Щитовидна жлеза – симптоми

щитовидна жлеза

Симптомите при заболявания на щитовидната жлеза могат да бъдат от страна на много органи и системи, но на първо място това са симптоми от страна на самата жлеза.

Чрез опипване на щитовидната жлеза може да се определи нейната големината и плътност. Увеличаването на размера на щитовидната жлеза се нарича гуша или струма. Важно е да се установи дали се касае щитовидна жлезаза меко еластична, за твърдо еластична, твърда като камък гуша или пък дали един участък от щитовидната жлеза има една консистенция, а в друг – друга. От значение при определяне симптомите на щитовидната жлеза е да се провери нейната повърхност: гладка, дребнозърниста (при това зърнестата повърхност и придава по-твърд вид), едрозърниста (допълнителните образувания са с по-мека консистенция) и др. В първите случаи може да се мисли за възли, а във втория – за кисти на щитовидната жлеза. При случаите с гуша, кожата над щитовидната жлеза е подвижна, за разлика от хронично възпалителните процеси и особено рака (карцинома) на жлезата. При васкулозна струма, поставяйки слушалката в областта на увеличената щитовидна жлеза, могат да се доловят пулсации и различни шумове: груби, продължителни, изпълващи цялата систола. За да се проследи еволюцията на струмата, т.е. с каква бързина нараства жлезата (когато болният не желае да се оперира и е диспансеризиран) се измерва периодично шийната обиколка. Сантиметърът се поставя в най–изпъкналата част на шията.

Гушата като симптом на щитовидна жлеза не е само един козметичен дефект или едно образувание, което действа на околните тъкани по метода на механичното притискане, а е заболяване, което дава по-голямо или по-малко отражение върху различни органи и системи на организма. Когато гушата е разположена отстрани, тя може да притисне артериалните и венозните кръвоносни съдове на шията. От това последва недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, проявено със замаяност и световъртеж. Притискането на вените на шията довежда до застойни явления в областта на главата. При оглед на такъв болен прави впечатление, че лицето му има син цвят. Едновременно с това се наблюдават разширени венозни кръвоносни съдове на шията на главата. Притискането на възвратния клон на вагусовия нерв от големите струми има за последствие пресипване на гласа. Този симптом говори за по-особени промени в щитовидната жлеза. Непрекъснатият натиск върху трахеята довежда до размекване на хрущялните пръстени (трахеомалация) и промени в лумена на въздухопроводната тръба. Това се последва от смущения в дишането и появата на задух. Притискането на нервите, минаващи в областта на шията причинява сърцебиене, прескачания на сърцето (екстрасистоли) и др. Симптомите на увеличената щитовидна жлеза зависят до голяма степен от това каква е функцията на органа и по специално за какъв функционален вид струма се касае – с нормална функция или еутиреоидна струма, с повишена функция на щитовидната жлеза – хипертиреоидна струма или с понижена функция – хипотиреоидна.

Симптоми на щитовидна жлеза с нормална функция (eутиреоидна струма)

При Еутиреоидната струма няма функционални промени в щитовидната жлеза. Хормоналното равновесие не е нарушено. Въпреки това обаче и еутиреоидната струма протича с редица симптоми от страна на щитовидната жлеза. При някои от пациентите се наблюдават сърдечни смущения. На рентген се установява увеличение на сърдечната сянка, едва доловими систолични шумове и ниско кръвно налягане (хипотония). Промените в сърцето при еутиреоидната струма се описват като промени, характерни за т.нар. „гушаво” сърце. Гушавото сърце някои наричат още “механично сърце”, тъй като промените в него при наличието на еутиреоидна струма не са станали под влияние на токсични увреждания (както това е при другите заболявания на щитовидната жлеза), а са станали под влияние на механичното притискане на кръвоносните съдове и оттам отражение в работата на сърцето. При 1/3 от пациентите с еутиреоидна струма се наблюдава учестена сърдечна дейност (тахикардия) и екстраситолия. Развитието на еутиреоидната струма е съвсем бавно. При някои моменти: бременност, аборт, психична травма и др., може да започне бурно разрастване и едновременно с това гушата да премине в друг вид – хипертиреоидна.

Симптоми на щитовидна жлеза с повишена функция (хипертиреоидната струма)

Хипертиреоидната струма е заболяване, срещано изключително при млади жени. При нея основният симптом е, че настъпват промени във функцията на жлезата (по-усилено отделяне на хормони). Трябва да се отбележи и това, че при хипертиреоидната струма не се достига до състояние на [highlight] Базедова болест [/highlight] . При хипертиреоидната струма се  наблюдават симптоми, които съпътстват и Базедовата болест, без обаче по интензивност те да достигнат тези на Базедовата болест. Така например, само някои пациенти с хипертиреоидна струма се уморяват по–лесно при ходене, изпотяват се, стават раздразнителни, започват да отслабват и имат съвсем лек тремор на ръцете. Измененията от страна на сърцето са по-ясно очертани, отколкото тези при еутиреоидната струма. Наблюдава се като постоянен симптом от щитовидната жлеза учестена сърдечна дейност (тахикардия), без пулсът да надхвърля 100 уд./мин. Тахикардията се съпътства с функционален систолен шум. Систоличното  налягане е леко повишено, а диастоличното – умерено намалено. От страна на очите се наблюдава лек блясък и едва доловим (и то само за опитния наблюдател) екзофталм – изпъкване на очните ябълки. В повечето случаи екзофталм няма или не са долавя. Другите очни симптоми – на Грефе, Щелваг, Мьобиус и др. липсват. При жените се отчита нередовна менструация, обмяната на веществата е повишена. Една от причините за преминаване на еутиреоидната гуша в хипертиреоидна струма е приемането на големи дози йод.

Симптоми на щитовидна жлеза с намалена функция (хипотиреоидна струма)

Хипотиреоидната струма е болестно състояние, наблюдавано във високите  планински райони. В началото диагностицирането на хипотиреоидната струма е трудна задача. Симптомите на щитовидната жлеза с намалена функция се смесват с еутиреоидната струма. При внимателен преглед на такива пациенти може да се установи сухота и подпухнапост на кожата. Наблюдава се забавена сърдечна дейност (брадикардия) с глухи сърдечни тонове. Твърде рано при жените с хипотиреоидна функция на жлезата спира менструацията (аменорея). Когато намалената започне в детска възраст, пациентите изостават във физическо и умствено отношение. С времето симптомите на щитовидна жлеза с намалена функция се засилват, което води до своевременно поставяне на диагноза и предприемане на адекватно лечение.

Прочетете още:

– [highlight] Увеличена щитовидна жлеза – диагностика и лечение [/highlight]

– [highlight] Гуша – симптоми и признаци [/highlight]

– [highlight] Какво представлява ендемичната гуша? [/highlight]

– [highlight] Щитовидна жлеза – симптоми [/highlight]

– [highlight] Нодозна струма [/highlight]

– [highlight] Рак на щитовидната жлеза – видове, симптоми, лечение [/highlight]