Масаж на простатата

Масажът на простатата намира приложение като лечебна процедура, подпомагаща отделянето на патологичния простатен секрет при хронични заболявания, но може да се използва и за стимулиране на сексуалното желание и усилване половата функция при мъжа. Масажът на простатата трябва да се извършва внимателно и бавно, защото при груби движения се създава опасност от увреждания, които да застрашат здравето на пациента. Източната медицина от векове използва с успех масажа на простатата като едно от основните лечебни средства за този орган.

Простатната жлеза се намира в малкия таз, под пикочния мехур. Тя има формата и големината на кестен. Задната и повърхност е плътно допряна до стената на ректума (правото черво). Поради тази близост с ректума, простатата е лесно достъпна за изследване и масаж. Отвън жлезата е покрита с капсула, която е изградена от плътна съединителна тъкан. По задната страна на простатата се опипва бразда, която я разделя на два дяла.

Простатната жлеза е допълнителна полова жлеза, чиято основна задача е да поддържа жизнеспособността на сперматозоидите. Отделянето на простатния секрет при полова възбуда се увеличава до 2 куб. см на час. Между функцията на простатната жлеза и тестисите съществува взаимозависимост. Известно е, че след кастрация настъпва атрофия на простатата и спиране на нейната  секреция. Обратно, при инжектиране на мъжки полови хормони, простатата се уголемява и увеличава секрецията си. Семенните мехурчета са разположени в горния край откъм задната повърхност на простатата. Те също произвеждат секрет, който заедно с този на простатата увеличава обема на спермата, чрез което се увеличава и подвижността на сперматозоидите.

[notification type=“notification_info“ ]Дали приликата между простатата и кестена не е опит на природата да ни подскаже един ефективен способ за лечение на този орган?[/notification]

масаж на простататаИзследването и масажа на простатната жлеза се извършват по идентичен начин – чрез ректално туширане (опипване през ануса и правото черво). За тази цел, след изпразване на пикочния мехур, пациентът трябва да легне по гръб със сгънати в коленете и разтворени в страни крака. Масажът на простатата и нейното изследване може да се извърши и ако болният е наведен напред, с лакти, поставени на кушетката или на стол. При изследване в странично положение пациентът лежи на дясната страна със сгънати в коленете крака. Може кракът откъм леглото да бъде опънат, а другият сгънат в коляното, което е за предпочитане.

Масажът на простатата се извършва с показалеца на дясната ръка (лявата при левичари), която е с гумена ръкавица за еднократна употреба или презерватив. Необходимо е използването на гел или неутрална мазнина. Опипването се извършва внимателно и цели определяне на формата, големината, консистенцията, болезнеността, границите и взаимоотношението на жлезата с околните тъкани и органи. Нормално простатната жлеза е с гладка повърхност, еластична консистенция и е добре ограничена от околните тъкани. По средата и се опипва бразда, която я разделя на два дяла. Стената на дебелото черво над простата е подвижна. Нормалната простата не е болезнена. Появата на болка при масаж на простатата говори за остър възпалителен процес.

[notification type=“notification_warning“ ]Важно! Лечебен масаж на простатата при остър простатит не се извършва, поради риск от засилване на възпалението и разсейване на инфекцията по кръвен път![/notification]

Промяната във формата и големината се установяват при аденом, [highlight] рак на простатата [/highlight] , простатит и други заболявания. Плътността на простатната жлеза се променя при остри и хронични възпаления, аденом, рак и камъни. Границите са неясни при рак и хронични възпалителни процеси.

Масаж на простатата се препоръчва най-често при обилна секреция (спонтанно изтичане на течност от пикочния канал). Това „издояване” на простатата спомага за отстраняване на задържания в жлезата секрет. Масажирането се извършва много внимателно, леко, от периферията на простатата към пикочния канал и не трябва да трае дълго, а само докато изтича секрет от пикочния канал – около 1 минута. Масажите се правят средно 2 до 3 пъти седмично, но в началото при много обилна простатна секреция масажът може да се извършва всеки ден. Ако от простатата не изтича секрет или ако след масажа възпалението се обостря, той трябва да се спре незабавно.  Масажите не бива да продължават повече от месец.

Прочети още за простатата: