Остър и хроничен простатит – лечение и симптоми

Простатитът представлява остро или хронично възпаление на простатната жлеза, което се среща предимно във възрастта от 20 до 40 години. Простатитът е по-чест при мъже, които в момента или в миналото са боледували от възпаление на пикочния канал (уретрит), болни с ангини, грип, пневмония, холецистит (възпаление на жлъчния мехур). Липсата на движение, простудата, злоупотребата с алкохол, кръвния застой в малкия таз при „седящи” професии, задръжката на секрет при атония (пареза) на простатата, запекът и честото онаниране (мастурбацията) благоприятстват развитието на възпалението.

Остър простатит

Симптомите на острия простатит са често уриниране и парене в пикочния канал, което се усилва през нощта. Болните имат неприятни усещания и тежест в слабините, правото черво и понякога болезнено изхождане по голяма нужда. При ректално туширане простатата е болезнена и леко уголемена. Пациентите са с обща отпадналост, безапетитие, висока температура, втрисане, болезнено и трудно уриниране. Езикът е сух, пулсът и дишането са ускорени.

Лечението на острия простатит се провежда с антибиотици и химиотерапевтици в зависимост от вида на инфекциозния причинител, определен при микробиологично изследване. На пациентите се дават болкоуспокояващи, предписват се загряващи компреси, грейки, топли седящи вани с температура до 30-40 С0. По време на лечение на простатит болните трябва да останат на легло, не трябва да имат полови сношения и не бива да консумират алкохол. От храната се изключват силните подправки. Недоизлекуваният остър простатит може да премине в хроничен. Друго усложнение е оформянето на абсцес, който изисква незабавно хирургическо лечение.

Абсцесът на простатната жлеза е тежко усложнение на остър простатит при хора с намалени защитни сили, прекарващи по-голямата част от деня в седящо положение, злоупотребяващи с алкохол. Симптомите на това тежко усложнение на острия простатит са: висока температура (до 40 С0), обща отпадналост, безапетитие, често уриниране и парене в пикочния канал, съпроводено от силни болки в областта на перинеума. Диагнозата на абсцеса се поставя след задължително ректално туширане и ехографско изследване. Лечението е оперативно. В никакъв случай не трябва да се прилагат топлинни процедури, целящи узряване и самостоятелен пробив на абсцеса. Ако настъпи такъв, гнойта изтича с урината или с фекалиите, но в тези случаи се получават трудно зарастващи канали (фистули) между простатата и пикочния мехур или между простатата и дебелото черво. През тези канали инфекцията се разпространява до съседните органи.

издоената простата 2

Хроничен простатит

От хроничен простатит обикновено боледуват мъже над 35 годишна възраст. В повечето случаи заболяването е последица на остро възпаление на простатата или извършени манипулации (поставяне на катетри). Хроничният простатит често се открива случайно, защото болните дълго време могат да нямат оплаквания. Първоначалните симптоми на хроничен простатит са болки в областта на седалището, които се разпостраняват към слабините. Тези болки могат да се усилват в началото или в края на половия акт, по характер са стрелкащи, тъпи, постоянни или периодични. Понякога се усещат само като тежест и чувство на натиск в областта на перинеума (зоната зад тестисите до ануса). Болките се усилват след употреба на алкохол, придружават се с парене в пикочния канал. При изхождане по голяма нужда от уретрата се отделят по 1-2 капки простатен секрет, в който може да има и кръв. Това прави силно впечатление на пациентите и ги кара да се обърнат към лекар. При разпита те се оплакват от обща отпадналост, бърза уморяемост и нарушаване на съня. Много често са подтиснати, имат периодично или постоянно главоболие и нежелание за работа. Към това се прибавят и разстройства в половата функция, които могат да завършат с импотентност, а в други случаи – с преждевременна еякулация  (семеизпразване).

Често усложнение на хроничния простатит е безплодието на мъжа. Това се дължи на токсичното въздействие на променения простатен секрет върху подвижността и жизнеспособността на сперматозоидите. Поради нетипичните симптоми при хроничен простатит (болки в областта на ануса, тестисите и кръста) много пациенти са лекувани погрешно продължително време за колит, радикулит или [highlight] хемороиди [/highlight] . Впечатление прави бледият и отпаднал вид на болните. Те са леко превъзбудени или силно подтиснати. При оглед на половите огани се установява леко зачервяване на главичката на половия член и наличие на капка секрет. Същата се взема за микробиологично изследване и при наличие на гонококи ( [highlight] трипер [/highlight] ) болният трябва да се консултира с венеролог, а когато се докажат трихомони, е необходимо да се назначи специфично лечение.

За лечението на хроничния простатит е важно едновременно с болния да се лекува и половия партньор, дори когато липсват клинични и лабораторни данни за инфекция при него. Контролни изследвания се извършват на 3 и 6 ден след началото на лечението. Болните се съветват да не водят застоял живот, а да правят редовно умерени физически упражнения и разходки поне по веднъж дневно. Забранява се алкохол под каквато и да е форма. Половият живот се свежда до минимум. Предписва се лечение на евентуалния [highlight] запек [/highlight] . Пациентите с хроничен простатит трябва да се предпазват от простуда, измокряне на краката и е нужно си осигурят продължителен сън.

Прочети още за простатата: