Грип – лечение

В англо-саксонската литература грипът е познат като инфлуенца.

[notification type=“notification_info“ ]През 1918-19 година се развива пандемия от грип с много тежко протичане. Заболяването е започнало от Испания и е наречено „испанка”. От испански грип са заболели около 500 милиона души, а жертвите са били над 20 милиона. Тази пандемия от грип е причинила смъртта на повече хора, отколкото са загиналите в Първата световна война. Последната голяма пандемия от грип е от 1957-58 година. Тя е започнала от Югоизточна Азия и се наричала „азиатски грип”.[/notification]

Причинител

Mixovirus influencae се подразделя на три типа.

Инфлуенца тип А е най-честата причина за епидемии и пандемии. Поради феноменалната способност на вируса към мутации, ежегодно се появяват все нови и нови негови варианти, които са причина за възникване на епидемии на всеки 2-3 години. Вирус тип А може да зарази освен човек и редица животни – птици, коне, свине и др, което води до обособяване и на съответните типове – птичи, свински грип т.н. При циркулацията на вируса през телата на различните гостоприемници (животни и човек) се получава размяна на грипни щамове (варианти). Това води до големи изменения в структурата на вируса.

[notification type=“notification_info“ ]Свинският вирус на грипа е с такива сериозни изменения в структурата, които го правят потенциален кандидат за нова пандемия. А може би е само един надут от медиите балон – като птичия грип? Само времето ще покаже.[/notification] 

На всеки 10-15 години се стига до поява на нови пандемии от грип с милиони починали. Причината за епидемичното разпространение на заболяването е липсата на колективен (популационен) имунитет сред населението срещу дадения вариант на причинителя. Освен това съвременните средства за придвижване позволяват прехвърлянето на една заразна болест от континент на континент само за броени часове.

Инфлуенца тип В се появява предимно сред децата и младежите. Характерно за него е лекото протичане.

Инфлуенца тип С практически не играе съществена роля при разпространението на заболяването.

Гриповете А и В са разпространени по целия свят и се появяват предимно през зимата под формата на епидемии. Тъй като имунитетът е специфичен за съответния тип вирус, а вирусът на грипа непрестанно се изменя, всеки човек може многократно да заболее от грип.

[notification type=“notification_info“ ]Повече за имунната защита на организма и как можете да я подсилите, прочетете в имунитет[/notification]

Смята се, че вирусите разрушават епитела на дихателните пътища и отварят пътя за бактериалните инфекции. Малко известна е обаче обратната връзка между двете заболявания.

Бактериите подпомагат действието на грипните инфекции! Някои бактерии като стрептококите и стафилококите произвеждат ензими (протеази), които разграждат обвивката на вируса и по този начин го освобождават от „затворническата му килия”, за да атакува клетките на дихателните пътища.

Заразяване

Грипът е капкова инфекция. Човекът и животните отделят вируса по въздушно-капков път. Почти невъзможно е да настъпи заразяване чрез храната.

Разпространение в организма

Вирусът атакува избирателно епителните клетки на дихателните пътища. След това той постъпва в кръвния ток и се разпространява до всички органи. Стените на кръвоносните съдове се увреждат от вируса, разширяват се, стават пропускливи и се получават кръвоизливи във вътрешните органи. След белите дробове, най-често се поразяват сърцето и главния мозък.

Грип  Симптоми на грип

В 80% от случаите грипната ифекция протича без сериозни оплаквания, като леко простудно заболяване.

За останалите случаи е характерно внезапното начало на заболяването с втрисане, висока температура, влошено общо състояние, ринит, фарингит, трахеит и бронхит със суха кашлица, разкършеност, главоболие и болки по крайниците. По правило температурната крива е едновърха и се задържа 2-3 дни. Повторното покачване обикновено означава вторична инфекция. Храчките са оскъдни, жилави, слузни, понякога леко кръвенисти. Нерядко се наблюдава кръвотечение от носа (епистаксис) и стомашно-чревни оплаквания. Възстановителния период трае седмици и се характеризира с отпадналост и лесна уморяемост.

Лабораторни показатели

Те са неспецифични за заболяването – ускорена СУЕ, левкоцитите са в границите на нормата, но могат да бъдат повишени (левкоцитози) или понижени (левкопении).

Усложнения:

Особено застрашени са децата, по-възрастните хора и тези с понижени защитни сили!

Бял дроб – Хеморагичен (с кръвоизливи) трахеобронхит, а в най-тежките случаи се стига до хеморагичен белодробен оток. Могат да се развият три типа пневмонии: първична грипна пневмония с множество кръвоизливи, интерстициална грипна пневмония и вторична бактериална грипна пневмония.

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! За диагностиката на вирусните пневмонии е необходимо провеждането на рентгеново изследване на белите дробове, защото те често не могат да „се хванат на слушалка”, поради липсата на хрипова находка.[/notification]

Мозък – Мозъчни кръвоизливи, серозен менингит и енцефалити.

[notification type=“notification_info“ ]Повече за менингитите и енцефалитите[/notification]

Диагноза на грипа

Доказване на вируса във вода от гърлена промивка е възможно през първите два дни от заболяването. Доказването на заболяването чрез кръвни (серологични) проби е налице при повишаване на титъра на РСК и ХА за срок от 10-14 дни.

Ваксинация

При производството на ваксината трябва да се съблюдават най-новите препоръки на СЗО – антигенния състав на ваксината да съответства на актуалните варианти (щамове) на вируса, които причиняват епидемията в момента.

Показани за ваксиниране са по-възрастни пациенти със заболявания на сърдечната и дихателната системи, хора с отслабени защитни сили и лица, изложени в значителна степен на риск от заразяване.

[notification type=“notification_warning“ ]Ваксините понякога имат сериозни странични ефекти![/notification] 

Лечение на грип

грип Лечение с антибиотици се препоръчва само тогава, когато вирусната инфекция се предшества от бактериална, тъй като бактериите могат да благоприятстват случаите на грипна пневмония.

[notification type=“notification_warning“ ]Сами по себе си антибиотиците са неефективни спрямо вирусите![/notification]

Съществува обаче един природен антибиотик, напълно безвреден, без странични ефекти, съдържащ в себе си противовирусни антитела. Повече за това вълшебно „лекарство“ прочети [highlight] тук [/highlight] .

Хомеопатичното лечение, [highlight] цветните есенции на Бах [/highlight] , особено спасителната комбинация SOS също не са за пренебрегване.