Пробиотици за деца

Пробиотици за деца

Пробиотиците са „приятелски” бактерии, който подобряват здравословното състояние и повишават жизнеността на човека. Типични представители на пробиотиците са ацидофилус и бифидус, които в оптимални условия трябва да съставят 98% от чревната микрофлора на здравите хора. Пробиотиците са необходими за пълноценното функциониране на храносмилателния тракт, черния дроб и кръвта, както и за повишаване на естествените защитни сили на организма.

Трябва да се избягват факторите, които нарушат бактериалното равновесие на чревната микрофлора. На практика това е трудно изпълнимо, тъй като редица фактори като антибиотици, кортикостероиди, алкохол, Пробиотици за децапротивозачатъчни, кофеин, хлорираната вода, консервираните храни и храните, богати на въглехидрати и мазнини, увреждат полезните за човека бактерии в чревния тракт. Типичен пример са антибиотиците, които освен вредните бактерии убиват и част от полезните. Проблемът в случаят е, че на мястото на унищожените полезни бактерии се заселват и развиват вредни бактерии, паразити или гъбички, които предизвикват дисбактериоза.

Дисбактериоза

Дисбактериозата е сериозно състояние, особено при малки деца и възрастни с отслабен организъм. При нормални условия в червата на възрастен човек се съдържат няколко килограма живи бактерии. Тяхното количество и състав се определят от начина на живот, приеманите храни и медикаменти и от условията на околната среда. Човешкото здраве в голяма степен зависи от състоянието на червата и състава на чревната микрофлора. Приемът на пробиотици осигурява естествен начин за подържане на постоянен състав и количество на полезните за човека чревни микроорганизми

Чревната микрофлора на бебетата е относително нестабилна. Дори малки промени в хранителния режим, ваксинациите и инфекциите могат да причинят дисбаланс, при което се намалява броят на благотворните микроорганизми и се увеличава количеството на вредните бактерии. Този дисбаланс се проявява с намалена резорбция на хранителни вещества в червата, диария и гъбични инфекции (кандидоза и други). Дисбактериозата при бебетата лесно може да се избегне чрез ежедневен прием на големи количества – един милион до 1 милиард бактерии B. infantis добавени към храната. Подходящи за деца са комбинациите от бактерии и синьо зелени водорасли, които се предлагат на капсули. Съдържанието на капсулата се изсипва в плодов сок и се дава на детето. Ако детето малко, съдържанието на капсулата се разтваря в преварена и охладена до 36 – 37 градуса вода. Пробиотици за деца могат да бъдат приемани заедно с храната, тъй като при тях полезните бактерии не се унищожават от ниското рН на стомашния сок. Възрастните трябва да приемат пробиотиците в специални капсули, които преминават безпрепятствено през стомаха и се разтварят чак в червата.

Лактобацилус Ацидофилус

Лактобацилус Ацидофилус е благоприятна за човешкия организъм бактерия, съдържаща се във високи концентрации в млякото, ферментиралите млечни продукти и някой специализирани хранителни добавки. Тази бактерия се заселва в червата и пикочо–половите пътища, където променя на pH и кислородното съдържание на средата, както и произвежда бактерицидни вещества, с което не допуска развитието на болестотворни микроорганизми. В червата тези бактерии синтезират редица ензими, с което подпомагат усвояването на някои въглехидрати като млечната захар, а също така синтезират и някои витамини. Синтезираният от бактерията ензим галактаза, който е необходим за усвояването на млечната захар, помага на хората с млечна непоносимост и особено на кърмачетата. Оптималната микрофлора и пробиотиците в червата потискат процесите на гниене на чревното съдържимо в тях и по този начин се намалява образуването на канцерогени и се понижава риска от развитие на рак на дебелото черво. Установено е, че високите нива на Лактобацилус Ацидофилус в червата намалява диарията след провеждане на химиотерапия и излагане на радиация.

Лактобацилус Бифидус

Лактобацилус Бифидус е нормален обитател на дебелото черво и има благотворно действие за организма, като подобрява усвояването на белтъците и мазнините приети с храната. Тази бактерия има отношение и към усвояването на някой микроелементи като калций, фосфор и желязо. Също така подпомага очистването на червата и възстановяването на черния дроб като премахва запека, понижава нивото на вредния холестерол и произвежда витамини В и К.

Приемът на пробиотици, съдържащи Ацидофилус и Бифидус, се препоръчва на всички пациенти преминали през курс на лечение с антибиотици, стероиди и хормони. Както и на хора страдащи от дисбактериоза, анемии, авитаминоза. На активните и пасивни пушачи и на хората, изложени на продължителен емоционален и физически стрес. Приема на пробиотици подпомага храносмилането и укрепва здравето на бебета, хранени с изкуствени млека. Пробиотиците помагат при хронични проблеми с храносмилането – като запек и разстройство, както и при затруднения в усвояването на важни витамини и минерали.