Билки за лечение на простата

Билките за лечение на простата имат много по-добър ефект, ако се приложат в началото на заболяването. В почти всички случаи те са напълно съвместими с назначената медикаментозна терапия. Билките за лечение на простата оказват пикочогонно, противовъзпалително и дезинфекционно действие спрямо пикочните пътища, с което ускоряват оздравителните процеси. Техните многостранни ефекти правят удачно приложението им при всички заболявания на простатата.

Основните билки за лечение на простата са корени от гръмотрън, стръкове от ветрогон, стръкове от луличка, корени от леска, корени и листа от магданоз, коренище от пирей,корени от гръмотрън за лечение на простата стръкове от златна пръчица. Равни части от всички тях могат да се обединят в една обща смес. От нея се вземат 2 супени лъжици, заливат се 600 мл вряща вода и се киснат 1 час. Пие се по 100 мл преди ядене, три пъти дневно. Същите тези билки, в различни комбинации и съотношения се препоръчват при различни заболявания на простатата.

Болните със заболяване на простатната жлеза отиват да се прегледат тогава, когато получат болка, промени в урината и смущения в уринирането. Болката може да бъде остра, тъпа или прорязваща. Тя се локализира между тестисите и ануса и може да се разпострани към кръста, ингвиналната област, тестисите, половия член.

Острата болка е характерна за [highlight] остър простатит [/highlight] , абцеси на простатата и др. Тя е постоянна и често има стрелкащ характер. Болните избягват да сядат, уринирането е учестено, затруднено и понякога се получава пълна задръжка на урината. Болните се оплакват и от обща отпадналост, безапетитие, полово безсилие, висока температура, нервна възбуда или депресия.

полски хвощ при болна простатаПодходящи за остро възпаление на простатата са и други билки – с дезинфектиращо действие върху пикочните пътища, например полски хвощ. Важно при възпалителни заболявания е повишения прием на течности, с цел увеличаване на количеството на отделената урина и постигане на ефект на отмиване на пикочните пътища. Болните сливици и зъби, особено когато възпалението е хронично, често водят до проблеми с простатата.
Болката при хроничния простатит е тъпа, непостоянна, изостряща се при употреба на алкохол и при простуда. Болки може да има в началото и в края на уринирането. При остра задръжка на урината болката се придружава от безрезултатни позиви за уриниране. При хронична задръжка на урината болните съобщават за болезнени позиви при уриниране и затруднено изпразване на пикочния мехур. При атония (парализа) на простатата, хроничен простатит или абцес, при ходене по голяма нужда (дефекация), от пикочния канал спонтанно изтича белезникав секрет.

Комбинации от билки за лечение на простатит

  • Вземат се 4 листа от леска и 2 листа от смокиня. Варят в 500 мл вода за 10 минути. Пие се по една винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
  • Вземат се 2 супени лъжици стръкове от жаблек и се заливат с 500 мл вряла вода. Кисне 1 час и се прецежда. Пие се по з пъти дневно преди ядене.
  • Шепа семки от пъпеш се варят в 1 литър вода 15 минути. Пие се по 100 мл 3 пъти дневно.

При хипертрофия на простатата пациентите се оплакват от затруднено уриниране. Характерно за пациенти с уголемена простата са честите позиви за уриниране, а струята на урината става тънка. Постепенно тези оплаквания се засилват и в пикочния мехур се увеличава количеството на остатъчната урина. При нелекуване се появяват усложнения – камъни в пикочния мехур, неволно изпускане на урина, хидронефроза, пиелонефрит, бъбречна недостатъчност.

Подходяща комбинация от билки за хипертрофия на простатата е следната: Ситно нарязани листа от леска и стръкове от полски хвощ – по 1 чаена лъжица от двете билки се варят в 500 мл вода за 10 минути. Пие се сутрин и вечер преди лягане, разпределено на 2 порции. Сместа се изпива за деня! Подходяща билка при хипертрофия на простатата е трабузана (бабини зъби).

Седалищни хвойнови бани
Те са особено полезни при пациенти с хроничен простатит, които имат изразени оплаквания от страна на нервна система. Температурата на водата трябва да бъде колкото телесната (36.5-37.5 С0), а продължителността на процедурите – 15-20 минути. Във водата се добавя хвойнов екстракт във вид на прах, таблетки или течност. Топлите седящи хвойнови бани облекчават и пациенти, които имат [highlight] цистит [/highlight] .

Упражнение за възстановяване на простатата
Седнете на земята. Свийте коленете към гърдите и ги прегърнете с двете ръце, за да придържате краката към тялото. Нека само петите ви да останат подпрени на земята, за да можете да пазите равновесие. Сега започнете да се придвижване напред с дупето си, като завъртате тялото си последователно вляво и вдясно. Движенията ви трябва да наподобяват патешко ходене. Правете упражнението поне един път на ден, по 10-15 минути. Това не само подобрява кръвообращението в седалищната област, но повишава тонуса на ануса, простатата и повлиява благоприятно редица други заболявания, освен тези на простатата – напр. хроничния запек. В края на първата седмица ще забележите благоприятен „страничен” ефект от упражнението – стягане на седалищната мускулатура с намаляване обиколката на дупето и ханша, вследствие стопяване на излишните мазнини.

Прочети още за простатата: