Рак на простатата – симптоми и лечение

Ракът на простатата се различава от другите видове рак по няколко признака:

1. Простатната жлеза е лесно достъпна за преглед и лечение.

2. Ракът на простатата може да бъде излекуван. Ако туморът е малък и все още е вътре в простатната жлеза, тя може да бъде отстранена по оперативен път (простатектомия), което в повечето случаи води до излекуване. 

3. Ако туморът вече се е разпространил извън простатната жлеза, в много случаи той дълго време успешно може да бъде контролиран чрез хормонална терапия. Малко са видовете рак при мъжете, които да са толкова податливи на хормонална терапия.

Рак на простатата Простатата произвежда течната съставка на семенната течност. Тя е голяма колкото орех, разположена е до ректума, под пикочния мехур и обгръща уретрата. Простатната жлеза е силно чувствителна към полови хормони. В резултат на производството на мъжки хормони, започващо по време на пубертета, простатната жлеза постепенно се развива и достига своята зрялост. Откъм средата на четиридесетте простатата показва склонност да се уголемява (доброкачествена простатна хиперплазия – ДПХ), като нейното уголемяване може да предизвика затруднения в уринирането.

Ракът на простатата е много широко разпространен. Той е третия най–често срещан рак при мъжете и петият от всички видове рак взети общо. Честотата на заболяване от рак на простатата нараства с възрастта, като този вид рак е рядко срещан при мъже под петдесетгодишна възраст.

Симптоми на рак на простатата

Няма симптоми, по които със сигурност да се различи рак на простатата от обикновеното уголемяване на жлезата (ДПХ). Поради подобието между симптомите, при всякакви затруднения в уринирането мъжете трябва да отидат на лекар.

Симптоми, свързани с проблеми в простатата (които много по–вероятно са причинени от уголемяване на жлезата, отколкото от рак):

  • Забавяне на първоначалната струя урина 
  • По–често уриниране
  • По-слаба струя урина
  • Желанието за уриниране се изпитва като спешна нужда
  • След приключване на уринирането урината продължава да се изтича
  • Кръв в урината
  • Болка в долната част на корема или в половите органи

[notification type=“notification_info“ ]Прочетете повече за простатната жлеза.[/notification]

Ако имате който и да било от тези проблеми, за вас е много важно да бъдете прегледани от уролог!

Диагноза и изследвания

Ехография на простататаРак на простатата

Това включва и ректален преглед при специалист (уролог). Ако заподозре нещо нередно, ще ви бъде взета биопсия посредством тънка игла. Тъй като стената на ректума е снабдена с много малко нервни окончания биопсията е почти напълно безболезнена. Този метод осигурява малко късче тъкан от простатата, което ще бъде изпратено за изследване под микроскоп, за да се види дали има рак или не.

Изследвания на кръвта

Простатно–специфичен антиген (PSA) и кисела фосфатаза (ензим, който, изглежда, се произвежда почти изключително само от злокачествените простатни клетки, когато те се опитват да се настанят в костите).

Компютърна томография (скенер) на коремната област и половите органи. Скенер на костите.

Фактори, които влияят върху лечението и прогнозата

1.  Стадий на рака: дали туморът се е разпространил в лимфните възли и/или в други части на тялото

2. Скорост на нарастване: колко бързо расте туморът

3. Податлив ли е рака на хормонална терапия

Ако ракът е хормонално чувствителен, той може да бъде контролиран посредством хормонална терапия, независимо в коя част на тялото се е разпространил.

Методи за лечение

Оперативно лечение

Цялостно отстраняване на простатната жлеза (простатектомия).

[notification type=“notification_info“ ]Когато се възстановите след упойката, ще видите, че ви е сложен катетър – тръбичка в пикочния мехур, която да извежда урината. Обикновено катетърът се оставя две-три седмици, а след изваждането му вероятно ще ви е необходимо известно време да се научите отново да контролирате уринирането. Почти при всички случаи с изцяло отстранена простатна жлеза, когато при полов акт имате оргазъм, няма да има никакво изтичане на семенна течност. В някои случаи след операцията се появява неспособност да се постигне или поддържа ерекция (намалена потентност).[/notification]

Радиотерапия

Ако оперативното лечение не е препоръчително поради лошо здравословно състояние или друга причина.

[notification type=“notification_info“ ]Продължава обикновено за около четири седмици, по няколко минути дневно. Страничните ефекти са сравнително слаби. Възможно в да се появи лека диария, зачервяване на кожата в областта на половите органи. Радиотерапията също понякога може да доведе до импотентност.[/notification]

Хормонална терапия

В много случаи растежът на рака на простатата зависи от мъжките хормони, най–вече от тестостерона.

[notification type=“notification_info“ ]Хормоналното лечение може да се осъществи посредством прием на женски хормони, или на субстанции, които действат като женски хормони. Друга възможносте е да се дадат медикаменти, които да намаляват произвеждането на мъжки хормони в организма. Също така може да бъде спряно производството на тестостерон посредством оперативно кастриране – отстраняване на тестисите.[/notification]

Химиотерапия – тя има обичайните странични ефекти.

Скрининг и ранно диагностициране

Всеобщото профилактично изследване (скрининг) на всички мъже над петдесет или дори над четиридесет годишна възраст е от изключително значение за ранното откриване и своевременно лечение на заболяването. Целта на ежегодните профилактични прегледи на простатата при мъже над 50 годишна възраст е да открива и да атакува рака още в най–ранните му стадии, защото това е единствената възможност за гарантирано излекуване от това коварно заболяване.

Прочети още за простатата: