Остеопороза – лечение, симптоми, билки

Остеопорозата е заболяване на костната система, което се характеризира със загуба на костна маса, нарушаване на структурата и функциите на костите и се усложнява с фрактури на телата на прешлените на гръбначния стълб или счупвания на дълги тръбести кости. Клиничното значение на остеопорозата се определя най-вече от тежките си усложнения – повишената честота на [highlight] счупване на костите [/highlight] – бедрената шийка, прешлените на гръбначния стълб и костите на предмишницата. Остеопорозата е най-честото костно заболяване в напреднала възраст. Статистически преобладава есенциалната (първична) остеопороза, която заема 95% от случаите, като в над 85% засегнатите от това заболяване са жени. След настъпване на менопаузата 1/3 от жените развиват изразена остеопороза, а при възраст над 70 години, честотата на заболяването и при двата пола непрестанно нараства. Причините за по-голямата честота на остеопорозата при жените се дължат вероятно на промяната в хормоналния баланс и недоимъка на естрогени, поради преустановяване функцията на яйчниците. Вторичните остеопорози са доста рядко срещани заболявания (под 5%) и се дължат главно на лечението с кортикостероидни хормони и обездвижване на пациента по повод друго тежко заболяване. Вторична остеопороза се развива също така при заболявания на червата, водещи до лоша резорбция на хранителните вещества, а в някои случаи по неизвестни причини тя може да придружава ревматоидния [highlight] артрит и артроза [/highlight] .

остеопороза 1Костната тъкан при човек се изгражда в детската възраст и юношеските години. Този процес достига своя връх около 30-та година, когато се наблюдава натрупване на най-голяма костна маса. След 40-та година от живота при всички хора се наблюдава бавно и постепенно намаляване количеството на костното вещество. Това се нарича физиологична остеопения и тя възлиза на около 0,5-1,5% при всеки възрастен. Количеството на костното вещество зависи и от гените на човека. При генотип BB  костната загуба е по-голяма, отколкото при bb.

Според метаболитната характеристика на калциевите загуби, болните от остеопороза се разпределят в два основни типа.

 • Бързо губещите костна маса пациенти се характеризират още и с бърз обмен на калция и усилено преустройство на костите. При тези хора годишното изтъняване на костните трабекули възлиза на повече от 3,5%. Тази форма на остеопороза е типична за жените в ранна менопауза и започва до 10 години след преустановяване на менструацията.
 • Бавно губещите костна маса пациенти се характеризират със забавен обмен на калция и ограничено преустройство на костите. Годишното изтъняване на костните трабекули при тях е по-малко от 3,5%. Тази форма на остеопороза е типична за късната менопауза и започва да се развива след 10-та година от преустановяване на менструацията.

Видове остеопороза

 • Генерализирана (разпрастранена) остеопороза

Тип І – при тези пациенти загубата на костна маса е предимно в областта на спонгиозата (вътрешността) на костите

Тип ІІ – загубата на костната маса е както в областта на спонгиозата, така и в зоната на компактата (външният слой) на костта

 • Локализирана (местна) остеопороза – тя се открива в костното вещество, разположено в непосредствена близост до ставите, засегнати от ревматоиден артрит.

Стадии на остеопорозата

А. Остеопения – процес, при който е налице загуба на костно вещество, свързано с възрастовата атрофия на организма.остеопороза

Б. Начална остеопороза с потенциална опасност от настъпване на фрактури.

В. Изразена остеопороза с настъпили фрактури.

Симптоми на остеопороза

Болки в костите, особено по гърба

 • Повишена чупливост на костите, при която се наблюдават фрактури дори при леко травматично натоварване или без видима причина – т.нар. спонтанни фрактури
 • Закръгляне на гръбначния стълб с образуване на гърбица и смаляване на ръста с образуване на кожни гънки по гърба, наподобяващи елха. Причината е взаимното сплескване на гръбначните прешлени, което води и до развитието на [highlight] сколиоза [/highlight] .

Симптоми на остеопороза при рентгеново изследване

На обикновена рентгенова снимка е невъзможно да бъде диагностицирано намаляване на костната маса, ако то е под 30%. В случаите, когато загубата на костна тъкан е по-голяма, тогава:

 • Хомогенната структура на прешлените започва да напомня тази на мека тъкан
 • При начална остеопороза в костите се появяват плаковидни натрупвания на костно вещество и отвесни гредички (трабекули)
 • При изразена остеопороза хоризонталните гредички въобще не могат да бъдат разпознати на рентгенографията, а отвесните трабекули са бедни на костно вещество и са силно изразени.
 • Прешлените започват да наподобяват рибена кост
 • Откриват се прешлени с клиновидна форма

Лабораторни изследвания при остеопороза

 • Калцият и фосфорът в кръвния серум са  в норма
 • Костната алкална фосфатаза е повишена, но може да бъде и нормална
 • Маркер за повишената костна резорбция е уриннито съдържание на пиридинолин

Дензитометрия

Това изследване представлява измерване на костната плътност, което при болни от остеопороза показва ниско минерално съдържание на костите и при провеждане на контролни изследвания доказва загуба на костна тъкан.

Заболявания, при които има загуба на костна тъкан и които могат да наподобят симптомите на остеопораза са първичен хиперпаратиреоидизъм, туморни метастази в костите, например при [highlight] рак на простатата [/highlight] или други злокачествени тумори с костна локализация – мултиплен миелом.

Лечение на остеопорозата

остеопороза Лечението на остеопорозата е комплексно и включва контрол върху основното заболяване при вторичните форми на остеопороза, а при първичната остеопороза се акцентира върху приема на богата на органичен калций храна, двигателен режим, физикална и лечебна гимнастика.

Храни и билки при остеопороза

Основно значение за профилактиката и лечението на остеопорозата има приема на хранителни продукти, билки и добавки с високо съдържание на калций. От особена важност е калцият да бъде органичен, произхождащ от растителни и животински източници, защото неговата резорбция в червата и правилното му разпределение в костите става по физиологични механизми, не натоварва организма и няма странични токсични ефекти. Дневната нужда от калцийпри здрави хора на възраст над 40 години е около 600-900 мг. При остеопороза внасяното с храната количество трябва да се завиши. От хранителните продукти най-много калций има сиренето (730 мг в 100 гр продукт), следват бадемите (240 мг в 100 гр), а в низходящ ред останалите продукти – сухи смокини, яйчен жълтък, хайвер, зрял боб, козе мляко, цветно зеле, краве мляко, хлебни трици (пълнозърнест хляб), леща, грах, целина, алабаш, спанак, ряпа, праз-лук, моркови, сушени сливи, портокали, цвекло, лимон, тиква, риба, ориз, репички, царевица … Билки при остеопороза, които с успех се прилагат от векове в народната медицина са отвара от агримония, борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, кървав здравец, орехови листа, алое арборесценс.

[notification type=“notification_info“ ]Отличен източник на органичен, лесноусвоим калций е зелената енергия[/notification]

Физически упражнения при остеопороза

Повишеният внос на калций с храната сам по себе си трудно може да противодейства на отрицателния костен баланс при остеопороза. Много важен елемент от лечението на това коварно заболяване е и всекидневният двигателен режим, при това на открито – на чист въздух. Това трябва да става бавно, постепенно, без излишни натоварвания, без екстремни усилия и без никакви тежести. Леката гимнастика, всекидневното ходене пеша са най-доброто средство за профилактиката и лечението на остеопорозата.

[notification type=“notification_info“ ]Прочети още за рахит[/notification]