Пречистване на стомаха и червата

Пречистването на стомаха и червата е йогистка практика. То трябва да се прави рано сутрин, на гладен стомах. За терапевтични цели може да се практикува ежедневно, без да е вредно. Иначе, веднъж седмично или два пъти месечно е достатъчно. Съобразявайте се винаги с лунния календар. Вслушайте се и във вътрешния си глас. Те най-добре ще ви подскажат кога да го направите.

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание!

Начин на изпълнение

Рано сутрин, преди сте яли или пили нещо, пригответе си два литра хладка вода с две супени лъжици морска сол. Когато солта се разтопи във водата, изпийте 2 чаши вода, послеПречистване на червата и стомаха направете петте асани по 8 пъти всяка, както е описано. После изпийте още 2 чаши солена вода и повторете асаните. Продължете така, докато изпиете водата. Когато е необходимо  , отидете до тоалетната. Обикновено след тази практика има ясно движение на червата. Изчистването е показателно. Практиката продължава два, три часа, до пълното пречистване на стомаха и червата. Сами ще се убедите в лесното изпълнение и невероятния ефект.

Захранване

За да се запазят червата в добро състояние след идеалното пречистване е много важен първият прием на храна. Половин час след като сте изпили цялото количество вода и приключили с асаните можете да изядете една купичка кафяв ориз с малко масло или зехтин. Без сол!!! Добре сварен ориз! Само това. След час вече можете да преминете към обичайния си хранителен режим. Добре е този ден да се лишите от  месото, ако не сте вегетарианци.

Ползи от пречистването на стомаха и червата

Най-голямо облекчение ще усетят хората с [highlight] наднормено тегло [/highlight] , лошо храносмилане, [highlight] хроничен запек [/highlight] , киселини, [highlight] чревни газове [/highlight] . Процедурате е добра също за бъбреците и отделителната система, тъй като помага да се предотвратят инфекции и образуването на [highlight] бъбречни камъни [/highlight] .

Асани, съпровождащи пречистването на стомаха и червата

[notification type=“notification_warning“ ]Важно! Всяка асана (поза) трябва да се изпълнява 8 пъти.[/notification] 
Стремеж към небето

Застанете прави, поставете краката на широчината на раменете. Вдишайте, повдигнете ръцете над главата, дланите са обърнати нагоре, палците сочат напред. Повдигнете се на пръсти, изпънете максимално цялото тяло нагоре. Погледът е нагоре към хванатите длани. Задръжте позата, колкото можете повече, после бавно издишайте, стъпете с пети на пода, свалете ръце.

Дърво, огънато от вятъра

Застанете прави, краката са на широчината на раменете. Вдишайте, повдигнете ръцете над главата, дланите са хванати обърнати нагоре, палците сочат напред. Извийте тялото максимално настрани като издишате. Краката не се повдигат на пръсти. След като добиете чувство за баланс, изпълнявайте позата с повдигане на пръсти. Така наляво, после надясно.

Извиване

Застанете прави с разкрачени на широчината на раменете крака. Повдигнете ръцете встрани на нивото на раменете. Завъртете тялото надясно с лек замах, довеждайки лявата ръка до дясното рамо, а дясната ръка се завърта около кръста, следвайки свободно и отпуснато въртенето на тялото. Повторете на обратната страна. Вдишайте и издишайте нормално.

Кобра

Легнете по корем на пода с изпънати крака. Поставете дланите на пода под раменете. Отпуснете цялото тяло. После бавно повдигнете, извивайки максимално назад главата и раменете като се опитвате да не използвате ръцете докато е възможно, а повдигането става от мускулите на гърба. След това бавно изпъвайте ръцете и извивайте горната част на гърба назад. Не повдигайте таза. В тази крайна позиция извийте главата последователно на двете страни, така че да видите стъпалата си през рамо.

Усукване

Застанете клекнали с ръце на коленете. Сгънете лявото коляно към земята като извивате трупа максимално надясно и поглеждате през дясното рамо. Ръцете остават на коленете. Връщате се в начална позиция.  Повтаряте същото, като извивате тялото в обратната посока. Извивайте тялото по 10 пъти на всяка страна.

Това е много полезна асана за хора със стомашни оплаквания, защото последователно се сгъват и разпускат мускулите на храносмилателните органи. Хора, страдащи от запек редовно трябва да практикуват тази поза.

[notification type=“notification_info“ ]И не забравяйте – Както всяко друго пречистване на тялото, така и пречистването на стомаха и червата е максимално полезно, когато се съобразявате с лунния календар![/notification] 
Желая ви успех! 🙂

Зоя Чакърова