Цветотерапия на д-р Бах при деца

Цветотерапия на д-р Бах при деца

Основният лечебен ефект от цветотерапията на д-р Бах се изразява във възстановяване на вътрешното равновесие на организма, което отстранява дисбаланса, предизвикващ Цветотерапия на д-р Бах при децазаболяването. Есенциите, използвани в цветотерапията на д-р Бах не съдържат в себе си материални елементи, а са носители само на информация и послания от растителния свят. Когато вратата към невидимия свят е затворена, те ни помагат да я отворим отново. Това е един хубав свят, в който човек пътува нощем, търсейки непознатото, новото, мира и спокойствието. Всички ние живеем и в другия свят. От него получаваме „важна лична информация”. Когато имаме проблеми или не знаем какво да правим по-нататък, питаме вътрешния си глас. Не винаги обаче го чуваме и точно в такъв момент ни помага цвeтотерапията на д-р Бах. Есенциите от цветове могат да ни свържат с другия свят, могат да ни накарат да „чуем” вътрешния си глас. Тогава настъпва хармонията и спокойствието в нашия живот.

Най-доброто, което можем да направим за децата си е да ги даряваме всеки ден с Безусловна любов и разбиране. Замисляли ли сте се колко са различни децата ни? Не сте ли ги оприличавали понякога на цветята? Едни от тях приличат на белия, нежен пролетен нарцис. Той не се набива на очи, но ако се вгледаш в него – ще ахнеш от ненатрапчива красота, да не говорим за уханието му! А гордата красива роза, величествена и уханна може да ви убоде доста зле.

Децата са различно красиви. Всяко дете е прекрасно и уникално. Не можем и не бива да ги сравняваме. Ако възрастните видим тази уникалност и помогнем на децата си с любов да я изявят, сме се справили добре като родители.

Ето как д-р Бах описва истинската връзка между родители и деца:

„Правилно разбрана, привилегията да бъдем родители е една от най-великите божествени привилегии. Да бъдем родители означава да дадем на една млада душа възможността да дойде във физическото си тяло на тази планета, за да може да се развие. Също така означава да бъдем, колкото се може, повече духовни, умствени и физически водачи на душата в първите и години, както и да се грижим за нея.”

През първите седем години след раждането могат да възникнат тежки психологически проблеми, които да ни съпътстват през целия живот. Затова, ако използваме цветотерапията на д-р Бах при децата в първите години от живота им, тя може да помогне за навременно преодоляването на трудностите.

Ще се спра отделно на типажите деца и тяхното специфично поведение. Ако някой от вас „види” своето дете и пожелае да му помогнем заедно, аз ви очаквам на:

zoia_mail

 

1. Камшик ( Agrimony)

Това дете е много добро, усмихнато, чувствително. Иска да се хареса на всички. Дава играчките си, лишава се от собствените си удоволствия, за да бъдат доволни другите. Но в Библията е казано: „Обичай другите, колкото себе си.” Равновесието при това дете е нарушено. То дава, дава и започва да усеща „крещяща” нужда и да получава. Ето защо може да си гризе ноктите, да се „тъпчи” със закуски, шоколади, сладкиши; да си върти косите на кичури; да се чеше непрекъснато. Понякога дори се прави на палячо, за да се хареса на другите. Безпокои го мисълта, че може да бъде изоставено, да остане само…Не може да понесе липсата на любов и затова е готово на саможертви.

Ето защо трябва да го обичаме БЕЗУСЛОВНО, за да се научи и то самото да се обича.

Агримонията е за този тип дете, което винаги се стреми да скрие вътрешното си напрежение с красива усмивка на лице.

2. Трепетлика (Aspen)

Страхува ли се вашето дете от тъмното, от призраци, от чудовища и затова не иска да си ляга? Има ли нощни кошмари? А дали е твърде чувствително? Боли ли го от притеснение корем? Изпотява ли се, бълнува ли, вика ли на сън? Често ли се появяват стомашни проблеми?

Замислете се колко време детето прекарва пред телевизионния екран или компютъра? Не подхранвайте страховете му с вещици и чудовища. Насочете вниманието му към вълшебства. Например нека знае, че и на тъмно и на светло винаги над него бди Ангелче, което го закриля. Опитайте и с кристали. Например ако вечер детето ви вземе с лявата ръка розов кварц или планински кристал, сънищата ще бъдат може би по-спокойни. Опитайте.

Aspen е едно от цветята на д-р Бах, които със сигурност ще помагне на детето ви.

3. Бук ( Beech)

Това дете е все недоволно. Може да ви „опъни” нервите докрай с непрекъснатото си мърморене и критикуване. Нищо не харесва. Намира недостатъци навсякъде. Непременно иска да наложи своята гледна точка, винаги поправя останалите. Често се изявава като тиранин и нахалник. Винаги търси хубавото и позитивното , но по свой собствен начин. Тъй като е много „твърдо” в убежденията си, може още от ранна възраст да се появят симтоми от ревматичен и артритен тип или изкривявания на врата. Подтиквайте го със собственото си поведение да бъде по-толеранто към другите. Не забравяйте, че детето е ваш огледален образ и ви имитира доста успешно. Вместо да го упреквате, че е „непоносимо” давайте му ежедневно уроци по толерантност. Възможно е, да са полезни и за самите вас.

4. Червен кантарион (Centaury)

Това дете е много послушно, чак мекушаво. Винаги се съгласява с другите деца, казва „Да”, въпреки че вътрешно не е съгласно. Никога не се противопоставя, нито в дома, нито пред децата. Има голяма нужда от признание и поощрения, много е чувстително както към похвали, така и към упреци, винаги се чувства зависимо от околните. Няма желание да бъде лидер, като че е настроено да бъде „слуга”. Може да „слугува” на по-малкото братче, на приятел, на мама.

Ето защо мама и татко е необходимо да му помогнат да се самоуважава, като му възлагат по-отговорни задачи и му дават положителни оценки. Така ще се стимулират способностите на детето, ще се почувства по-сигурно в себе си.

5. Зъбна трева (Cerato)

Несигурното дете има нужда най-много от Cerato. Пита ли ви често вашето дете, дали това което е направило е добро? Чувствате ли колко е несигурно в себе си, в преценките си? Това дете е зависимо от мнението на околните. Много пъти може да отговори на зададен въпрос, но не смее, защото му се струва невероятно да знае. Поради несигурността си имитира останалите, защото се страхува да бъде различно.

В същото време е „гладно” за информация. Иска да знае всичко и търси съвети от всички. Умело прехвърля собствения си избор върху другите. За да му помогнете в игрите и приказките му обръщайте внимание на човешката уникалност. Използвайте примери, за да го накарате да приеме ценното в индивидуалността.Помогнете му да се довери на интуицията си, на онзи тих вътрешен глас, който нежно нашепва кое е най-доброто за него, в този момент. Казвайте му често колко важно е вас негово мнение, защото го цените и обичате.

6. Дива джанка (Cherry Plum)

Нощното напикаване е почти сигурно за това дете. За съжаление от малко то иска да държи под контрол всичко през деня, но през нощта се „изпуска”. Мания за ред и подреждане са присъщи за него. Околните имат усещането, че детето е седнало върху експлозив-затова се опитва да контролира всяко движение, за да не се „взриви”. Случва се детето един ден да бъде самото Съвършенство, а на следващия да захапе до кръв нечия, случайно блъснала го ръка. Не показва собствените си страхове, не ги споделя, защото се страхува най-вече от собствените си мисли. ”Отпускането” за него е непознато. Затова е добре родителите често да прилагат принципа „Карай да върви”. Контролирайте агресията с определени игри- бой с възглавници, танци, песни, викове, вместо да чакате проявлението на кризите.

Cherry Plum в подходяща комбинация би помогнала на деца аутисти, психотични, заекващи, крещящи истерично.

7. Пъпка от бял конски кестен (Chestnut Bud)

Това дете повтаря непрекъснато едни и същи грешки, без да си дава сметка, че греши. Често е разсеяно, повтаря едни и същи изрази, анекдоти, с което е безинтересно на останалите деца. Учи трудно, не умее да се състредоточава, не проявява интерес към училището. Често чува възрастните да му казват ”Мисли, преди да говориш”. Липсва му координацията между вътрешното усещане и реалността.

Chestnut Bud ще помогне на дете, което страда от синдромът на Даун, дете аутист или на дете със забавено развитие. Препоръчва се и при периодично повтарящи се болести, защото принципът при тях е „Урокът не е разбран”.

А вие родители можете да провокирате любопитството му, възможността да направи оценка, да реши загадка. Подготвяйте му приятни изненади, от които да се удивлява.

И най-вече давайте любов в изобилие! Това е вашето Дете!

8. Цикория (Chicory)

Детето (Chicory) е с изявено чувство за собственост. „Всичко е мое!” излъчва цялото му поведение. Иска всички да са на негово разположение, дори с цената на едно заболяване. Не отстъпва играчките си. Дава, но при едно условие…. Но дали пък примерът не е от мама или баба? Вгледайте се и в себе си. Това е вашето дете! Трудностите във взаимоотношенията с другите се раждат в резултат на чувството за собственост и ревност, от претенциите му за нещо в замяна. От малко се подготвя за една досадна, потискаща мама или подобен татко.

Родители, дали вие нямате погрешна представа за любовта? Обичате ли Безусловно детето си или му поставяте ежедневно условия? Бъдете честни пред себе си и когато си отговорите на въпроса, опитайте се заедно с дете си да се докоснете до универсалната любов. Тя е навсякъде: в цветята, в растенията, в камъните, в слънцето, във въздуха който дишаме, но най-много е в сърцата ни.Отворете ги заедно с малкото дете за Безусловната любов. Тя е във вас!

9. Повет (Clematis)

Детето с богат, фантастичен вътрешен свят. Как да е състредоточен в училище, когато „лети в облаците”? На всичкото отгоре обича и да мързелува, и да си поспива повече. Очарован е от бъдещето: машина на времето, космически кораби, извънземни… Не разрушавайте въздушните кули, а насърчавайте пренасянето на фантастичния му свят в действителността. За детето е подходяща всяка дейност, която го свързва със земята. Може да помага в градината или да се грижи за собствените си цветя. Възможно е зрението и слухът му да не са съвсем наред, защото е откъснато от действителността. Слабият интерес към настоящето води до липса на апетит. Обикновено е слабичко със студени крайници, а когато е болно бавно и трудно оздравява.

10. Киселица (Crab Apple)

Чистоплътно до маниакалност- непрекъснато е в банята, дрехите му са безупречно изгладени и чисти, ухае на парфюм от разстояние, преоблича се по няколко пъти на ден, това дете е Crab Apple.

Понякога може да изпитва срам от тялото си, защото не всякога то ухае. Тъй като желанието му е да изглежда перфектно е болезнено силно може да се появат кожни обриви, петна, пъпки, алергии.

Но за щастие със Crab Apple може да се изчистят младежки пъпки, кожни проблеми от различно естество, проблеми с червата, алергии, дори натрупаните токсини.

11. Бряст (Elm)

Ако вашето преуморено от много задължения дете ви каже: ”Уморено съм, не мога да свърша всички задачи през седмицата, прекалено много са.”, замислете се… детето ви има нужда от Elm. А дали уроците по пиано, английски език, балет, рисуване са необходими за него. Вгледайте се по-добре в детето си, за да видите, не какво искате то да стане, заради вас, а какъв талант е скрит в него. Не прехвърляйте собствените си амбиции върху детето. Помогнете му да изяви по най-добрия начин себе си. Детето не е длъжно да бъде перфектно във всичко. Нека ви каже със сърцето си, че иска да отиде на поредния урок, а не защото трябва или защото вие го искате. Не го лишавайте от най-прекрасната част на живота – детството. Кой от нас с усмивка не се връща в онези вълшебни мигове, присъщи само за деца!

12. Тинтява (Gentian)

Детето се притеснява дори за маловажни неща, затова е затворено, мълчаливо. Лесно се обезкуражава и в училище, и в дома си. Тъй като е много чувствително и хуманно, преживява като истинска трагедия дори смъртта на канарчето си. Почти винаги е тъжно, затова често боледува . Страда от алергии като типичен песимист, който привлича болестта.

Gentian се препоръчва на дете след преживяна скръб или траур. Помогнете на притесненото си дете като внесете повече радост и веселие в дома си. Има толкова много възможности. Изберете вашата.

13. Прещип (Gorse)

За огромно съжаление на всички ни, има и деца, които страдат от нелечими болести, от хронични тежки заболявания, от предстоящи ампутации, от тежки злополуки.

Пожелавам ви от сърце вашето дете да няма нужда от Gorse, но ако все пак нещо подобно се случи, освен цялата си родителска любов и грижа, дайте му и подходящата комбинация от капките. Детето ви има нужда и от смях, и от слънце, и от хубава храна, и от ярки цветове, и от весела музика.

И моля ви, не подценявайте скритите сили, които вашето дете притежава и може да изяви, благодарение на любовта ви!

14. Калуна (Heather)

Детето, което се „храни” с любов; търси нежност, търси ласки непрекъснато. Понякога може дори да се разболее, за да накара близките му да го „забележат”. Но не го съдете, детето не капризничи, а има потребност от любов. Цялото му същество „крещи” –Дайте ми любов! Не мислете, че като го отрупате със скъпи играчки сте му дали нужното. То има нужда от милувките ви, от нежното докосване, от духовна близост и изслушване.

А нима и на вас няма да ви е приятно?!

15. Джел (Holly)

Ядосано дете, което таи в себе си ревност, завист, омраза, злоба. Звучи ужасно, нали? И все пак не си мислете, че черно като нощта. Дълбоко, дълбоко в себе си вашето дете има огромна нужда от обич. Търси я, но не я намира и затова побеснява. Не го упреквайте непрекъснато (не, че няма за какво) но…Опитайте се тихичко да „влезете” в сърцето му и му прошепнете, че го обичате, колкото малкото му братче, дори и малко повече.

Хранете го повече с вегетарианска храна, ограничавайки месото, защото то води до повишаване на агресията. И не забравяйте за Holly. Ще му помогне.

16. Орлов нокът (Honeysuckle)

Това е детето, което се чувства добре като малко и отказва да „порасне”. Прави всичко възможно, за да живее в миналото. Изпитва носталгия към дома, не само в училище, но дори и през ваканцията, далеч от родителите си не може да се наслади на игрите и новите емоции.

Вгледайте се в себе си, помислете „Искате ли детето ви наистина да порасне?” Не се ли страхувате от самотата? Време е да го осъзнаете и да му помогнете „да полети”. Спомените са хубави и важни, но може да се живее единствено тук и сега. Потопете се в живота заедно с любимото си дете.

Живейте СЕГА!

17. Обикновен габър (Hornbeam)

Детето не притежава енергията, която му е нужна. Чувства се безсилно, уморено, става сутрин трудно от леглото-недоспало. Оплаква се от главоболие причинено от умора, настъпила след прекалена възбуда. Но, моля ви, не давайте обезболяващи! Вашето дете все пак има черен дроб, който му е за цял живот. Давайте му Rescue + Hornbeam, ако трябва дори през пет минути, докато се успокои детето.

А сега, запитайте се в колко часа си ляга детето ви? Колко време е гледало телевизия или е седяло пред компютъра, каква „хард” музика е слушало и какви предавания е гледало? Време е да вземете нужните мерки, но с уважение към личността на детето и много любов!

18. Слабонога (Impatiens)

Неспокойно, превъзбудено, нервно дете, което прави всичко много, много бързо и естествено бързо се уморява. Задъханият ритъм на детето го отдалечава от останалите, защото не приема „бавните”.

Някои деца страдат от нервни тикове, заекване, стомашни проблеми, заради бързото хранене, защото никога не сдъвкват добре храната, проблеми със съня.

Опитайте се да „снемете” напрежението от детето, чрез спокойствието и тишината на природата. Чистият въздух, планинският ручей, букетът горски цветя набрани за мама, ще са прекрасен начин детето да се освободи от напрежението.

А в къщи му помогнете, включвайки го в игри и дейности с по-бавен ритъм.

Не забравяйте и Impatiens, която ще помогне за по-голямо търпение и спокойствие.

19. Лиственица (Larch)

Детето, което смята, че никога няма да се справи, затова избягва всички състезания, защото се страхува от провал. Страхът от неуспеха, като че е „заложен” в детето.

Дали и вие не сте допринесли малко с огромните си изисквания? Но ако свикне с тази мисъл ще върши всичко все по-зле и по-зле. Не му се подигравайте никога при неуспех, не го сравнявайте с други деца. Всяко дете е уникално и специално. Разговаряйте с детето си, уверете го, че не крайната цел е важна, а пътя. Играта и състезанията могат и да го забавляват. Какво значение има дали е на първо или на пето място.

Важна е усмивката!

20. Мимулус (Mimulus)

Mimulus ще помогне на дете, което изживява страхове от определен произход: кучета, птици, пътуване по вода, зъболекар, учител. Ужас! Детето е стеснително и несигурно. Притеснява се от чужди хора, изчервява се, крие се. Тъй като страхът и притеснението отприщват безброй болести, вашето дете може да заеква и да получава психосоматични разстройства: при изпитване- болки в корема, настинка от урока по плуване, при семейни недоразумения- астматични пристъпи, алергии, кашлица. Чрез болестта детето „бяга”, за да не се изправи срещу страха, който има толкова лица.

Mimulus е прекрасно средство за предотвратяване на алергични кризи и страхове.

А вие, родители можете да „отнемете” страха на детето си напр. от кучета, като му помогнете да обикне някое малко пухкаво кутре.

Бъдете гъвкави и помогнете на детето си да преодолее ненужния никому страх.

21. Полски синап (Mustard)

C Mustard може да победите необяснимото лошо настроение на детето си. Възможно е да е провокирано от повече вълнения, от труден период за цялото семейство, от неправилно хранене. Детето е тъжно, неутешимо и е възможно да изпадне в депресия. Привидно не му липсва нищо, но усмивката е дълбоко заспала на детското лице.

Затова не чакайте повече, потърсете смеха, подарете любовта си, отделете от времето си за общуване с детето си.

22. Дъб (Oak)

Детето ви е малък „работохолик”. Толкова е трудолюбиво, че забравя за почивката.Отдавайки се изцяло на заниманията си в един момент „рухва” така, че дори може и да не заспи дълго време от превъзбуда и преумора. Никога няма да избяга от час, дори няма да се разболее в делничен ден, а ще „чака” неделята. Нагърбва се с много задължения, дори поема и чужди.

Защо не се опитате да повлияете на малкия „работохолик”, като му покажете какво удоволствие е да мързелуваш отвреме навреме под някой вековен дъб, съзерцавайки небето и полюляващите се листа.

23. Маслина (Olive)

Olive е необходим за уморено, тъжно, слабо дете, което не очаква нищо хубаво в живота си. Физическите симптоми при това дете могат да бъдат: бледа кожа, задух, сънливост, проблеми с обмяната.

Olive ще помогне и след възстановяване от болест или преумора. Ще влее нужната енергия, за да помогне на детето да излезе от тези състояния.

А вие, се погрижете за по-пълноценното му хранене и почивка. Прекарвайте заедно повече време на слънце и чист въздух, създавайки си забавления.

24. Бял бор (Pine)

Детето, което живее с чувство за вина. Самообвинява се за всичко, чувства се виновно пред всички, извинява се често. Все още не знае, че да направиш грешка, не значи че си „грешен”. Не знае, че чрез грешките си научаваме важни и полезни за цял живот уроци. Но за всичко това мама и татко могат да разговарят с детето. И забравете за изразите от типа:” Видя ли какво направи? Ти си виновен!” Чрез чувството за вина се провокира неразположение, безсъние, чувство за малоценност, главоболие, презрение към себе си. Не позволявайте вашето дете да носи този тежък кръст през годините.

25. Червен кестен (Red Chestnut)

Детето, което „забравя” за себе си, защото живее живота на хората, които обича. Страхува се, че мама закъснява от работа и може да и се е случило нещо лошо. Страхува се, че татко е с автомобила на път и може да катастрофира. Страхува се за приятели и роднини. „Вижда” проблеми, които не съществуват. Обикновено се държи покровителствено като възрастен. Всичко това може да доведе до проблеми със стомаха, сърцето, съня. Вдъхвайте му ежедневно повече позитивност и доверие в живота.

26. Скална роза (Rock Rose)

Това дете лесно може да бъде обхванато от дълбок ужас и паника, от страх, който кара сърцето ти да „спре” и кръвта да „замръзне” във вените ти. Детето е неспособно да мисли ясно и адекватно. Ето защо за него са присъщи нощните кошмари, страх от тъмното, сърцебиене, стомашни спазми, гадене.

Родители, внимавайте какви филми гледа детето ви, с какви игри играе на компютъра.

А вие вечер поседнете до леглото му, разказвайки приказка или весела случка от вашето детство. Не излизайте от стаята преди да е огряла усмивката на личицето му.

27. Скална вода (Rock Water)

Детето е склонно към перфекционизъм. Изисква всички да са като него. Всичко до което се докосне е пипнато със старание и прецизност. Прави живота си труден със стандартите, които само си създава, отричайки се от удоволствията на живота.

Твърдостта на характера води до проблеми със ставите, болести на сърцето и проблеми с черния дроб.

Затова родители, запитайте се дали нямате нещо общо с този труден характер? Нямате ли и вие нужда от повече гъвкавост и вътрешна свобода?

Ако отговорът е „Да”, опитайте и вие заедно с детето от Rock Water. Възможно е да усетите колко удоволствия има „скрити” в живота!

28. Едногодишна хрущялка (Sclerantus)

Детето е много нерешително и никога не знае какво да избере. Непрекъснато се съмнява между две възможности. Настроението му е променливо: от тъга към щастие и обратно. Тази вътрешна нестабилност провокира и проблеми при пътуването- Гадене, повръщане, морска болест, виене на свят, болки в ушите. Sclerantus е подходящ и при всякакви променливи смущения: разстройство и запек, плач и неестествена веселост, липса на апетит и „вълчи” глад.

Родители, не разчитайте само на Sclerantus, помогнете на детето си да се доверява на собствените си решения.

29. Витлеемска звезда (Star of Bethlehem)

Star of Bethlehem е подходящ за всеки вид физически или емоционален шок, без значение дали травмата е сполетяла детето в деня на раждането му или вчера. Дете, което не се е отърсило от определено негативно силно преживяване обикновено е наплашено, апатично с недостатъчно енергия. Често „блокира” от притеснение. В резултат на това може да получава сърдечни болки, треперене, стомашни болки, безсъние.

30. Сладък кестен (Sweet Chestnut)

Дете, което се чувства отчаяно, което страда много силно. Дете с увреждания или тежки болести.

То вижда не бъдещето, а само непоносима скръб и болка. Смята, че е изоставено от всички, дори от Бог! Изпаднало е в депресия.

Sweet Chestnut ще помогне на детето да преодолее възможно най- бързо негативното състояние, в което е изпаднало. Но вашата подкрепа и любов са незаменими, родители.

31. Върбинка (Vervain)

Едно неуморимо, активно, ентусиазирано дете, което иска да сподели с всички своите опитности. Занимава се с хиляди неща и естествено бързо се уморява. Това дете рано е осъзнало, че идва с мисия и бърза да я реализира. Чувствително е към несправедливостта и е силно състрадателно. Влага всичко от себе си, в това което прави.

Но неуморимият му ритъм може да доведе до безсъние, стрес, сърдечни проблеми.

32. Лоза (Vine)

Дете тиранин. Издава заповеди на всички и изисква абсолютно подчинение без уговорки. Малкият диктатор почти няма приятели. Досещате се защо?! Това дете може да бъде и жестоко, когато не се изпълни негово желание може да използва и физическата си сила.

Запитайте се защо вашето дете е такова? Дали не сте го разглезели от много малко като му поднасяте всичко наготово? Може би е дошъл момент за промяна. Помогнете му, не само с Vine.

33. Орех (Walnut)

Винаги, когато детето ви е пред ново начало, което провокира неговите силни емоции и чувствителност можете да му дадете Walnut.

Дали това ще е първи ден на ясли или училище, или смяна на жилището, или промени в семейното положение свръхчувствителното дете преживява промените.

Освен това Walnut има способността да действа като защита, която подсилва аурата и пречи на преминаването на „нежелани” енергии.

34. Водна теменуга (Water Violet)

Детето, което е доста по-зряло за възрастта си. Крайно е в преценките си по отношение на децата и ги гледа високомерно. Може да отговори на всички зададени въпроси с лекота, и иска да бъде оставено „на мира” след това от децата. Няма желание да контактува с другите, защото се усеща „над тях”.

Има проблем с дихателните органи, защото „не желае да дели въздуха” с другите. Има и двигателни проблеми, поради липсата на гъвкавост. Това дете е прекалено сериозно, затова опитайте се да го накарате по-често да се смее. Все пак е дете!

35. Бял конски кестен (White Chestnut)

Дете, което се измъчва от едни и същи повтарящи и неспиращи мисли. Затова и не успява да се отпусне, като че се „върти в кръг”, води въображаеми спорове, няма покой на ума. Ето защо не рядко е съпроводено от главоболие, нервност, безсъние, проблеми с концентрацията.

Родители, върнете се назад във времето, за да разберете дали и вие не сте му създали неудобни ситуации с вашите разбирания, дали не „тлее” отдавнашна травма, която го измъчва.

36. Див овес (Wild Oat)

Неориентирано дете, което е способно, амбициозно, но пасивно, поради неспособността да намери „пътя” си. Тъй като е объркано и не знае какво да прави, предпочита да не върши нищо. Може отстрани да изглежда незаинтересовано, но всъщност е неориентирано.

Това дете може да има проблеми с щитовидната жлеза, липса на апетит, депресии. Тук е ролята на вас родители, да „прозрете” какво най-много доставя радост на вашето дете. Там е неговото място. Помогнете му да се изяви!

37. Шипка (Wild Rose)

Дете, което изглежда уморено, апатично, тъжно. Дете, което не се дразни от нищо, но и нищо не го привлича. Може с часове да стои пред компютъра или телевизора. (А къде сте вие, родители?!) Дете, което не живее живота си, а вегетира безразлично към всичко и всички. Тази апатия и отрицателна нагласа обикновено водят след себе си проблеми с кръвообръщението, липса на апетит, студени крайници.

Wild Rose е цветето, което заедно с вас, родители ще освободи желанието на вашето дете да прави нещо и преди всичко да се почуства живо.

38. Върба (Willow)

Хленчещо, оплакващо се винаги недоволно дете. Таи скрита злоба към околните, завижда им, хленчи „Защо все на мен? Аз не го заслужавам!” Щастливо е, когато някой не се справя „Да види какво е!”. Играе ролята на беззащитна жертва, не поема отговорност, а отдава всичко на лошия си късмет. Понякога предпочита болестта, за да покаже на близките си колко е зле.

Попитайте се, защо вашето дете винаги се смята за жертва? Това ще му доведе гастрит, колит и депресия.

Забавлявайте се заедно! Мислете хубави и весели неща заедно. Животът може да бъде и прекрасен, зависи с какви очи ще го погледнем!

[notification type=“notification_info“ ]Още информация за Цветотерапия

Прочети Случаи от практиката с Бахова терапия

За поръчка на есенции прочети Капки на Бах[/notification]