Научни постижения

„Журналисти от вестник „Ню Йорк Таймс“ са се опитали да съставят списък на най-значимите медицински постижения за 2008 г.:

1. Бе открит метод за получаване на стволови клетки от човешка кожа. Стволовите клетки можеха са станат голям пробив в медицината още преди години, но в много страни и до научни постиженияднес съществуват етични спорове и законодателни забрани за използването на такива технологии. От една страна, медицината вече е способна от тези клетки да създаде практически всяка тъкан и орган от човешкото тяло. От друга, според много учени, получаването на тези клетки от изкуствено отгледани човешки ембриони е основен етичен проблем и може да има непредвидими последици. През 2008 г. японски учени за първи път приложиха нова техника за получаването на стволови клетки, като „препрограмират“ клетките на човешката кожа така, че те да се превърнат в стволови, а след това в нервни. По този начин вече не са необходими донори или ембриони и е възможно да започне на нов стадий изучаването на такива сложни заболявания като например склерозата.

2. Екип от учени обяви, че е определил в какво се състои непосредствената причина за инфарктите и как да бъде премахната. Според статистиката, около 50% от всички инфаркти се наблюдават при хора с нормално ниво на холестерол, който традиционно се смяташе за основната причина за сърдечно-съдовите проблеми. През ноември тази година американският кардиолог Питър Ридкър заяви, че е открил още един фактор, предизвикващ инфаркта – вътрешното възпаление. Ръководеният от него екип заяви, че това състояние трудно може да се отстрани – необходимо е да се приемат статини, които обикновено са предписват на хората, страдащи от високи нива на холестерола. Други изследвания потвърдиха теорията на Ридкер. Едно от тях доказа, че като показател на възпалението в кръвта може лесно да се открие особената С-реактивен белтък (СРБ). Лекарите са лекували със статини хора с нормални нива на холестерол, но с повишено ниво на СРБ. В резултат на това рискът от инфаркт при тях е намалял с цели 54%. За сравнение: при високо ниво на холестерол и нормално СРБ резултатността на тези препарати е не повече от 20%.

[notification type=“notification_info“ ]За случаи, подкрепящи теорията на Ридкер, прочетете в Полезните мазнини.[/notification]

3. Бе проведена операция без разрез. И то не само една. Експериментите в тази област продължават. Хирурзите търсят нови начини за проникване в човешкото тяло без драстична външна намеса. Първата подобна операция се извърши през март в Университета в Калифорния (САЩ), като лекарите успешно са отстранили възпален апендикс през влагалището на пациентката. По-късно техни колеги са започнали да провеждат не много сложни операции на стените на стомаха през устата на пациентите. Разбира се, „без нито един разрез“ е преувеличение. Лекарите правят разрези, но вътре в тялото, а това значително намалява потенциалния възпалителен процес и ускорява оздравяването на пациента. И разбира се, няма никакви белези.

[notification type=“notification_info“ ]Какво става с апендицита, ако не се оперира, прочетете в Апендицит.[/notification]

4. Появиха се нови изследвания на генома, които са достъпни и като цена – 400 долара и се извършва напълно безболезнено: чрез изследване на слюнката. За резултата специалистите все още спорят: Според много от тях човечеството все още не притежава достатъчно научни знания, за да интерпретира генома. От друга страна, този тест позволява да се определят много наследствени заболявания, а също така предразположеността към тях – например към рака. Подобни изследвания се правеха и по-рано, но те бяха твърде скъпи и достъпни само за силно ограничен брой пациенти.

[notification type=“notification_info“ ]Как се наричат клетъчните популации с тежки изменения в генома, прочетете ТУК.[/notification] 

5. Откриха 4 гена на болестта на Алцхаймер. За това заболяване няма нито едно лекарство, нито ваксина. Към настоящия момент е трудно да се определи предразположеността към заболяването. Сложно е и неговото диагностициране, а процентът на заболеваемостта е доста висок – до 30% след 70-годишна възраст. При някои болни първите симптоми се появяват след 40 години: нарушения в паметта и вниманието, моторните функции, неспособност да справяне с елементарни умствени задачи, изгубване на дееспособността. Болестта на Алцхаймер е водеща причина за старческото слабоумие, с което лекарите все още не знаят как да се преборят. Именно затова откриването на 4 гена, свързани с болестта, се счита за истински пробив в медицината през тази година. Засега специалистите се опитват да определят ролята на тези гени за развитието на заболяването и се надяват, че в процеса на изследванията, ще бъде създаден и начин за предотвратяването и лечението й.

[notification type=“notification_info“ ] Повече за причините и лечението на Алцхаймер, можете да прочетете в статиите: „Димната завеса”, „Коварните напитки”, „Троянските коне”, „Белодробни чистачи”, „Живителните алги”.[/notification]

6. Изобретиха една ваксина, която действа срещу 5 заболявания (дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофиличен грип от тип В). Надеждите са това откритие бързо да намери широко място в практиката. Ваксината предизвиква слаби странични ефекти (леко зачервяване на мястото на инжектиране и рядко – повишаване на температурата). Тя трябва да се прави 4 пъти: 3 пъти между 2-ия и 6-ия месец и още веднъж между 15-ия и 18-ия. А това е по-малко, отколкото да се имунизира детето поотделно за всяка болест.

[notification type=“notification_info“ ]Кои са усложненията на грипа?[/notification]

7. Откриха метод за предварително тестване на назначено при рак лечение. В това откритие отново голяма роля имат генните тестове. Новото изследване с название SPOT-Ligth позволява да се определи доколко ефективно може да бъде медикаментозното лечение на злокачественото образувание. Другият тест „Онкотайп-Dx“ (OncotypeDx) пък показва вероятността от рецидив и възможната ефективност от химиотерапията.

[notification type=“notification_info“ ]Прочетете за другите характеристики на злокачествените тумори[/notification]

8. Създадоха нов метод за определяне синдрома на Даун – чрез кръвни изследвания. Досега най-надеждният начин за диагностициране на синдрома на Даун преди раждането е амниоцентезата – болезнена и опасна процедура, при която лекарят взима образец от околоплодната течност с помощта на игла. При манипулацията има реален риск от увреждане на нерв или предизвикване на аборт. Чрез новия метод лекарите могат да определят евентуалното наличие на болестта с помощта на кръвни изследвания на бъдещата майка. Малко количество ембрионални ДНК попада в кръвта на майката и в тях могат лесно да се „хванат“ повишените нива на 21 хромозоми, които са признак за болестта. Засега технологията на изследването е в стадий на разработка, но специалистите й предричат голямо бъдеще.

[notification type=“notification_info“ ]Други причини за аборта можете да прочетете в статията Гроздовидна бременност.[/notification]

9. Откриха начин, по който онкоболните по-лесно понасят химиотерапията. Гаденето е типично последствие от нея и за разлика от морската болест продължава със седмици. Американски учени установиха, че пластирите против люлеене в плавателните средства помагат за справянето с този проблем. Повечето подобни средства съдържат веществото гранистерон, което се абсорбира в кръвта през кожата и блокира серотониновите рецептори в мозъка. Резултатът е по-малко виене на свят и успокояване на стомаха. Ефектът от един пластир продължава до 5 дни.

10. Присадиха цяло ново гърло, при което 30-годишната Лорена Кастило се сдоби с гърло – комбинация от нови дихателни пътища от донорска трахея и нейните собствени стволови клетки. Това е първият случай в историята на медицината, когато на човек е присаден някакъв орган и се използват стоволови клетки от неговия костен мозък. Пациентката е страдала от туберкулоза и заболяването практически е унищожило нейните дихателни пътища, поради което тя се е нуждаела от присаждане. Основният риск при присаждането е бил, че нейният собствен имунитет е трябвало да бъде потискан медикаментозно, за да не отхвърли донорския орган, но това би позволило на туберкулозата да се развие до смъртоносна степен. Затова лекарите са взели решение да поместят донорската трахея в своеобразна „торба“ от стволови клетки на самата пациентка – по този начин организмът е възприел новия орган като свой собствен.”

Материалът е предоставен от Кирил Спиров, студент в Медицинския Университет, гр. Пловдив

През 2008 година лечението със стволови клетки получи широка популярност и в България. В същността си прилаганата методика се свежда до следното: От пациента се вземат стволови клетки (най-често чрез костномозъчна пункция). Полученият материал се центрофугира с цел да се отделят малките костни фрагменти и излишните кръвни маси. Следва „активиране” на стволовите клетки (под въздействието на физични фактори, напр. светлинни лъчи). Накрая стволовите клетки се връщат обратно (венозно или по друг начин) в организма на пациента. Основната идея на това лечение е следната: Стволовите клетки представляват „ембрионални” клетки във възрастния организъм, които притежават потенциала да се трансформират във всяка една клетка на която и да било тъкан на човешкото тяло. През целия живот на човека стволовите клетки стоят в „дремещо” състояние и могат при определени обстоятелства (тежко, нелечимо заболяване) да бъдат активирани (с физични фактори). При връщането им обратно в организма, от който са взети, те с кръвния ток се отнасят до всички органи. Преминавайки през болестно променените тъкани, те засядат там, трансформират се в съответните специфични клетки (бъбречни, чернодробни, мозъчни и др.) започват да се делят и възстановяват структурата на органа.

Мислите притежават честота (създават вибрации в околното пространство). Те също като светлината имат вълнова природа и могат да бъдат измерени с подходяща апаратура. Електроенцефалографията (ЕЕГ) е рутинен метод в неврологията, чрез който се диагностират множество отклонения във висшата нервна дейност. Вълновата характеристика на човешките мисли се материализира на хартиената лента на апарата, формирайки т.нар. Бета-ниво на мозъчна активност. Мислите въздействат непрестанно върху тъканите на човешкото тяло и го моделират в норма и патология. Те със сигурност биха могли да активират собствените стволови клетки на организма и да задействат възстановителни и оздравителни процеси. Дали това е скрития механизъм, който лежи в основата на удивителните оздравявания от тежки нелечими болести?

[notification type=“notification_info“ ]Примери за такива пациенти прочетете в Да победиш рака.[/notification]

Съществуват хранителни добавки, за които има данни, че стимулират процесите на регенерация както в зрелите, диференцирани тъкани, така и в стволовите клетки, намиращи се в костния мозък. Това се смята за основна причина за подмладяващия ефект на тези продукти за здравето.

Повече за тези суперхрани прочетете в Синьо зелени водорасли

„Извадки от изявление на световно-известният изследователски институт при Джон Хопкинс Хоспитал, Америка. В началото на 2007 година този мастит изследователски център е публикувал „Допълнителен доклад върху рака”, в който са направени следните изводи:

1. Всеки човек има ракови клетки в тялото си.

Тези клетки не се откриват при нормалните изследвания, докато не са се умножили до няколко милиарда. Когато лекарите казват на пациентите от рак, че няма вече ракови клетки в телата им, това означава само, че изследванията не са могли да открият ракови клетки, защото тяхното число не е достигнало доловим размер.

2. Ракови клетки се явяват между шест до десет и повече пъти през живота на всеки човек.

3. Ракът е една болест на интелекта, тялото и духа. Един активен и позитивно настроен дух помага да оцелее онзи, който се бори срещу рака. Гняв, непростимост и горчивина поставят тялото в едно състояние на напрегнатост, нещо като киселинна обстановка. Научете се да имате обичащ и прощаващ дух. Привикнете да се отпускате и да се радвате на живота си. – „Весело сърце прави засмяно лице, а от скръбта на сърцето духът се угнетява” (Библия: Притчи 15:13).”

Информацията е предоставена от Васил Скутов, студент в Медицинския Университет, гр. Пловдив

При създаването на принципно нова теория авторът първоначално използва интуицията си (Айнщайн постоянно напомня за това), а не формалната логика. Това обстоятелство при оценката на новата теория поставя Нобеловия лауреат и студента на едно ниво, с единствената разлика, че студентът е способен по-бързо да усвои новата истина. Студентският мозък все още не е поел върху себе си бремето на научните догми. Това важи и за непредубеденият любознателен читател. Повечето велики научни открития, променили хода на човешката история са направени от хора, неспециалисти в съответната област. Примерите за това са много.