Лечебни методи

Терапевтични методи, участващи в холистичния подход

1.Китайската медицина с нейните два основни метода – Акупунктура и Акупресура е една от най-древните науки за здравето и болестта, издържала проверката на времето. Действа на биоенергийно ниво. Уравновесяването, коригирането на енергийното поле (виталното тяло) се последва от физическо оздравяване. Списъка на показанията за лечение по този метод, според СЗО, включва почти всички заболявания, които са обект на традиционната медицина.

2.Хомеопатията съществува само от двеста години и представлява едно от най-фундаменталните изследвания в областта на лечебното изкуство. Хомеопатията използва целебенхомеопатия принцип, който е един от универсалните закони на Вселената: „Подобното лекува подобно”. Хомеопатичните лекарства са подбирани от хиляди природни субстанции, отразяващи болестни модели, изградени от човешкия род в хилядолетната му история. Невероятно големите разреждания (достигащи до милиарди и повече пъти), на практика отстраняват изцяло химичната субстанция от първоначалния разтвор. В него остава единствено информация (памет) за химичното вещество, от което е направено лекарството. Колкото по-малки са количествата на активната субстанция, толкова по-голяма е силата на въздействие – до атомно и субатомно ниво – в самия център на менталното тяло. Тя действа на информационно ниво. Справя се с всякакви оплаквания, дори и такива, свързани с чувствата и мислите. Хомеопатията няма странични ефекти и е напълно безопасна.

3.Фитотерапия (билколечение) Използва се от дълбока древност за лечение на почти всички заболявания. Има неоспорими предимства и дава отлични резултати. Популярността и расте с всеки изминал ден. Намира все повече привърженици. Голям брой фирми предлагат билкови препарати на българския пазар. През последните години фармацевтичните компании също започнаха масово производство на лекарствени средства на основата на билки.

4.Алопатия (традиционна, официална, академична, конвенционална, класическа медицина). Познава и лекува болестите само на физическото тяло. Разполага с огромни ресурси, добре обучени специалисти, модерна медицинска апаратура, високочувствителни специфични диагностични методи и ценен опит в полагането на солидна научна основа.

5.Нутриционистика и Диетология (науки за храненето): „И нека храната бъде вашето лекарство, а вашето лекарство – вашата храна” – Хипократ. Тук се включват различни школи и методи – Разделно хранене, Хранене в Зоната, Лечебно гладуване, Хранителни добавки. Почти всички са широко известни сред населението. Всеки трети човек е изпробвал поне една от изброените системи за хранене. Най-често това се прави с цел нормализиране на наднорменото тегло. Това метаболитно нарушение лежи в основата на повечето социално значими заболявания.

6.Хипнотерапията (Хипноза и Автохипноза) навлиза още по-дълбоко от хомеопатията. Тя действа на съзнанието. Не използва лекарства и не се нуждае от медикаменти, а само от внушения – това е всичко. Тя внушава на духа да функционира чрез силата на мислите. Най-важната цел на хипнозата е да накара пациента да почувства собствените си душевни сили, които му помагат в разрешаването на всички житейски проблеми. Тя е част и от официалната медицина като елемент от психологията и психиатрията.

7.Медитацията използва най-финното, най-съвършено ниво на въздействие и достига до основата на душата. Думите медитация и медицина имат един и същ корен: „Това, което те прави здрав и цял!”. Методът Силва за контрол на ума е известен в България със своите успехи.

8.Цветолечение (Цветотерапия) е лечебна система, която не въздейства директно на физическото тяло, а предпазва и лекува посредством най-фините вибрационни нива на енергийните системи на човека. Есенцията от подходящ цвят хармонизира трептенията и възстановява равновесието на човешките трептения. Цветолечението добива популярност в България точно в тези години на сериозен общонационален психически дисбаланс и мощен взрив от заболявания с цел противодействие и възстановяване общата хармония и красота.

9.Аюрведа е индийска наука за живота и здравето, събрала знанията на мъдреците, много векове преди построяването на пирамидите. Представлява синтез между фитотерапия, алопатия, акупунктура, хомеопатия и медитация. Със средствата на природната медицина Аюрведа разкрива различни възможности за запазване на здравето и удължаване на човешкия живот. Движещият принцип на системата е заложен в концепцията, че умът упражнява най-дълбоко влияние върху тялото. Аюрведа от векове използва универсалните квантови принципи от физиката и постига лечебни резултати, които далеч надхвърлят терапевтичните възможности на академичната медицина, сведена до грубото материално ниво. Съвременните достижения на квантовата физика дадоха научно обяснение на фините механизми, залегнали в лечебните системи на Аюрведа.

10.Рейки (рей – универсален, божествен, космически, цялостен; ки – присъщата на всичко живо енергия на живота.) Светлината е нашата истинска, най-съкровена природа, нашата действителна и безсмъртна същност. Чрез свързването с Рейки ние отново получаваме достъп до своята собствена светлинна природа. Универсалната енергия има различни изключително положителни качества. Запасите и са неизчерпаеми. Когато се работи с Рейки, ние се включваме в един безкрайно голям резервоар на космическа енергия. Работи се не с лична енергия на телесно, емоционално или ментално равнище, а със свръхлична енергия. Когато лекуваме някой друг с Рейки, ние не можем да се изразходваме или изчерпим. Това е „winwin game” – игра, при която печелят и двете страни. Рейки винаги действа подкрепящо. Тя е съвършено сигурна и безвредна в приложението си и няма предозиране или негативни странични явления. Космическата светлинна енергия ни свързва с нашите действителни потребности. Тя се насочва там, където е най-необходима, премахва блокади и хармонизира на всички равнища. Рейки действа винаги цялостно – на цялата ни система тяло-душа-дух. Принцип от физиката: „По-високите трептения покриват по-долните”. Става дума за най-финната и най-мощна вибрация на енергия. Тя преминава безпрепятствено през всички видове материя. Не съществува абсолютно нищо, което би могло да спре или наруши потока на тази енергия. Нито материални предмети, нио енергии на мисли или емоции. Следователно е без значение дали дадения човек се отнася скептично към тази форма на лечение или вярва в успеха. Без значение за успеха е и това дали харесваме лекувания или не. Рейки се активизира и в този, който я отдава, и в този, който я получава. Тази мощна енергия хармонизира и дисхармонизира на нашето емоционално равнище. Тя ни защитава от възприемане на негативни трептения на енергии.

11.Масажът и Мануалната терапия са древни методи за нормализиране на функциите на заболели органи. Този метод днес е неделима част както от класическата медицина като елемент от физиотерапията, така и към алтернативните методи на профилактика и лечение на редица заболявания. Те имат многобройни физиологични ефекти, повлияващи благоприятно възстановителните процеси в организма. Съществуват два основни вида масаж – традиционен китайски и класически европейски, различаващи се по доста опорни точки, но постигащи единомислие по въпроса за необходимостта от индивидуално подбиране на най-подходящата техника за масаж при съответния индивид.

12.Ароматерапия Етеричните масла и благовония са едни от най-ефективните средства за промяна на човешките вибрационни нива. Тези симпатикови енергийни реакции се използват за профилактика и лечение на различни заболявания. Повечето субстанции се извличат от кори и изсушени билки и растения. Освен за противодействие и неутрализиране на даден болестен процес, някои етерични масла се прилагат и заради подчертания им бактерициден ефект. Съществуват два главни типа благовония: Активни – с доминиращ и стимулиращ ефект – тамян, мента, градински  чай; Пасивни – с отпускащо и успокояващо действие – санталово дърво, роза.

13.Аура-сома терапията съчетава традициите на лечението с цветове с прилагане на билкови екстракти и етерични масла в комбинация с енергиите на кристалите и минералите. Пациентът сам избира за себе си необходимото му лечебно средство по това, коя стъкленица от всичките 102 го привлича най-много. Големите лечители Парацелз и Гален са смятали, че цветът е онзи универсален език, посредством който природата ни говори. Дълбокото разбиране на езика на цветовете намира израз в двузначния ни психосоматичен език: „почервенявам от гняв”, „позеленявам от завист”, „виждам в розово”. Цветовете резонират с всички нива на човешкото същество – духовно, психическо, емоционално и физическо. Светлинното човешко тяло се описва във всички древни традиции – от библейското „многоцветно палто” на Йосиф до индуиската система на чакрите и надите. Исус Христос е казал: „ Вие сте светлина”. Целта на Аура-Сома се състои във възстановяване на нарушения баланс в това тяло от светлина. Както бялата светлина се състои от всички цветове, така е и с нашето тяло от светлина. Човешката енергийна система може да се представи образно като телевизор – всяка чакра си има цвят. Тялото откликва на информацията от всеки канал на различни нива, тъй като разполагаме с духовен, ментален, емоционален и физически достъп до тази информация. Тези нива на реакция могат да бъдат проследени като различни програми на канала. Цветовете на емулсиите в баланс-стъкленичките възстановяват яснотата на излъчване на енергийните центрове (чакри) и канали (нади).

14.Музикотерапията притежава голяма сила на въздействие върху съзнанието на човека. В самия принцип на мелодията са залегнали основните космически закони. Музиката не може да съществува без ритъм и взаимоотношение между тоновете. Чрез правилна комбинация от тонове, ритми и тяхната хармония можем да предизвикаме точния динамичен резонанс, който да коригира и отстрани различни състояния на дисбаланс. Определени височини въздействат върху енергийните центрове (чакрите), като по този начин повлияват свързаните с тях органи и системи. Първа чакра отговаря на „до”, седма – на „си”. Така, чрез музика можем да се научим да настройваме енергийните си центрове, нашите енергии и собствената ни хомеостаза. Ефектите на звука са кумулативни (натрупващи се). Колкото по-дълго сме изложени на полезни звуци, толкова по-силен позитивен ефект ще имат те върху личните ни енергии и обратно, напр. злоупотребата с дискотечна музика влияе върху електромагнитния потенциал на мозъчните неврони и постепенно ги разрушава. Според Американската асоциация по музикотерапия, последната е утвърден физиотерапевтичен метод, предназначен за лечение на редица социално значими заболявания, при това изключително мощен и напълно безвреден метод. Този лечебен метод е включен в програмата за следдипломна квалификация на бакалаври и магистри по медицина.

15.Екотуризъм, йога и дихателни упражнения. Според Петър Дънов няма болест, която да не може да се излекува чрез дишане. Овладяването на определени дихателни и йогистки техники има мощен физиологичен и психичен ефект. За трайно усвояване и интегриране в живота на всяко ново умение трябва да се създаде навик. Създаването на навик изисква упражняване на новото умение от 20 до 40 дни. Съчетаването на контакта с природата по време на екотуризъм с усвояването на определени дихателни и йога – техники има за резултат един мощен релаксиращ и терапевтичен ефект с дълготрайни последици.

[notification type=“notification_info“ ]Ако имате заболяване, което ви мъчи от години и не успявате да намерите облекчение за страданието си, можете да се консултирате с д-р Илия Биволарски.[/notification]