Петте най-силни билки за подсилване на имунната система

Котешки нокът

Известно е, че организъм със силна имунна система ще се разболява по-рядко от болести и инфекции, и ще се възстановява по-бързо от травми. Затова събрахме следните пет билки, които са световноизвестни със свойствата си за подсилване на имунната система:

Астрагал

Астрагалът е широко смятан за един от най-добрите избори за здрава имунна система. Той произлиза от Китай, където е използван в течение на хилядолетия в класическата китайска народна медицина. Редица проучвания потвърждават, че растението има имуностимулиращо, антивирусно и антибактериално действие. Астрагалът функционира по същия принцип като ехинацеята – увеличава активността на имунните клетки и създава нови такива. Въпреки това, астрагалът има сериозно предимство – за разлика от ехинацеята, той се фокусира върху изграждането на имунната система и поради това може да бъде приеман ежедневно.

Най-изумителната черта на това растение е обаче способността му да подсилва едни части от имунната система, докато потиска други – което го прави напълно подходящо за автоимунни заболявания, където някои части на имунната система атакуват своя собствен организъм. Друг важен факт за астрагала е, че от него се извлича вещество, което бори вируса СПИН.

За подсилване на имунната система потърсете корени от астрагал в местните аптеки, дрогерии или био магазини. Можете да ги добавяте към супи, ориз, яхния, или всяка храна, която се ври поне 30 минути на тих огън.

Астрагал

 

Черен бъз

Черният бъз е добре познат имуностимулант в българската народна медицина, като е наричан „най-силната българска билка“ от народния български лечител Петър Димков.  Освен това черният бъз е и признат на световно ниво за своите способности да ускорява производството на антитела в организма. Американски проучвания посочват, че бъзът има антивирусно действие и помага при редица заболявания. Предимство на черния бъз спрямо астрагала е неговото широко разпространение както по българските здравни магазини, така и в природата – можете да го намерите по гори и около реки.

Консумацията на бъз ще направи организма ви особено ефективен срещу грипни заболявания. Наскоро написахме подробна статия за лечебните свойства на бъза както и как се правят мармалад, конфитюр, пюре, сладко, вино , сироп и още продукти с него, която можете да ползвате за допълнителна информация за това растение.

черен-бъз-имунна-система

 

Котешки нокът

Котешкият нокът произлиза от Перу, където е често използван за стомашни проблеми. Напоследък обаче става все по-широко използван заради своите необикновени способности да стимулира имунната система. Растението съдържа оксиндолови алкалоиди, които увеличават капацитета на имунната система и й помагат да поглъща и унищожава патогени. Признат за седмата най-популярна билка в САЩ, котешкият нокът се използва най-често при остеоартрит и ревматоиден артрит, както и при различни заболявания на храносмилателната система. Вярва се, че има и противораково действие.

Котешки нокът

 

Ехинацея

Ехинацеята е растение, произхождащо от Северна Америка, което е използвано още от индианските племена. Американски проучвания доказват за него през 2006-та година, че то съдържа активни вещества, които стимулират имунната система да противодейства на бактериални, вирусни и гъбични инфекции, да намалява възпаленията, да укрепва кръвоносните съдове, да унищожава свободните радикали, да увеличава активните бели кръвни клетки (WBCs-левкоцитите), да стимулира производството на интерферон (естествено антивирусно вещество) и да предотвратява увреждане на кожата от слънчеви лъчи. Човек може да се зачуди за кое ехинацеята не може да помогне, нали?

Ехинацея

 

Женшен

Терминът „женшен” може да бъде отнесен до над 30 различни вида растения, така че когато говорим за неговите имунни свойства, следва да разглеждаме конкретните видове женшен. Има данни, че азиатският женшен ускорява дейността на определени видове бели кръвни клетки, които могат да стимулират имунната система. По-сериозни и обещаващи проучвания са правени на корейския женшен, където два опита показват, че някои имунни клетки стават повече или по-активни при здрави доброволци, които консумират женшен. Нещо повече, в проучване с пациенти, които страдат от бронхит, корейският женшен е подобрил действието на някои имунни елементи в бронхите. Друг женшен, който е познат за своята имунна активност, е сибирският. Той е особено полезен при предотвратяването на инфекции по време на интензивна физическа дейност или продължителни периоди на стрес.

женшен

Вижте още:

Билки и диета при високо кръвно

9 ефективни билки и подправки за отслабване