Лечебни кристали

Според едно древно предание, в недрата на земята живеят толкова лечебни кристали и скъпоценни камъни в различни цветове и блясъци, колкото звезди сияят върху небето, което я обгръща. Лечебните кристали, както въздухът, водата и пръстта, излъчват тайнствена енергия, която свързва човека с необятната вселена, откъдето е дошъл и го покровителстват. Космонавтите оприличават нашето земно кълбо на огромен смарагд, чието меко зелено сияние магически привлича погледа всред безбрежната тъмнина на космическото пространство, а въздушната обвивка около земята е изглеждала като лупа от чист кристал, който увеличава безпогрешно релефа и, всичко върху повърхността и, както и следите от отминали животи в земните недра. Ако земята е най-ценният кристал в близкото пространство, то човекът върху нея е същото нещо. Може би е дълбоко предопределена връзката на човека с лъченията и символите на лечебните кристали и скъпоценните камъни – постоянната и вечна загадка на живота. Затова тези символи не угасват и не умират във въображението, в поверията, в суеверията, в легендите и в действителноста. За майката и бащата детето е скъпоценният камък на живота им; за жената и мъжа – любовта е същото нещо; издържалото превратностите на съдбата приятелство, както и творенията на човешкия дух – доблестта, честността, достойнството и останалите Платонови ценности. Опитът и паметта са сравнявани не от вчера и не случайно с непреходната стойност на скъпоценните камъни, също творение на загадъчната природа.

Лечебни кристали

Хиляди са поверията за лечебните кристали и всяка цивилизация ги предава на следващите поколения заедно със знанията за техните свойства, въздействия, влияния, вярвания и възхищения от съвършенната им красота, привлекателния им блясък и често неразгадаемата им същност. От най-дълбока древност дори човешкият живот и смъртта нееднократно са били измервани вътрешно и външно със скъпоценността на магическите камъни, в които е запечатана тайнствената сила на земята, тяхната и наша майка. Пророци, мъдреци, философи, учени, поети, летописци, строители, роби и господари, богати и бедни, търговци и престъпници с различни подбуди, но с еднакъв стремеж, без колебание, са оценявали  блясъка, стойността и неповторимостта на прочутите скъпоценни камъни.

Лечебни кристалиВиненочервените блясъци в лечебните кристали на рубина или граната са символизирали благополучните и щастливи дела, с които съдбата може да те надари. Божествените преливни цветови гами на ахата – от млечно-бялото до пръстено-кафявото – според древните изразявали белезите на познанието, както и коварството на това познание, което според библейския Еклесиаст, колкото повече го натрупваш, толкова повече скръб ти носи. Прекрасните зелени и сини сияния на кристалите в смарагда и сапфира изразяват по безподобен начин владичеството, до което може да  достигне човешкото същество. Небесно и морско сините цветове на тюркюаза, пронизан от златните нишки на земята, както и млечния блясък на морската пяна, вградена в лазуритите, отразяват божествените любовни пориви … Ослепителните блясъци на неземно красивия аметист, чиито диамантени лъчи наподобяват острието на нож, а нежно виолетовите му сияния, така неуловими, са символизирали освен владетелско могъщество, но и дела на справедливостта и възмездието. Черният оникс и златистият кехлибар, зазидал в себе си отломки или прашинки от живот – скелет на листо или насекомо, частица пръст или замръзнала капка борова смола, са знаци за погребаното, траурното, трагичното и все пак незабравимо за човека.

Преданията, проникнали и в съвременния живот, суеверията, които често са съкровищницата на човешката интуиция и невидимия, горещ свят на чувствата разказват за тайнствените покровителствени или лечебни сили на „царете” сред скъпоценните камъни – диаманта, планинския кристал, топаза.

Диамантът със своите „магически” свойства въздейства върху самата природа на човека. Отблясъците на кристалите на пушения топаз пази човешката душа от фатални сривове. Златната вселена на кехлибара – янтара предпазва от чуждо влияние, въздейства благотворно на храносмилателната и нервната система. Искрящият зелен амазонит поддържа концентрирана духовната сила, действа благоприятно на сърдечната чакра.

Лечебни кристали Постоянното носене на определени лечебни кристали действа оздравяващо при различни заболявания. Например аметистът помага при заболявания на нервната сисетма, при безсъние, при заболявания на очите и ушите, при зависимости – например [highlight] алкохолизъм [/highlight] . Лазуритът помага при проблеми с гърлото, успокоява, действа благоприятно при различни възпалителни процеси, при проблеми с очите. Перлите се препоръчват при диабет, меланхолия, [highlight] главоболие [/highlight] , мигрена. Зеленият малахит е прекрасен  при проблеми с черен дроб, жлъчката и далака. Тъй като въздействието му е много силно, не бива да се прекалява с носенето му. Розовият кварц е най-добър при емоционални проблеми, свръхнапрежение, безсъние, сърдечни проблеми. Той е камъкът на любовта, който предизвиква любов към себе си и околните. При децата се използва при [highlight] нощно напикаване [/highlight] , безсъние и кошмарни сънища. Царят на камъните – планинският лечебен кристал действа стимулиращо върху целия организъм. В комбинация с определен цветен камък, въздействието му се засилва многократно.  Действа успокояващо, релаксиращо, засилва зрението. Облекчава състоянието при катаракта на очите – мият се с преварена вода, в която е престоял една нощ планински кристал, поне три пъти дневно. Препоръчва се след инсулт – [highlight] мозъчен удар [/highlight] , при мигрена и главоболие. Съвършенната му кристална решетка осигурява мощна защита от негативни енергии на мястото, където е поставен.

Скъпоценните и полускъпоценните камъни не са просто красиви кристали. Те притежават силата вибрационно да възстановяват равновесието на организма, имат способността да лекуват. Като хармонизират своите вибрации с пациента, лечебните кристали трансформират болестта в хармония, цялостност, благоденствие и здраве.

 Автор: [highlight] Елена Иванова [/highlight]