Сколиоза – симптоми и лечение

Сколиозата е коварно заболяване. Тя започва без болки, незабелязано и в начален стадии трудно се открива. В напреднала фаза сколиозата поставя пред ортопеда много сложни и изключително трудни терапевтични проблеми.

Сколиоза – симптоми

Детето се оглежда внимателно първо отзад. С умерен натиск на пръстите се проследяват отгор е до долу бодилковидните израстъци на прешлените по средата на гръбнака. Ако маркирате тези израстъци с черен флумастер, линията ще стане ясно видима. В норма тя трябва да бъде вертикална (1). При сколиоза линията се отклонява вляво или вдясно от вертикалата (2). Оглеждат се и рамената. При сколиоза едното стои по-ниско от другото (3). Талията откъм по-ниското рамо става по-дълбока и оформя един празен триъгълник (4). Пр и оглед на тялото отпред се установява асиметрия в гръдния кош, който е хлътнал откъм изпъкналата страна на сколиозата. Пъпът лежи встрани от срединната линия на тялото (5). Зърната на млечните жлези са разположени на различна височина (6).

СколиозаСколиоза – лечение

Лечението на сколиозата налага използването на цял арсенал от лечебни методи, като се започне от гипсови корсети и се стигне до тежки оперативни корекции на ребра и прешлени. В ранните етапи добри резултати се постигат с  упражнения, л ечебна гимнастика, игри, плуване и други спортове.

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! Забранява се вдигането на тежести, дори и при най-малкото съмнение за развитие на сколиоза![/notification]

Знаете ли, че:

Ортопедията е медицинска специалност, която е въведена през 1741 г. от французина Андри. Той е считал, че обект на тази дисциплина трябва да бъдат единствено децата. Етимологията на думата ортопедия ясно отразява това схващане. Ортос на старогръцки означава прав, а педос е дете. Понастоящем в този термин се влага много по-широк смисъл и ортопедията се занимава с причините, механизмите на развитие, диагнозата, профилактиката и лечението на всички вродени и придобити деформации на органите на движението. Терминът травматология произхожда от гръцката дума травма, което означава рана. Травматологията се занимава с всички придобити травматични повреди на опорно-двигателния апарат, независимо от това дали при тях се получава рана или не. Обединяването на ортопедията и травматологията в една обща хирургична специалност се е наложило поради използването на едни и същи принципи, залегнали в методите на изследване и лечение при тези две дисциплини.

[notification type=“notification_info“ ]За лечението на други ортопедични проблеми прочети Артрит и артроза.[/notification]