Коластра – естественият антибиотик

Коластрата е първата храна за всички бозайници и човека. Тя се отделя от млечните жлези на майките през първите 2-3 дни след раждането. Тя пренася готови антитела и растежни фактори (РФ) от майките към новородените. Това ги защитава в началото на живота, когато те са най-уязвими и им помага да се справят с инфекциите и да се развиват оптимално. Оставени без нея, новородените не се развиват правилно, боледуват и дори умират.коластра

Коластрата от крави съдържа до 20 пъти повече РФ от човешката. Тя е безопасна дори и за хора, които не понасят млечни продукти, тъй като съдържанието на лактоза и други обикновени млечни съставки са минимални. Добива се от крави, които се отглеждат на свобода на големи и чисти пасища, и чиято храна не съдържа пестициди и антибиотици.

Коластрата е богата на:

Имуноглобулини

Това са широкоспектърни антитела, защитаващи организма от бактерии, гъбички, плесени и вируси. Те са ефективни срещу около 20 вида патогени, в това число Staphylococcus, Streptococcus, E. coli, Helicobacter pylori, Cryptosporidium, Salmonella, Candida, Rotavirus. Съществуват пет групи имуногобулини (IgA, IgD, IgE, IgG, IgM) и всички те се съдържат в коластрата от крави. При това докато IgG в човешката коластра е само 2%, в кравешката той е от 8 до 25%.

– Витамини и минерали

В коластрата те са естествено балансирани и в голямо количество.

Лактоферин

Представлява мощен широкоспектърен антибиотик, който за разлика от фармацевтичните антибиотици освен срещу бактерии, помага и срещу вируси (СПИН, херпес), Сandida albicans и други инфекции, както и за лекуването на болести като рак, синдром на хронична умора и др.

Цитокини

Те са интерлевкини, гама-интерферон и лимфокини. Подсилват имунната система като регулират силата и продължителността на имунната реакция. Предават информация от една имунна клетка на друга, увеличават активността на Т-лимфоцитите, стимулират производството на антитела, облекчават болката и възпалението, имат противотуморно действие.

– Олигозахариди и глико-конюганти

Не позволяват на вредните микроби да проникват в стените на стомашно-чревния тракт и по този начин предпазват от редица болести.

– Полипептид, богат на пролин (PRP)

Регулира функциите на тимусната жлеза (много важна за имунитета). PRP стимулира имунитета, но също може да балансира прекалено силната имунна реакция при автоимунните болести.

Гликопротеини

Протеазата и трипсиновите инхибитори предпазват имунните и растежни фактори на коластрата от храносмилателните сокове на стомаха и червата.

– Лакталбумини

Те са много ефикасни срещу вируси и тумори. Подобряват настроението и издръжливостта на стрес, тъй като увеличават производството на серотонин в мозъка и същевременно намаляват нивото на кортизола.

– Лизозими

Представляват локални естествени антибиотици, които при контакт разрушават бактериите.

Растежни фактори (РФ)

В коластрата те са идентични с човешките. Те подпомагат растежа и възстановяването на всички органи и тъкани, изгарянето на тлъстините и изграждането на мускулна маса. Локално лекуват цикатрикси, изгаряния и рани, използват се и в козметиката.

Трансформиращи растежни фактори (ТGF А&B): стимулират деленето на клетките в съединителната тъкан и подпомагат образуването на хрущяли и костно вещество. Затова са важни за излекуването на рани и счупвания на кости, както и при проблеми с чревните лигавици.

Епителен растежен фактор (ЕGF) – подмладява кожата, укрепва лигавиците на дихателната, храносмилателна и отделителна системи и така се бори с най-различни болести: язва, гастрит, колит, синдром на пропускливи черва, пиелонефрит, цистит, астма, синузит и др.

Инсулиноподобен растежен фактор (IGF-1) – регулира кръвната захар, холестерола и липидите, помага за изграждане на качествена мускулатура и за възстановяването на ДНК и РНК. Всичко това го прави едно от най-мощните средства против остаряване.

Тромбоцитен растежен фактор (PDGF): помага за деленето на клетките на съединителната тъкан, гладката мускулатура и фибробластите. Вероятно е от значение за преживяването и регенерацията на нервните клетки.

Хормон на растежа (GН): има огромно значение за правилния растеж на децата, за достигането на максималния генетичен потенциал, за регенерацията на всички тъкани, за поддържането на младостта и красотата. Забавя остаряването при по-възрастните хора.

Ключът към дълголетието: Растежен хормон или Коластра?

Напоследък коластрата се очертава като най-перспективното средство за съхраняване на младостта, забавяне на остаряването и продължаване на живота. Това се дължи на уникалното съчетание от естествени растежни фактори в подходящо съотношение, които тя съдържа.

Един от начините да се забави остаряването е хормоно-заместителната терапия с човешки растежен хормон (ЧРХ), но мненията на специалистите по въпроса са доста противоречиви. От една страна, възрастните хора (над 60 г.), приемали ЧРХ, усещат прилив на енергия, половото им влечение нараства, увеличават крехката си мускулна маса, костите им се уплътняват и кожата им се подмладява. Имунитетът укрепва, остеопорозата, инфарктите и инсултите намаляват. От друга страна, лечението с ЧРХ може да бъде много опасно, особено ако не се приемат подходящи дози. За нас ЧРХ е това, което са силните торове за растенията – ускорител на растежа. Затова HGH би могъл да доведе до хипертония, акромегалия, гинекомастия, растеж на туморни клетки и т.н.

Коластрата е алтернатива на ЧРХ, защото е единственият естествен източник на перфектно балансирани растежни фактори, които забавят остаряването и регенерират тъканите. Когато се приема редовно, коластрата прави кожата по-хубава, старческите петна намаляват и даже изчезват, при остеопороза се увеличава костната плътност, а сексуалните функции се възстановяват. Иначе казано, коластрата действа подобно на ЧРХ, но без странични действия.

Имунитет и коластра

Коластрата може да помогне за предотвратяване на инфекциозни и дегенеративни заболявания, вкл. рак и сърдечни болести. Тя съдържа имунни фактори, които възстановяват ефективността на имунната система и балансират свръхактивната имунна система при автоимунни заболявания (когато тялото се самоатакува). Затова коластрата помага срещу болести като синдром на хронична умора, множествена склероза, фибромиалгия, ревматоиден артрит, лупус и склеродермия.

Ползите за имунитета се дължат поне на три механизма:

1. Внасяне на готови антитела в червата, които обезвреждат около 20 вида микроби. Това е имунитет наготово, добре дошъл за всеки човек, особено за изтощени и отслабени болни.

2. Стимулиращо действие посредством растежни фактори, които помагат за поддържане на всички тъкани и системи на организма в оптимално състояние.

3. Коластрата е пълноценна, лесно усвоима биогенна храна, съдържаща всичко необходимо за правилното развитие на имунната система и за поддържане на стабилен имунитет.

Артрит и коластра

Коластрата е един от най-богатите източници на MSM (метил сулфанил метан) и противовъзпалителни субстанции. Тя намалява болката и отоците, стимулира регенерацията на тъканите и помага за изграждането на костите, хрущялите и лигаментите.

Остеопороза и коластра

TGF-B води до намаляване на остеокластите (клетките, които унищожават костите) и може да намали и дори да предотврати развитието на остеопороза. Коластрата е естествен източник на TGF-B и други растежни фактори, които повлияват положително костната плътност и здравина. Приемането й заедно с водорасли води до подобрена костна плътност, по-висок хемоглобин, общо освежаване, повишаване на тонуса и намаляване на оплакванията.

Повишена чревна пропускливост и синдром на раздразнените черва

Те се причиняват от вируси, бактерии, гъбички, паразити и токсини, неправилна диета, алкохол, противовъзпалителни и цитотоксични лекарства, стресови фактори като сърдечни кризи, операции, или други подобни. Това състояние може да доведе до много проблеми като диария, лошо усвояване на храната и хранителни алергии, екземи, псориазис и др. Свързва се с автоимунни заболявания като мускулна атрофия, фибромиалгия, склеродерма. Съпровожда сериозни инфекции (СПИН, холера, салмонелоза, E-коли-ентероколити), както и болест на Крон, артрит, хепатит, хронична умора, алкохолизъм и др.

Много болести започват от стомаха и червата. Коластрата унищожава патогенните микроби, подпомага заселването на полезни бактерии, успокоява и заздравява раздразнените и свръхпропускливи черва, изгражда бариера срещу токсините и патогените, подобрява усвояването на всички храни, добавки и лекарства, и буквално връща към живот както храносмилателния тракт, така и целия организъм. Нито една друга субстанция не е толкова ефективна за това състояние.

КолАктив 3

Очаквано добра комбинация: Коластра от крави с Лактоферин и Ацидофилус

Лактоферин

Лактоферинът е желязопренасящ гликопротеин, който принадлежи към групата на трансферините. Отговаря за имунната защита на лигавиците на дихателната, храносмилателна и пикочо-полова система, и се съдържа в различни телесни течности и секрети (сълзи, бронхиален секрет, слюнка, жлъчка, панкреатичен сок, чревни секрети, полови секрети). Най-богат източник на лактоферин е коластрата, следвана от млякото. В организма лактоферинът се среща в две форми: холо-лактоферин (свързан с желязо) и апо-лактоферин (без желязо).

Главните функции на лактоферина са:

– Антибактериално действие

Лактоферинът действа бактериостатично като свързва свободното желязо и вит. В12 и ги прави недостъпни за бактериите, което спира тяхното размножаване, а така също и бактерицидно (разрушава клетъчните стени на много микроби и гъбички). Лактоферинът е особено важен за бебетата и хората с отслабена имунна система. Ефективен е срещу E. coli, Salmonella, Staphylococcus, Listeria, Candida ит. н. При опитни мишки, заразени със стафилококи, които получават 2% от калориите си като лактоферин, бъбречните инфекции намаляват с 40-60%, а бактериите в урината – от 5 до 12 пъти.

– Инфекции на пикочните пътища:

Те са много чести при бебетата, малките момиченца и жените, поради анатомичните особености на женския организъм (къса и широка уретра). Много жени се оплакват от „цистит“, който често се усложнява чак до пиелонефрит. Коластрата и лактоферинът могат значително да облекчат тези инфекции и да намалят опасността от пиелонефрит и хронична бъбречна недостатъчност.

– Антивирусно действие:

Лактоферинът е ключова молекула за имунната система, и може да се използва в борбата с различни вирусни инфекции. Той пречи на много вируси да се прикрепят върху клетъчните стени и да проникнат в клетките ни – например цитомегаловирусите и вирусите, причиняващи херпес и СПИН. От друга страна е установено, че у болни от СПИН лактоферинът в устната кухина е намален, което ги прави много по-възприемчиви към различни инфекции.

– Противовъзпалително действие:

Лактоферинът свързва някои полизахариди (екзотоксини, секретирани от микробите) и активира някои имунни клетки, от които зависи имунния отговор. В резултат на всичко това се облекчават възпалителните процеси и се намалява разрушаването на различни тъкани.

– Имуномодулаторно действие:

Рецептори за лактоферин са открити върху различни имунокомпетентни клетки – Т-лимфоцити (т. нар. клетки-убийци), моноцити, макрофаги. Лактоферинът, съдържащ се в устната кухина и стомашно-чревния тракт, спира развитието на микробите или ги унищожава. Новородени прасенца, в чиято храна е добавен лактоферин, са многократно по-устойчиви на инфекции – след инжектиране на токсини от Escherichia coli умират само 17% от тях, докато при прасенцата, които не получават лактоферин, смъртността е 74%.

– Пробиотично действие:

Лактоферинът потиска развитието на вредни бактерии в червата и подпомага развитието на бифидобактериите, допринасяйки за оздравяването на нормалната микрофлора. Ако полезните бактерии в червата се унищожат, на тяхно място се заселват вредни бактерии, които произвеждат различни токсини, влошаващи работата на черния дроб, който е принуден да ги обезврежда.

– Антиоксидантно действие:

Свързвайки свободното желязо в кръвта, апо-лактоферинът намалява образуването на свободни радикали и предпазва липидите от окисляване, а клетките – от разрушаване. От друга страна, холо-лактоферинът отдава желязо там и тогава, където и когато то е необходимо за клетките. Това води до забавяне на остаряването и понижаване на податливостта към дегенеративни и ракови заболявания.

– Подобрено усвояване на желязото:

Поради високия си афинитет към желязото лактоферинът го свързва и пренася до всички клетки, които се нуждаят от него (подобрява бионаличността на желязото в организма), което помага за по-бързото справяне с желязодефицитни анемии.

– Стомашно-чревен тракт:

Лактоферинът намалява възпалителните процеси в червата, например при ХУХК, болест на Крон и други автоимунни, алергични и инфекциозни заболявания, при които се засягат червата.

– Противораково действие:

Има достатъчно опити in-vitro и in-vivo, доказващи антиканцерогенния ефект на лактоферина. Опитни мишки, на които заедно с канцерогенното вещество азоксиметан се дава и лактоферин, развиват много по-малко тумори на стомашно-чревния тракт. Доказано е също мощното потискащо действие на лактоферина специално върху рака на панкреаса при човека – той се препоръчва като част от терапията на това заболяване.

– Лактобацилус Ацидофилус:

Лактобацилус Ацидофилус (ЛА) е една от най-полезните за човешкия организъм бактерии. Тя се съдържа в някои ферментирали млечни продукти и хранителни добавки. Приемана в достатъчни количества, тя се заселва в храносмилателната и пикочо-половата система и подобрява здравето. Досега са установени следните полезни ефекти:

  • Подобрява екологията на червата и не допуска развитието на болестотворни микроби, като пречи на залавянето им за стените на червата, променя рН и кислородното съдържание и произвежда бактерицидни вещества (водороден прекис, млечна и оцетна киселина и др.).
  • Произвежда ензими, в това число лактаза, която е необходима за усвояването на млечната захар -така може да се помогне на хора с непоносимост към мляко и особено на кърмачета с диария, дължаща се на лактазна недостатъчност.
  • Предпазва червата и пикочо-половата система от бактериални и гъбичкови инфекции.
  • Намалява образуването на канцерогени и развитието на вредни бактерии в червата.
  • Намалява диарията, причинена от радиация или химиотерапия;
  • Намалява нивото на вредния холестерол.

Майките, които кърмят бебетата си, могат да ги предпазят от екзема и астма, ако вземат достатъчно пробиотици (ацидофилус и бифидобактерии) по време на бременността и кърменето. Бебетата нормално получават тези полезни бактерии от своите майки, докато минават през родовия канал, но при цезарово сечение вместо с пробиотици, много бебета се заразяват с болестотворни бактерии, причиняващи т. нар. вътреболнични инфекции – стафилококи, стрептококи, коли-бактерии, клостридия и др.