Полезни мазнини

Американска логика

Професор Ричардсън от Сиатъл остана много доволен от едноседмичното си посещение си в Медицинския Университет, гр. Пловдив. Световно признат експерт в своята област, той се оказа и специалист по здравословно хранене. Познанията на професора отностно унищожителния ефект на животинските мазнини върху здравето бяха изумителни. С въодушевление обясняваше на всеки, който бе готов да го слуша кои храни поддържат доброто здраве и кои го разрушават. Мълчаливата му съпруга, художник на свободна практика, с възторжен поглед поглъщаше всяка дума на именития си съпруг.

Обядът в ресторанта не беше планиран предварително. В един момент всички от групата се оказаха изморени от дългото обикаляне на атрактивните туристически обекти. Поогледаха свободните места в градинката пред ресторанта и се настаниха удобно за кратка почивка. Сервитьорът любезно предложи меню, някой го взе само за да го разгледа и един по един всички почнаха да си поръчват. Професорът бе във възторг от екзотичните ястия, които предлага традиционната българска кухня. Радостни възгласи „Оуу, Оуу … О-йе” съпровождаха коментарите на двамата американски съпрузи, докато бавно разучаваха страниците на менюто.

Някои от колегите вече се бяха нахранили, когато Ричардсънови най-после решиха какво да си поръчат. „На сърце им легнаха” блюдата с омлети по тракийски. Омлетите наистина се оказаха огромни, както изглеждаха на снимката. Всяка порция се състоеше от шест яйца със сирене, обилно поръсени с червен пипер, с цвят на избеляла керемида. Порциите бавно и методично намаляваха, поглъщани с неопиуема наслада. Преддихателното „Оуу” отпадна от репертоара на гостите и бе заменено с одобряващо „Ъмм, Ъмм”, което ознаменуваше преглъщането на всяка хапка от тракийския омлет. Госпожата едвам успя да преполови храната и се предаде, като леко побутна чинията към съпруга си.

Ако скрита камера бе заснела обяда, със сигурност професорът Ричардсън щеше да бъде застрашен от изключване от американската асоциация на диетолозите. Всеки нутриционист, видял количеството погълнати яйца, би застинал в очакване Ричардсън да бъде покосен от внезапна смърт още преди да успее да стане от масата.

Нищо подобно не се случи. След като професорът се нахрани, той възторжено извади от джоба си кутийка с американски ментови дражета и почерпи с тях всички колеги. Някои се поколебаха да си вземат просто защото не им се ядяха бонбони.

„Не се притеснявайте, няма да напълнеете – всяко драже съдържа само две калории!” – посочи победоносно надписите върху кутийката Ричардсън.

Яйцата в омлета очевидно бяха напълно безкалорични. Човек трябва да внимава единствено с ментовите бонбони.

– Яйцата са вредни, защото имат много холестерол ! – тръбят като корабни сирени диетолозите. – Не яжте повече от 1-2 яйца на ден!

Ако бъде проследена еволюцията на подобни твърдения във времето, неминуемо ще се стигне до извода, че диетолозите си завъртат мнението на 360 градуса по-бързо, отколкото калайджия може да си завърти задните части около медно котле. До вчера свинското месо бе абсолютно противопоказано за хора със сърдечно-съдови заболявания заради голямото съдържание на наситените мастни киселини и увеличаване на „лошия” холестерол в кръвта. Лансираше се консумацията на пилешко, заешко и телешко. Сега се оказва, че в тези меса имало много хормони, с които се тъпчели животните. Днес, същите „специалисти” почват да препоръчват яйца и свински пължоли като най-чистите природни храни? Утре, диетолози и нутриционисти, нищо чудно отново да си променят становището и да започнат да твърдят нещо друго.

Последният модерен лозунг в науката за здравословното хранене прокламира:

– Можете да ядете всичко, което ви се яде, стига да не го готвите!

– Добре де, а суровите пържоли с нож и вилица ли да ги ядем или е по-добре направо да ги ръфаме, за да бъде храненето здравословно и за зъбите?

За скритите проблеми, породени от болните зъби прочети Троянските Коне

Една от основните съставки на човешкото тяло са мазнините, а основния вид мазнина е холестерола. Без холестерол животът би бил немислим. Холестеролът участва в структурата на всички клетки. Обърнете внимание – всички клетки на човешкото тяло, без изключение! От холестерола в организма се образуват стероидните хормони; той учавства в състава на жлъчните киселини; образуването на витамин Д3 и т.н.

Яйчният жълтък е изключително богат на холестерол. Случайно ли е това? Мненията за ползата или вредата от приема на прясно мляко също се люшкат като „Махалото на Фуко”.

Чудна работа, защо ли природата създава такива вредни храни като млякото и яйцата?

За да поправи нейните грешки, човекът се е научил сам да си създава полезни продукти. Ето например как се прави едно „хубаво” олио:

Първият процес се състои в извличане на мазнината от слънчогледа. Това се осъществява в т. нар. маслобойни. Стандартният начин на пресоване обаче не предпазва олиото от светлината и кислорода. Поради това то гранясва още в завода. Губят се фосфолипидите (в т.ч. и лецитинът), желязото, медта, калцият и магнезият.

Следва рафиниране на бъдещото олио. При него се използва сода каустик (натриева основа). Тя се свързва със свободните мастни киселини и ги неутрализира. При този процес се получава сапун. И тук се губят много минерали и фосфолипиди от олиото.

После суровината се избелва: При този процес се губи бета-каротинът, а високата температура (110ОС) причинява промени в мастните киселини, които могат да ги направят вредни за здравето.

Накрая се пристъпва към обезмирисване: При него се отделят ароматните масла и останалите мастни киселини. Това става при температура 240-270ОС в продължение на 30-60 минути.

Като краен резултат се получава едно безвкусно олио, без мирис, лишено от естествените си витамини и минерали, силно повредено от високата температура. Това наистина е “празно олио”. Освен това, при високите температури, ненаситените мастникиселини в олиото добиват мутагенни и канцерогенни свойства.

Наситените мастни киселини се съдържат в животинските мазнини. Те имат висока температура на топене. При телесна температура се втвърдяват. Образно казано, има опасност да се получи “залояване” на кръвта. Ако консумираме прекалено много животински мазнини, те в крайна сметка затлачват кръвоносните ни съдове. Това се смята за една от основните причини за развитието на ранна и генерализирана атеросклероза, твърди традиционната научна медицинска доктрина.

Съпруг и съпруга, на възраст съответно 62 и 60 год. Той е изключително месояден, тя – вегетарианка. Той ежедневно поглъща солидни порции месо, гарнирано с 3-4 варени или пържени яйца. Тя опитва яйца и месо два пъти в годината – по Великден и по Коледа. Той води по-застоял живот. Нея я пазят женските полови хормони. Неговият холестерол и триглицериди са винаги в границите на нормата. Нейните винаги надхвърлят горните граници. Едвам успява да ги понижи с хранителни добавки и лекарства.

Е? Какво е обяснението на науката за подобни случаи, които се срещат на всяка крачка в ежедневието? Засега няма смислено обяснение!

Защо ескимосите не боледуват от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, при положение, че се хранят изключително с месо, животинска мас и млечни продукти. Те не ядат плодове и зеленчуци, просто защото нямат. При този абсурден от гледна точка на диетологията хранителен режим, те не боледуват от атеросклероза! Защо?

Защото ядат много риба? Да, ама рибата също е богата на холестерол – 100 г рибено масло съдържа 570 мг холестерол, равностойно на количеството в два яйчни жълтъка.

„Ключът за бараката” е в т. нар полиненаситени (есенциални) мастни киселини), съдържащи се в голямо количество в рибата. Този вид мазнини нямат плътна консистенция като есенциални мастни киселиниживотинските, защото това щеше да пречи на жизнените функции на рибата. Тя най-малкото щеше да загуби своята еластичност и нямаше да може да се движи. Особено при по-ниски температури щеше напълно да се вдървява. Това ще се получава по същата причина, поради която се залоява мазния бульон от телешки или свински карантии, когато е студен.

Това е основната видима разлика между наситените (животинските) и полиненаситените (растителни и рибни) мазнини. За разтопяването на животинските е нужна много висока температура. Растителните и рибните си остават течни дори и при минусови температури.

Есенциалните мастни киселини (EМК) са мастни киселини, които не се синтезират самостоятелно в човешкия организъм, а се доставят отвън с храната. За хората основни ЕМК са Омега-3 и Омега-6. От тях се образуват предшественици на хормоноподобни вещества – простагландини, чиято задача е непрестанно да регулират функционирането на клетките.

Към есенциалните мастните киселини тип Омега-6 спадат: линоленова, гама-линоленова, дихомо-гама линоненова, докозатетраенова, докозапентаенова и араходоновата мастни киселини. Богати на тези мастни киселини са слънчогледа, царевицата, соята, фъстъченото масло, зехтинът, палмовото и косовото масло.

В голяма концентрация гама-линоленова киселина (ГЛК) се среща в майчиното мляко. Именно това е причината майчината кърма да е толкова важна за развитието на мозъка и имунната система на бебето. В съвременните бебешки храни се съдържат добавена ГЛК, но тя не е природен продукт и не се усвоява на сто процента.

Омега-3 мастни киселини са: алфа-линоленова (АЛК), ейкозапентаенова (АПК), докозапентаенова (ДПК) и докозахексаенова (ДХК). Най–много омега-3 мастни киселини се съдържат в рибата, яйчния жълтък, кравето масло, лененото семе, бобовите култури, синьо зелените водорасли, суровите ядки и семена.

Както показва и името им, есенциалните мастни киселини (ЕМК) не се произвеждат в организма и трябва да се набавят отвън. Тези мастни киселини имат важна роля в изграждането на клетъчните стени и мембрани. По този начин участват в контрола на транспорта на вещества от и за клетката и я предпазват от навлизане на токсини и вируси. Също така есенциалните мастни киселини участват и в синтеза на простагландини – вещества, които регулират обмяната на веществата на тъканно ниво и поддържат телесната температура

Есенциалните мастни киселини имат голямо значение за правилното функциониране на имунната система и жлезите с вътрешна секреция. Те участват в регулирането на кръвното налягане, понижават нивото на лошия холестерол и  намаляват отлагането му в кръвоносните съдове. Успокояват болките в ставите и нормализират телесното теглото чрез изгаряне на мазнините. С напредване на възрастта нуждите на организма от ЕМК се увеличава. Редовния прием на ЕМК предотвратява образуване на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове и отстранява вече образуваните. Вследствие на съвременния начин на хранене, масовата топлинна обработка на храните и рафинирането на растителните мазнини е налице дефицит на ЕМК в организма. На него се дължат повсеместно срещаните – окапване на косата, лющене и инфекции по кожата, преждевременно състаряване, съдови увреждания, раздразнителност, затруднено зачеване при жените и намалена оплодителна способност при мъжете и други.

Във високи дози ЕМК не позволяват на кръвните клетки да се слепват и по този начин предпазват от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт на миокарда, белодробна емболия, мозъчен удар  (инсулт) и нарушения в периферното кръвообращение. ЕМК имат доказано противовъзпалително, противоалергично, а дори и антиканцерогенно действие, което се използва в профилактиката и лечението на артрит, астма, сенна хрема, екземи, псориазис и други алергични, автоимунни и дегенеративни заболявания.

Лененото семе е сред най-добрите източници на ЕМК – в 100 грама ленено семе се съдържат: 35г. ленено масло, 20,7г. алфа-линоленова киселина,  4,9г. линоленова киселина, 6,7г. олеинова киселина, 1,4г. стеаринова киселина, 1,8г. палмитолеинова киселина. Съдържат се още – 26г. протеини, 14г. целулоза,  9г. вода и 14г. минерали и олигоелементи, сред които калий, фосфор, магнезий, калций, сяра, хлор, желязо, цинк  Целулозаjd, съдържана в лененото семе се нарича лигнин, който нашето тяло преобразува в лигнани. Именно лигнаните подпомагат имунната система и притежават противоракови, противогъбични и антивирусни свойства. Високите нива на лигнани намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво и рак на гърдата. Редовния прием дори само на 1-2 чаени лъжички (10 грама) ленено семе дневно увеличава значително нивото на лигнаните. В това отношение лененото семе превъзхожда  лененото масло, в което се запазват само 2% от лигнаните в лененото семе.

Друг много добър източник на ЕМК е студеният екстракт от ленено, сусамово и слънчогледово семе, тиквени семки, кайсиеви и лешникови ядки, пшеничен зародиш, шафраника, маруля, чесън, моркови, лимони, портокали, маслини, черна и червена боровинка, касис, шипка, рибено масло и лецитин.  Този екстракт  съдържа над 88 мастни киселини, включително и всички незаменими, както и много минерали и микроелементи и е изключително ценна добавка към храната на здрави и болни, възрастни и деца, а сащо така и при хора, изпълняващи интелектуален и тежък физически труд.

Тези и други богати на ЕМК екстракти се препоръчват при прояви на безпричинна умора, суха кожа с намалена еластичност, екземи, косопад, продължителен стрес и възстановяване от тежки болести, депресии и неврози. Препоръчват се и при алергии и автоимунни заболявания като псориазис, ревматоиден артрит, лупус, множествена склероза и други.  Повлияват добре високия холестерол и високото кръвно налягане (хипертония) и се използват за превенция на атеросклерозата и сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, инсулт и емболия. Подобряват храносмилането и повлияват забавения растеж и честото боледуване на децата. Подпомагат имунната и ендокринната система. Повишават устойчивостта към инфекции и увеличават издръжливостта на организма. Редуцират излишното телесно тегло и се препоръчват при наднормено тегло и затлъстяване при децата. Повлияват безплодието при жените и намалената оплодителна способност при мъжете.

Болните от диабет, лекуващи се с инсулин имат повишени нужди от ЕМК. При тези болни допълнителния внос на ЕМК подобрява състоянието на задстомашната жлеза  и продукцията на собствен инсулин и повлиява способността на клетките да реагират на инсулина. Това се дължи на факта, че Омега-3 и Омега-6 мастните киселини влизат в състава на клетъчните мембрани и подобряват функцията на клетките. Също така високото ниво на гама-линоленова киселина  може да предотврати увреждането на нервите при болни от диабет и даже да ги възстанови. Диабетиците трябва да консумират храни (рибено масло) богати на докозахексаенова киселина за превенция на ретинната дегенерация.

Изводи

  • Определете си два дни от седмицата и ги обявете за дните на рибените ястия !
  • Консумирайте редовно плодове и зеленчуци!
  • Създайте си навик да ядете сурови ядки! Освен с полезни мазнини, те ще захранят с живителна енергия всички клетки на вашето тяло!

Още по темата прочети в Силата на семето

Ако нямате време, или ви мързи, или пък не желаете да си разваляте рахатлъка с нови навици, диети и други такива дивотии, изберете си качествени хранителни добавки и ги ползвайте редовно!

Помислете и за децата!