавно почна да се разсейва. След минута-две болката и студенината изчезнаха също толкова неочаквано, както се бяха появили. Обилни капки пот избиха по темето и лицето на бай Иван. Две палави струйки се плъзнаха весело по дебелия врат и намокриха яката на любимата му кенарена риза. Видимо облекчен, бай Иван събра разпиляните краставици и бавно се прибра в къщи …

Продължението на историята прочетете в Болки в краката