Ниско кръвно – Артериална Хипотония

Определение:

За долна нормална граница на систолното кръвно налягане при възрастни се приемат стойности 100-105mm Hg. Хипотония (ниско кръвно налягане) има при систолна стойност под 100-105 mmHg.

Механизъм на формиране на кръвното налягане:

Систоличното кръвно налягане (горната граница) се формира от ударния обем на сърцето и зависи от силата на сърдечното съкращение. Основната функция на сърдечния мускул е помпената. При всяка своя систола (съкращение), сърцето изтласква кръв към всички органи и тъкани на тялото. При диастола (отпускане и разширяване), сърцето се пълни с кръв от големите венозни съдове, които се вливат в предсърдията. Редуването на систола и диастола в ритмична последователност е присъщо за нормално функциониращото сърце. Колкото по-малка е силата на сърдечното съкращение, толкова по-ниска е горната стойност на кръвното налягане.

ниско кръвно наляганеДиастоличното кръвно налягане (долната граница) зависи от състоянието на периферните артериални съдове от малък калибър. Тази стойност на кръвното налягане няма нищо общо със сърдечната дейност. В момента на регистрирането на долната граница на кръвното, сърцето е отпуснато и се намира в диастола. По този начин, тази стойност съвпада по време с диастолата и затова носи името „диастолично”. Когато периферните артериални съдове са разширени (вазодилатация), диастоличното кръвно налягане се понижава.

[notification type=“notification_info“ ]Лесно можете да проверите валидността на това твърдение по следния начин: Прикачете еластичен гумен маркуч към чучура на чешмата. Пуснете водата да тече равномерно с постоянна скорост и умерена сила. Сега хванете свободния край на маркуча и прикачете към нея широк полиетиленов ръкав. Какво стана с водната струя? Стана ли тя по-разлята? Тече ли водата по-бавно? Същото е и с кръвоносните съдове и кръвното налягане. Ако съдовете се разширят (вазодилатация), налягането на кръвта се понижава.[/notification] 

Форми на ниско кръвно налягане:

Регулаторна хипотония: среща се у добре тренирани хора. При тях регулацията на кръвното налягане е променена и по време на покой кръвообръщението се щади (потиска).

[notification type=“notification_warning“ ]Хипотония като болестно състояние се развива едва тогава, когато регулаторните механизми на кръвообръщението в покой и при натоварване са недостатъчни, за да поддържат такова кръвно налягане, при което мозъкът и бъбреците да се оросяват в достатъчна степен.[/notification] 

Авторегулацията на мозъчното оросяване спомага за поддържане на постоянни условия за функциониране на мозъка при систолно налягане от 70 до 180 mmHg (ефект на Бейлис-Остроумов). Тази особеност на мозъчното кръвообръщение осигурява постоянен приток на кръв за най-важния орган в човешкото тяло. При наличие на атеросклеротични изменения (виж статията  [highlight] атеросклероза [/highlight] ) в кръвоносните съдове на мозъка, авторегулацията е непълноценна. В тези случаи, внезапното понижаване на кръвното налягане може да доведе до исхемичен инсулт.

[notification type=“notification_warning“ ]Рязкото сваляне (с лекарства) на кръвното налягане при възрастни пациенти, може да им коства живота![/notification] 
Ортостатична хипотония при рязко изправяне (ставане на крака) се получава вследствие оттичане на кръвта в ниско разположените части на тялото (коремни органи и долни крайници).

Видове артериални хипотонии:

 • Есенциална (първична) хипотония се среща предимно у слаби (и високи) жени. Понижената физическа активност и стресът са благоприятстващи фактори за изявата и.
 • Вторична (симптоматична) хипотония е онази, която се дължи на някакво друго заболяване. Причината за нея е „другото” заболяване.

Симптоматична хипотония се развива най-често при:

 • Ендокринни заболявания (при надбъбречна недостатъчност -болест на Адисон или хипофизарна недостатъчност – болест на Симондс).
 • Сърдечно – съдова хипотония (клапни пороци, белодробна емболия, ритъмни нарушения).
 • Инфекциозно – токсична (при инфекциозни заболявания)
 • Медикаментозно – индуцирана (при приемане на диуретици, антидепресанти, антиаритмични и антиисхемични лекарства).
 • Обездвижване, дълго пребиваване на легло, обилна кръвозагуба, обезводняване (продължително повръщане и диария), варици и тромбофлебит.

Оплаквания при артериална хипотония (ниско кръвно налягане):

 • Безсилие, лесна и бърза уморяемост, продължително сутрешно „време за вработване”, нарушена способност за концентрация.
 • Главоболие, шум в ушите
 • Сърдечни симптоми – сърцебиене, чувство за стягане и болки в сърдечната област
 • Депресия, вътрешно безпокойство, нарушение на съня
 • Студени ръце и крака
 • Световъртеж при ставане от леглото, при навеждане, причерняване или мержелеене пред очите, колапс (касае се за внезапно понижаване на кръвното налягане с помрачаване на съзнанието или неговата кратковременна загуба)

Морфологични изменения при ниско кръвно налягане:

Внезапното понижаване на кръвното налягане при възрастни пациенти крие опасност от исхемичен (анемичен) инсулт!

[notification type=“notification_info“ ]Виж статията Мозъчен Удар.[/notification] 

Лечение на ниското кръвно налягане:

 • Всички разумни терапевтични методи за повиша­ване на кръвното налягане са свързани с вливането на енергия в тялото и повишаване на кръвния обем.
 • Чести бани (хидротерапия), тонизиращи масажи, плуване, повече движение и физическа активност, редовно спортуване.
 • Прием на по-голямо количество течности – подсолен айрян, прясно мляко, газирани напитки (подсладени със захар и/или глюкозо-фруктозен сироп, а не с изкуствени подсладители!). Най-ефикасна е обикновената кока-кола, компоти, нектари, натурални сокове. С кафето не бива да се прекалява, защото има диуретичен ефект!
 • Повишен прием на сол (солени филии, солени бисквити, солено сирене) Внимание! Тази мярка да не се прилага при сърдечна недостатъчност!
 • Спането на висока възглавница (повдигната на 20 градуса горна част на тялото) ограничава образуването на урина през нощта и предотвратява сутрешната ортостатична реакция.
 • При колабиране оставете пациента да лежи, повдигнете и задръжте краката му във високо положение! Не е задължително вие да ги държите във въздуха. Подпрете ги със стол, възглавници или каквото имате подръка.

 ниско кръвно налягане

Ако прилагате тези процедури ежедневно, в продължение на един месец, кръвното ви налягане ще се повлияе в значителна степен.

 

Символично значение на ниското кръвно налягане:

Оттеглям се от този свят. Скривам се в черупката си и оставям всичко в ръцете на другите. Не намирам друг начин да покажа своята сила, освен чрез пасивна съпротива.

Кръвното налягане се получава от взаимодействието между течната кръв и реакцията на стените на съдовете, които оказват съпротивление на движението на кръвта. Ако кръвта съответства на същ­ността на човека, стените на съдовете съответстват на границите и създават съпротивлението, което се противопоставя на развитието.

Човекът с прекалено ниско кръвно налягане (хипотоник) не отправя предизвикателства към тези граници. Той не се опитва да се наложи и да победи, а избягва всякаква съпротива. Ако се сблъска с някакъв конфликт, той бързо се оттегля в черупката си. Кръвта му се отдръпва назад и той изпада в несвяст. Често срещано явление при хипотониците е и анемията. Най-разпространената й форма е недос­тигът на желязо в кръвта.

Преобразяващата нова нагласа:

Здраво съм стъпил на Земята. Тя ме носи и изхранва. Свързан съм с живота с дълбоки и здрави корени. Влизам открито и с любов в разумен контакт с околните. Намирам своя вътрешен ритъм и отделям време за оттегляне и почивка.

[notification type=“notification_info“ ]Статиите Огледалният образ и Техники за медитация също биха могли да ви бъдат от полза![/notification]