Цветолечение на д-р Бах

„Истинската причина за болестта се крие в нашата личност”

В основата на цветолечението на д-р Бах лежи вярата, че един от начините да се изцеляваме чрез мъдростта на природата е чрез есенциите на живите цветя. Д-р Едуард Бах от Англия е един от най-уважаваните специалисти, разработил в детайли лечението с цветя. У нас неговия метод на лечение е сравнително нов и е познат още като „Цветолечение по Бах” или „Бахова терапия”.

Абсолютната безвредност на есенциите ги прави приложими при хора, които са свръхчувстителни към лекарства. Цветолечението на  д-р  БАХ може да се прилагат без притеснение по време на бременност, а също и при съвсем малки деца. Дори се препоръчва цветните есенции да се използват веднага след раждането, за да се помогне на новороденото да преживее стреса от преминаването му в материалния свят. Простотата, безвредността и ефективността на цветолечението на  д-р  БАХ са предимства, които правят терапията с цветните есенции подходяща за използване още от най-ранна детска възраст. В много случаи медикаментозните терапии в ранното детство имат сериозни последици и водят до често боледуване в по-зряла възраст. Ето защо е важно проблемите да се решават с безвредни природни средства.

Едуард Бах е роден в Англия през 1886 година, дипломира се през 1913. Занимавал се е с имунология и бактериология, а по-късно и с хомеопатия. Открил е нозоди (орално приемани ваксини), които и сега се ползват в [highlight] хомеопатията [/highlight] . Въпреки това не чувствал истинско удовлетворение от работата.

Д-р Бах смятал инжекциите за твърде суров тип лечение и затова търсел решение в средствата, предоставени от природата. Подобно на Ханеман, бащата на хомеопатията, той се опирал на правилото „Лекувай болния, не болестта”. Интуицията му го насочвала да търси в съвършената картина на сътворението възможността всеки човек да може да се лекува сам. Той стигнал до твърдото убеждение, че болестта не е нищо друго, освен сигнал за дисхармония между душата и личността. Д-р Бах открил позитивния лечебен потенциал в цветовете на растенията.

След това откритие д-р Едуард Бах изоставил своя разработен лекарски кабинет, както и възможността за блестяща кариера, преустановил всичките си досегашни изследователски търсения и заминал за Галитея, Южен Уелс. Там, в малка къща той изпълнил своята мисия.

По време на преместването си, д-р Бах бил на около 30 години и му била поставена диагноза „нелечима” болест. Лекарите смятали, че му остават не повече от три месеца живот, но ……. той живял още двадесет години, докато изпълни мисията си.

Тъй като постигал блестящи резултати посредством един толкова прост и достъпен за всички метод, д-р Бах непрекъснато се натъквал на пречки от страна на представителите на официалната медицина и това му създало големи затруднения. Тогава решава да се заличи от списъка на лекарите; предпочел да се нарича „билкар” и продължил смело практиката си, подпомаган само от няколко последователи.

Методът на цветолечение на д-р Бах се основава върху разкриването и опознаването на различни човешки типове. Ако характеристиките ни са хармонични и в равновесие, те позволяват да разгърнем нашите качества, да осъществим нашето развитие, да бъдем в добро здраве. Всичко това би могло да се реализира благодарение на контакта с нашия Висш Аз. Казано по-просто: ако се научим да се вслушваме в душата си, това ще е само за наше добро.

Отрицателните емоции като страх, безпокойство, самота, гняв, недоверие, песимизъм и разочарование ни отдалечават от нашия Център, като ни карат да се отнасяме зле и със себе си, и с другите. Колкото повече такива емоции изпитваме, толкова повече страдаме, тъй като всяка една от тях може да породи друга такава. Започваме да губим контакт с нашия вътрешен пътеводител и изминаваме мъчителен път, тъй като отказваме да признаем нашата божествена искра, нашата принадлежност към единния Космос. Тогава се явяват проблемите, за да ни предупредят, че нещо не върви. Ако не разберем това послание, ще дойде и болестта. Д-р Едуард Бах казва, че заболяването е благодатно в основата си, защото ни напомня по най-недвусмислен начин, че трябва и можем да намерим отново нашето равновесие.

Цветолечение на  д-р  Бах

Изборът на цветните лекове е базиран на индивидуалния начин, по който всеки реагира на житейските ситуации. Трябва да се има предвид, че цветовете на д-р Бах не са лекарства. Те не премахват симптомите, а се вливат с подходящата за случая вибрационна енергия, възстановявайки равновесието между човека и природата.

Чувствителността на д-р Бах към фините енергии е била такава, че той е можел да докосне утринната роса от цвете или венчелистчетата му с устни и да изпита потенциалните терапевтични ефекти на растението. Толкова е бил чувствителен, че когато е бил в съпрекосновение с определено цвете, той е преживявал всички симптоми и емоционални състояния, чийто антидот (противоотрова) е есенцията на цветето. Д-р Бах търси метод за приготвянето на вибрационните есенции, без да се налага да стрива на прах растението и да го потенцира. Събира утринната роса от цветята, които все още са на сянка и от цветята, които са изложени на слънчевите лъчи. Изследва ги за различия в способността им да влияят върху финните му енергетични тела. Сравнявайки двата разтвора, той установява, че водата от изложените на слънцето цветя има най-изразен ефект. За свое удоволствие открива, че може да поставя цветя от определен вид върху повърхността от купа с изворна вода в продължение на няколко часа на слънчева светлина и да получи мощни вибрационни тинктури. Фините ефекти на слънчевата светлина са от критично значение за зареждането на водата с енергетичния отпечатък от вибрационния подпис на растението. Това може би е свързано с фино енергетичните качества на слънчевата светлина, които хиндуистите наричат „прана”.

Цветолечението на д-р Бах се използва за терапия на емоционалните реакции на болестта, както и на темперамента, водещ до евентуална клетъчна патология в тялото. Например, ако пациентът страда от известен страх (фобия), трябва да получи есенция от Мимулус (Mimulus). Хората, страдащи от някакъв шок, трябва да получат тинктура от цветето Витлеемска звезда (Star of Bethlehem), тези с проблеми с непрекъснатите колебания откриват облекчение от есенцията, направена от цветето Едногодишна хрущялка (Scleranthus). Натрапливите мисли намаляват, когато пациентите приемат Бял кестен (White Chestnut).

Използвайки цветните есенции на д-р Бах, много практикуващи са постигнали клиничен успех в облекчаването на стари модели на емоционален дистрес и личностни дисфункции. За разлика от конвенционалните медикаментозни терапии, които влияят единствено на нивото на физическата клетъчна патология, енергетичните модели, съдържащи се в цветните есенции работят на нивото на емоционалния, менталния и духовния носител. Фините тела влияят върху физическото тяло, като променят податливостта му на болест от всякакъв външен или вътрешен агент.

[notification type=“notification_info“ ]Това, което прави цветолечението на д-р Бах чрез вибрационни есенции, е да увеличава съпротивителните сили на организма, като създава вътрешна хармония и усилва по-висшите енергетични системи, които свързват човешките същества с техните Висши Азове.[/notification]