Нощно напикаване

Послание:

Подложен съм на натиск и не мога да се съпротивлявам. Никой не забелязва сълзите ми.

Нощното напикаване се среща обикновено преди пубертета. Момчетата страдат повече от момичетата.

Напикаването е една от най-честите детски неврози. За патологично се счита редовното напикаване след 3 годишна възраст. Според някои автори границата е 4 години.

Различават се следните видове напикаване:

 • Нощно – enuresis  nocturna
 • Дневно – enuresis  diurna

Нощната енуреза може да се съчетае и с дневна по време на следобедния сън.

[notification type=“notification_warning“ ]Изпускането по малка нужда у малки деца по време на игра и смях не е дневно напикаване![/notification] 

 • Първично – enuresis  persistens (продължаващо) – когато физиологичното напикаване продължи след 3 (4) години.
 • Вторично – enuresis  aquisita (придобито) – ако детето е спряло да се напикава и след продължителен период (с години) започне отново да се подмокря.

Различават се още временно и постоянно напикаване.

Причини за нощното напикаване

Незрялост на мозъчния център на уринирането

Официалната медицинска наука обяснява напикаването с бавното съзряване на „стражевия” пункт в мозъчната кора, осигуряващ контрол над пикочния мехур. Тази теория би могла да обясни първичната форма на напикаването. По отношение на вторичните (придобитите) състояния, такова гледище е несъстоятелно.

 • Как така едно дете, което не се е напикавало от години, изведнъж почва да се изпуска по малка нужда?
 • Какво е станало с мозъчния център на уринирането?
 • Излиза, че до този момент си е бил съвсем зрял, а после изведнъж е станал незрял?

Настинка

Това е основната причина за временното напикаване. Обикновено децата настиват, ако ходят боси или седят на студен и влажен под без изолация. Това напикаване се проявява и при остри заболявания да дихателните пътища.

Невроза

Напикаването се среща по-често у нервни деца и такива, които живеят при нехигиенични условия. Уплахата е една от основните причини за напикаването, дори и родителите да не знаят за нея.

Защо не заведете детето да му прибаят за страх?

[notification type=“notification_info“ ]Вие също можете да баете, но не сте го знаели до сега! Как да се научите, прочетете в тайната на баенето[/notification]

Напикаването се среща  много често в началото на първи клас !!!

[notification type=“notification_info“ ]Дали децата усещат какво ги чака в училище и почват да се напикават от стрес, прочетете в статията за скоилоза.[/notification]

[notification type=“notification_warning“ ]Внимание! Диагнозата на нощното напикаване като проява на невроза се поставя след изключване на заболявания на бъбреците и пикочните пътища, захарен и безвкусен диабет, епилепсия, полипи в носа, уголемени сливици, глисти, анемии (от неправилно и недоимъчно хранене) и др. [/notification] 
[notification type=“notification_info“ ]Прочетете повече за глистите [/notification]

Лечение на нощно напикаване

Общи принципи

 • По възможност лечението трябва да бъде в зависимост от причината.
 • Не чакайте пубертета! Тогава заболяването или изчезва само или се засилва.
 • Добре е детето временно (по време на лечението) да се освободи от часовете по физическо възпитание и спорт.
 • През студените месеци на годината детето да спи с топли чорапи.
 • На слънце, вятър, дъжд и сняг, при излизане навън задължително да се носи шапка.
 • Ако родителите са нервни, детето да общува по-малко с тях и да се гледа от спокоен човек!
 • Абсолютно противопоказани са заканите и наказанията по време на лечение, защото това води до задълбочаване на проблема!

Диетичен режим

Основното е ограничаване на течностите и квасеното мляко след 18 часа. Така децата не се будят нощно време за уриниране. Ограничават се тлъстите меса и консервираната риба.

Препоръчват се варени яйца с препечени филийки или овесени ядки, подсладени с мед и лимон за закуска. Билковите чайове е добре да съдържат полски хвощ, листа от къпина, листа от червена боровинка, жълт кантарион. На обяд се препоръчват ястия с агнешко, телешко, пилешко месо или прясна риба. Вечерята трябва да е безмесна. Също така вечер да се избягват течни храни, защото предизвикват често уриниране. Преди заспиване се дава една чаена лъжичка мед, в който са разбъркани десетина зърна синапено семе, счукани на ситно. Под възглавницата на детето е добре да се сложи торбичка с няколко кестена.

[notification type=“notification_info“ ]Как действа скритата сила на кестените прочетете повече в статията Силата на семето[/notification]

Психотерапия

Като се има впредвид, че основната причина за напикаването са психогенните фактори, то излиза, че терапията, която е насочена право в целта е психотерапията. От всички възрастни хора, които познава, детето има най-голямо доверие на майка си.

Майката е най-добрия лечител за своето дете!

Майчината ласка е най-доброто лекарство!

Внушение с предварителна подготовка

нощно напикаванеМайката предварително казва на детето, че вечерта, когато то заспи, тя ще дойде при него, ще го гали по главата и без да го събужда ще му каже нещо, от което детето ще оздравее по-бързо. Когато детето заспи, тя тихо влиза в стаята, полека се доближава до детето и слага ръката си върху главата му, като внимава да не го събуди. Ако се случи детето да не е заспало или пък да се събуди по време на посещението, майката закрива с длан очите му и казва тихо:

Хомеопатия

[highlight] Хомеопатичното лечение [/highlight] дава отлични резултати при лечението на нощното напикаване. От изключителна важност обаче е провеждането на първичен преглед от специалист с пълно интервю на детето и родителите. Случаите на самолечение с хомеопатични препарати са обречени на провал. Ако лекар ви е изписал хомеопатичен препарат и от него не сте имали желания ефект, причината не е в медикамента, а в лекаря. Хомеопатията, като всяка друга медицинска специалност изисква няколко години изучаване и посвещаване, за да може да се навлезе дълбоко в същността на темата. Предписването на хомеопатични лекарства ей-така, между другото, е същото, като да помолите водопроводчика да ви преинсталира софтуера на компютъра. Добре, че за разлика от компютърните програми, хомеопатичните препарати са напълно безвредни.

Добавки към храната

Балансираното хранене е от изключително значение за развитието на нервната система при децата и за уравновесяване на възбудно-задръжните процеси. Една от най-качествените храни в това отношение е чистото водорасло АФА, което има доказано благоприятен ефект при лечение на невротични състояния.

[notification type=“notification_info“ ]Какво представлява тази ценна хранителна добавка прочетете в статията  Синьо зелени водорасли[/notification]

Медикаментозно лечение

Приема на психотропни медикаменти за повишаване на тонуса на центъра на уринирането и препарати от беладона, които намаляват тонуса на мускулатурата на пикочния мехур са драстични и крайни мерки. Подобни препарати имат тежки странични ефекти върху здравето на детето и неговата психика. Подобно лечение би следвало да се предприема само от квалифициран специалист и то при положение, че са изчерпани всички други възможности!