Рак на дебелото черво – симптоми и лечение

рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е злокачествен тумор. Той е най-често срещания рак на органите на храносмилателния тракт. Засяга представители и на двата пола, в повечето случаи на възраст между 40 и 60 години. През последните години се бележи ръст на заболели, силно изразен в развитите държави.

Като причини за възникване на заболяването, може да се посочат: генетична предразположеност, фамилно обременяване, начин на хранене, колит, запек, непълно изхождане в тоалетната, някои болести (болест на Крон, хроничен улцерозен колит) и други.

[notification type=“notification_info“ ]Ракът на дебелото черво се разпространява най-често в ректума и сигмата, и по-рядко в другите отдели.[/notification]

Симптомите на този вид заболяване зависят от големината, разположението на тумора и наличието на метастази. В началото развитието на рака преминава без ясно изразени симптоми. Болният се чувства добре и се намира в добро здравословно състояние, не се наблюдават оплаквания. По-късно започва да се среща кръв в изпражненията. Това е първият алармиращ симптом, че нещо в организма не е наред. Примесите на кръв с фекалии са налични най-често, когато ракът е засегнал ректума. За това, ако не се забелязва кръв не означава, че рак няма.

Като друг ранен симптом, при пациентите над 40 годишна възраст може да се посочи, внезапната промяна в навиците за изхождане. Появява се нетипичен запек бързо заменен с диария. Изпускат се газове по време на дефекация.

В по-късните етапи на развитие на рака на дебелото черво, се появява болка. Тя е следствие от започналите възпалителни промени и преходното запушване на червото. Наблюдава се повишение на температурата, значителен кръвоизлив и влошаване на общото състояние на болния. Всички тези признаци, сочат за развитие на раков процес, който вече е в по-късен етап.

рак на дебелото черво
Рак на дебелото черво – тип „карфиол“ и язвена форма

В зависимост от това, в коя част на дебелото черво се развива рака, се проявяват различни симптоми. Когато туморът е в дясната половина, се появяват общи прояви. А когато е в лявата има изявени затруднения в чревната проходимост.

Лечението на този вид заболяване е хирургично. В зависимост от локализацията, стадия на рака, усложненията и общото състояние на пациента, хирургичните интервенции са различни. Когато туморът е малък и разположен удобно за премахване, може да се запазят нормалните функции на дебелото черво. При по-големи размери, често операцията завършва със създаване в предната коремна стена на изкуствено анално отверстие. Лечението продължава с химиотерапия и лъчетерапия. А след няколко месеца се премахва изкуственото отверстие и се възстановява нормалната функция на дебелото черво.

Все повече се увеличават привържениците на [highlight] алтернативната медицина [/highlight] . При рака на дебелото черво също съществуват и нетрадиционни методи за неговото лечение. Те включват работа с положителни утвърждения и формули, визуализации, древни практики, слънцелечение, диета без месо и животински мазнини и др.. Използват се много билки, които имат доказан антираков ефект и такива, които засилват имунитета.

За да се диагностицира това заболяване навреме, е необходимо хората на възраст над 40 г., всяка година да си правят изследвания на изпражненията за скрита кръв в тях. А веднъж на 3 години профилактичен преглед при гастро-ентеролог. Ако се изчака докато се проявят симптомите, ракът ще е в напреднал стадий и е възможно да има много разпространени метастази. Тогава заболяването може да има усложнения, лечението ще е по-тежко, а в някои случаи може да се стигне до фатален край. Ако не се предприеме нужната терапия, както и при другите форми на рак и тук ще се стигне до смърт.

Прочети още:

– [highlight] Рак на дебелото черво – симптоми, лечение и предпазване [/highlight]