Псориазис

Псориазисът е хронично рецидивиращо кожно заболяване.

Разположението на измененията е почти строго симетрично. Те обхващат предимно лактите и коленете, корема и гърба, окосмената част на главата, половите органи и по-рядко дланите, стъпалата и лицето.

Псориазис Характерните обривни елементи са зачервени, сливащи се в плаки папули (пъпки) с бледорозов (при свежите обриви) до тъмночервено-синкав (при старите обриви) цвят. Червенината на плаките се дължи на удължените, нагънати и разширени капиляри в горната част на дермата (долния слой на кожата). Дермалните папили са удължени и оточни. В повърхностния слой на епидермиса (горния слой на кожата) се намират множество неутрофилни левкоцити (бели кръвни клетки), често струпани в кухина (микроабсцеси на Munro), образувана от загинали епидермални клетки. Повърхността на измененията е покрита със сухи сребристобели люспи. Особеният цвят на тези люспи се обяснява с наличието на малки въздушни мехурчета вътре в тях, което влияе на пречупването на светлината. Големината на псориатичните изменения варира от няколко мм до няколко см. Те могат постепенно да нарастват, да се слеят и да образуват плаки с различна големина до обващане на кожата на цялото тяло.

Псориазис При псориазиса е налице ускорено образуване на епидермис, поради което неговите клетки не достигат пълна зрялост и това води до смущение в образуването на рогово вещество (паракератоза).

При 30 % от болните са налице и ставни болки.

Кои хранителни добавки могат да улеснят оздравителния процес при това упорито заболяване, можете да прочетете в статиите „ [highlight] Полезни мазнини [/highlight] ”, „ [highlight] Замърсяване на въздуха [/highlight] ” и „ [highlight] Коластра – естественият антибиотик [/highlight] ”.