При кои състояния е подходящ масажът на простатата?

масаж на простата

Вроденото недоразвитие (хипоплазия) на простатната жлеза се проявява с общи симптоми, смущения в уринирането и намалена до пълна липса на полова функция. Простатната жлеза се опипва с големина на царевично зърно до ядка на лешник. Това вродено състояние трябва да се различи от придобитото намаляване на размерите (атрофия), вследствие масаж на простатанарушен хормонален баланс, пристискане на жлезата отвън, въздействие от йонизиращо лъчение и старчески промени.

Пареза (атония) на простатата се наблюдава най-често при пациенти с невроза. Атонията се проявява с отпускане на простатната жлеза и задържане на простатен секрет. Всички състояния, които водят до кръвен застой в малкия таз благоприятстват развитието пареза на простатата. Това са: прекаляване с полов живот, онанизъм, прекъснат полов акт, полова неудовлетвореност, преяждане, злоупотреба с алкохол, запек, заседнал живот, колоездене, езда и др.

Болните с пареза на простатата се оплакват от тежест и болки в областта на междиницата, болезненост и парене при уриниране. Болките се разпространяват към слабините и кръста. Особено много болните се безпокоят от отделянето на секрет от пикочния канал по време на дефекация, тъй като мислят, че това е сперма. Това още повече ги невротизира и задълбочава разстройствата в половата функция. Тези смущения се характеризират с повишена полова възбудимост с дневни и нощни полюции, а по-късно се стига до полова слабост. При ректално туширане простатната жлеза се опипва уголемена, с мека консистенция и отпусната. При масаж се отделя секрет. На болните се препоръчва да се занимават с туризъм, да избягват застоялия живот, да не консумират алкохол и кисели храни, да не пушат. Подходящи са топлите седящи вани за засилване на кръвообращението в малкия таз. Нужно е да се ликвидират възпалителните огнища (болни сливици, зъби и др.) При обилен простатен секрет се препоръчва внимателно да се прави масаж на простатната жлеза.

Невроза на простатната жлеза се среща обикновено при млади хора, които в миналото са прекарали простатит (възпаление на простатата). Те се оплакват от постоянна тежест в областта на перинеума, бодежи в кръста и слабините, както и от стрелкащи болки, които отиват към ануса. При полов акт те имат неприятно усещане в главичката на половия член. Възможно е да се получат смущения в уринирането, болка и парене в пикочния канал и усещане, че не се изхвърля всичката урина. Потентността им е силно намалена. Болните отдават голямо значение на тези оплаквания. Те смятат, че състоянието им е много тежко, препоръчаното лечение не е достатъчно или че е направeа грешка и се налага да се коригира терапията. Тези болни непрекъснато посещават урологичните и сексологичните кабинети и търсят все нови и нови лекарства.

Простатореята представлява отделяне на простатен секрет в края на уринирането или по време на дефекация, без да има в него сперматозоиди. Среща се най-често при пациенти, които онанират често, злоупотребяват с алкохол или боледуват от хроничен простатит. Симптомите се припокриват с тези на хроничния простатит – чувство за тежест в перинеума, слабините и пикочния канал, обща отпадналост, безапетитие, отслабване, депресия и полова слабост. Периодичният масаж на простатата подпомага оздравителния процес.

Прочети още за простатата: