Лечебните мудри 1-ва част

Мудрите представляват лечебни жестове или Йога с пръстите на ръцете. Използват се за релаксация, медитация, визуализация или за решаване на здравословни проблеми. На санскрит “мудра” се нарича ритуалното положение на ръцете. Познавачите на мудрите изброяват стотиции различни значения на комбинациите и фигурите, изобразявани с пръстите на ръцете. Времето на изпълнение, необходимо за постигане на желания ефект е упоменато към всяка мудра. След сеанса е препоръчително да се изпива чаша чиста вода, за да се освободи организмът от токсините.

АБХАЯ: Мудра осигуряваща защита

Мудра_осигуряваща_защитаПРИЛОЖЕНИЕ: Осигурява висша закрила. Използва се при всички физически проявления на страха: сърцебиене, изпотяване, зачервяване, пребледняване, заекване, недостиг на въздух и др. Прилага се при всяка ситуация, в която мислите, че не можете да се справите: тревожност, страх, паника, ужас и др. Помага и при страх от околните, от самотата, от болката, от насилието, от безразличието, от самия живот… Страх от самия страх.

ИЗПЪЛНЕНИЕ: Сложете лявата ръка на сърцето. Дясната е пред гърдите, с дланта навън, насочена към това, което ви плаши. Средният пръст леко “заключва” безименния. С помощта на тази мудра може да се преборите и с минали страхове: повикайте спомена за страха и насочете към него мудрата.

ДОЗИРОВКА: Без ограничение

AПАНА: Мудра на енергията

Мудра_на_енергиятаПРИЛОЖЕНИЕ: Мудрата дава енергия, вътрешна хармония, увереност, търпение. Прилага се при болка, интоксикация, за [highlight] пречистване на черния дроб и жлъчката [/highlight] и оттам – на целия организъм; при болести на пикочната система и гръбначния стълб. Стимулира дейността на жлъчката и черния дроб. Подкрепя благодарността за съществуването и за всичко, дарявано от живота.

ИЗПЪЛНЕНИЕ: Съединяват се палец, среден и безименен пръст. Останалите са свободно изправени.

ДОЗИРОВКА: При спешна необходимост: 5 до 45 минути; при хронични състояния: 3 пъти дневно по 15 минути.

АПАНА ВАЮ: Животоспасяваща

Животоспасяваща_мудраПРИЛОЖЕНИЕ: Животоспасяващата мудра се използва при сърдечен пристъп, [highlight] инфаркт на миокарда [/highlight] ; при дискомфорт в областта на сърцето и хронични заболявания; за цялостно лечение и укрепване на сърцето. В случай на беда действа по-бързо от нитроглицерин. Отваря личността за безусловна любов, милосърдие и доброта. Помага за промяна на начина на живот и мислене – задължителна за всеки сърдечно болен. Подпомага осмислянето на един от основните закони на вселената: “Каквото даваш, това и получаваш”.

ИЗПЪЛНЕНИЕ: Показалците допират основата на палците. Кутретата са изправени. Останалите пръсти се събират в едно.

ДОЗИРОВКА: При спешни случаи ефектът настъпва незабавно. След това – 3 пъти дневно по 15 минути. За профилактика: веднъж дневно, 15-20 минути.

ЗАБЕЛЕЖКА: Изпълнявайте мудрата винаги при тревога, вълнение, немотивирано сърцебиене. Дарете си спокойствие – единствената храна на душата.

АТМАНДЖАЛИ: Мудра на хармонията

Мудра_на_хармониятаПРИЛОЖЕНИЕ: . Мудрата е ключ към вътрешна хармония и покой. Една от най-често използваните мудри, която хармонизира и активизира съвместната дейност на двете мозъчни полукълба, както и организма като цяло. Успокоява мислите, дарява яснота и увереност. Когато се държи пред гърдите, поддържа съсредоточеност и вглъбеност, създава вътрешна хармония.

ИЗПЪЛНЕНИЕ: Дланите се събират една към друга и се насочват към небето, на височината на гърдите, гърлото или Третото око – доверете се на интуицията си.

ДОЗИРОВКА: Без ограничение. Изпълнява се самостоятелно или в края на комплекса, след всички други мудри, за цялостно хармонизиране на енергиите

БРОНХИАЛНА МУДРА

БРОНХИАЛНА_МУДРАПРИЛОЖЕНИЕ: Мудрата се прави при всички видове заболявания на бронхите. Дава сила, укрепва тялото, ума и душата. При всички ситуации, в които “не достига въздух” и се чувстваме притиснати от другите или от живота. Подкрепя процесите на даването и приемането, като хармонизира цялостния цикъл. Всичко на този свят е взаимно; невъзможно е само да даваме или само да получаваме.

ИЗПЪЛНЕНИЕ: Върхът на кутрето се поставя в основата на палеца. Върхът на безименния се допира до първата сгъвка на палеца. Средният пръст докосва върха на палеца. Показалецът е изпънат.

ДОЗИРОВКА: Мудрата се изпълнява по 5 минути, 5 пъти на ден.

АСТМА МУДРА

АСТМА_МУДРАПРИЛОЖЕНИЕ: Мудрата се използва при всички видове и стадии на астмата. Дарява сила и радост от живота. Подкрепя процеса на даването; освобождаването от миналото, изхарченото, изразходваното, вече непотребното и затова – вредно. Подкрепя преодоляването на страха, че няма да има повече въздух, заради който не можем или не искаме да издишаме. За да дойдат новите, хубавите неща, трябва да им направим място, като се освободим от старото, вече изживяното. Мудрата подкрепя стремежа да се живее “Тук и сега”, да се погребе миналото и да се осъзнае, че животът е безкраен.

ИЗПЪЛНЕНИЕ: Дланите се допират в основата си, до китките. Средните пръсти се притискат един към друг в областта на ноктите. Останалите пръсти са свободно изправени.

ДОЗИРОВКА: 5 пъти дневно по 5 минути.

ВАДЖРА (Мълнията)

ВАДЖРА_МудраПРИЛОЖЕНИЕ: Мудрата дарява мир и духовно могъщество. Концентрира целебната енергия и я насочва към проблемните области. Помага при сърдечно-съдова патология, хипертония – [highlight] високо кръвно налягане [/highlight] и нарушено кръвоснабдяване. Използва се и за профилактика и лечение на говорни разстройства; дихателна и нервна система; щитовидна жлеза. Подпомага изразяването и творчеството. Подкрепя “освобождаването” на всички нива – физическо (отделителни функции ); емоционално – отрицателни емоции; мисловно – остарели мисловни модели и вредни навици.

ИЗПЪЛНЕНИЕ. Пръстите са сплетени пред гърдите. Палците и показалците са допрени и насочени към небето.

ДОЗИРОВКА: 15 – 20 минути дневно. При хронични състояния – до 3

пъти на ден.

БХРАМАРА (Пчелата)

БХРАМАРА_МудраПРИЛОЖЕНИЕ: Мудрата подкрепя стремежа да се освободим от страховете и да си изградим [highlight] емоционално здраве [/highlight] и имунитет към околния свят. Засилва търпението и толерантността. Започнете да приемате себе си такива, каквито сте, позволете си да се обичате; след това заобичайте целия останал свят, който има точно толкова право на съществуване, колкото и нас, и алергичните състояния и всичките им проявления ще започнат да изчезват. Прилага се при понижен имунитет, алергични състояния, обриви, секрети в синусите, бронхите и чревния тракт; при нарушена чревна флора в резултат от прекаляване с антибиотици и всички случаи, когато се прилага медолечение.

ИЗПЪЛНЕНИЕ: Показалецът ляга в основата на палеца. Върхът на палеца се допира отстрани до нокътя на средния пръст. Безименният и кутрето са изпънати.

ДОЗИРОВКА: 4 пъти дневно по 7 минути; при възможност – 8 пъти дневно по 15-20 минути.

ВАЮ ( Мудра на вятъра)

Мудра_на_вятъраПРИЛОЖЕНИЕ: Мудрата се прилага при ревматизъм, радикулит, ишиас, подагра, отоци, тежест, тремор на ръце, шия, глава; смущения в червата; нарушение на индивидуалния ритъм на дишане. При повишена възбудимост. Дарява спокойствие и невъзмутимост.

ИЗПЪЛНЕНИЕ: Възглавничките на показалците допират основата на палците, които леко ги притискат. Останалите пръсти са свободно изправени.

ДОЗИРОВКА: При остри случаи – до постигане на ефект. Подобряване настъпва само за няколко часа. При хронични случаи – 5 пъти дневно по 15 минути.

Прочетете още:

– [highlight] Лечебните мудри 1-ва част [/highlight]

– [highlight] Лечебните мудри 2-ра част [/highlight]

– [highlight] Видео: Мудри (йога за ръцете) [/highlight]

– [highlight] Йога на смеха [/highlight]

– [highlight] Седемте чакри – за начинаещи [/highlight]