Черен бъз – чудото на българската народна медицина

черен бъз

Едва ли има друго растение освен черния бъз, на което хора да се възхищават на неговото мощно антитоксично действие през времена и континенти. Още Хипократ и Плиний описват лечебните свойства на черния бъз, докато векове по-късно големият български лечител Петър Димков ще нарече растението най-силната българска билка и ще възкликне:

„Лястовиците, преди да отлетят на юг, няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние”

Черният бъз набира силна популярност извън Европа, като последните години американските власти инвестират милиони долари за проучване на неговите медицински ползи.

Бъз, черен бъз и бъзак

Интересен факт е, че бъзът е род от 30 вида растения, като повечето са храсти или ниски дървета. В България виреят черен и червен бъз, както и тревистия бъз, още наричан бъзак.

Черният бъз е дървовиден вид бъз с черни плодове – можете да го намерите край населени места, често из храсталаци и гори. Дървото е до 3 метра високо, в редки случаи до 8 метра, като има развита коренова система. Плодовете му са сферични, сочни, червеновиолетови ягодки с 5-6 мм в диаметър.

Когато имунната система откаже, използвайте черен бъз

През последните 60 години са проведени над 800 клинични и лабораторни проучвания, които изследват лечебните свойства на бъза. Интересен факт е, че плодчетата на черния бъз са особено богати на антициани, което пък спомага за  мощната антиоксидантна активност на черния бъз: 3,5 пъти по-висока от тази на витамин Е.

През 2001 година проучване на Щатската национална библиотека по медицина заключава, че екстракт от черен бъз е „натурално лечебно средство с антивирусни свойства, особено срещу различни видове грип”. Бъзът може спокойно да се употребява при простудно заболяване, защото предизвиква изпотяване и сваля високата температура. Плодчетата на растението, било то свежи или сушени, се справят отлично в борбата срещу анемии. Освен всичко друго, черният бъз повлиява положително на сърдечната дейност и помага за сваляне на кръвното налягане. Ще се изненадате колко още лечебни приложения има черният бъз – чай от негови цветове спомага при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища, хемороиди, воднянка, високо кръвно налягане, импотентност, възпаление на пикочните пътища, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, задух, затлъстяване. Можете да използвате пък отварата от листата на черния бъз външно за бани при кожни обриви, хемороиди и ревматизъм.

Внимание: зелените или недоузрели плодов да не се консумират, тъй като имат съдържание на самбуцин и самбунигрин, които са отровни.

Рецепти с черен бъз:

–          Здравословен коктейл от бъз. Накиснете вечерта една чаена чаша сушени плодчета в чаша вода, след което на сутринта прецедете и изпийте на гладно.

–          Отвара от бъз. Залейте 30 грама от плода с гореща вода и варете в продължение на 10-15 минути на бавен огън. Отварата да престои 45 минути и след това да се прецеди. Особено полезно при захарен диабет и злокачествени заболявания.

–          Сироп  от бъз. Измийте плодовете добре, като ги откъснете с вилица от дръжките. Напълнете в буркан един ред от бъз от около 3-4 см, след което поставете още толкова мед (или захар). Повторете процедурата – още плодчета, после още мед, докато запълните буркана.  Последният пласт на буркана да е покрит с повече мед, но не го пълнете догоре – сместа ще се движи в следващите дни малко нагоре. Покрийте гърлото с марля и оставете буркана на тъмно място. Бъркайте веднъж на ден с дървена лъжица. Да престои така от 3 до 5 седмици. Прецедете накрая през гъста марля и внимавайте някое плодче да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация. Съхранявайте на хладно, желателно в тъмни шишета, увити с тъмна хартия. Пийте по една супена лъжица преди ядене, а за деца по една чаена. Дозата да се удвои при случай на грипна епидемия.черен бъз

–          Вино от бъз. Останалите плодчета от горното ръководство могат да бъдат изсипани в по-голям стъклен съд, залети с вода (на един кг три литра вода). След 2-3 седмици ще получите вино – пийте по една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря.

–          Сладко от бъз. Сложете 1 кг. плодове от бъз в кипящ захарен сироп от 800 г захар и 200 мл вода, и варете.

–          Пюре от бъз. Измийте 1 кг. плодове от черен бъз и бланширайте 3-5 минути, после смачкайте през цедка. Добавете захар на вкус и варете до кипване. Сипете в стъклени бурканчета и стерилизирайте.

–          Конфитюр от бъз. Смилете 1 кг свежи плодове, прибавете 1 кг захар и 2 чаени чаши вода и варете до желана гъстота.

–          Мармалад от бъз. Измийте плода, след което го пресовайте, за да изтече сок и да облее зърната. Варете на умерен огън, докато не се сгъсти, след което сипете в бурканчета, докато е още горещ. Взимайте по една чаена лъжичка мармалад преди ядене.