Йога на смеха

Модерната терапия Йога на смеха бързо навлиза и се разпространява в над 70 държави. България също не прави изключение и се присъединява към тази носеща радост и даваща отлични резултати лечебна техника. Йога на смеха е открита от индийския лекар Катариа, комуто принадлежи твърдението, че „Единственият начин да се победи тъмнината е да се запали светлинка!„.

Същност на техниката Йога на смеха

Йога на смехаОт векове е известно, че смехът е най-доброто лекарство за всички болести. В съвременното общество, при този напрегнат и изпълнен със стресови сиуации живот, става все по трудно човек да намери повод за радост и смях. Йога на смеха (Хасия йога) е комбинирана техника, която съчетава по уникален начин безусловен сърдечен смях с йога дишане. Йога на смеха те кара да се смееш без какъвто и да било конкретен повод – без никакви шеги, без комични ситуации. За приложението на йога на смеха не са необходими материални носители на хумор – карикатури, комедии, смешни случки или каквото и да било друго. Практикуването на Йога смехът може да бъде индивидуално, но най-добре то се осъществява под формата на групово физическо упражнение. Много скоро след началото на практиката, упражнението обхваща всички участници в групата и като правило прераства в силен, дружен, заразителен смях. Основният момент от практикуването на тази техника е, че участниците в групата Йога на смеха трябва да се гледат в очите и да се смеят. В началото те могат да се смеят насила, но скоро този смях преминава в истински смях от сърце и по време на него курсистите обменят положителна енергия помежду си. Това упражнение бързо сближава хората и им носи чувство на радост. По време на практикуването на Йога на смеха, участниците забравят ежедневните си проблеми и започват да се разтоварват постепенно от натрупания през годините стрес. Другият важен ефект при практикуването на Йога на смеха е пробуждане на детето у всеки един от нас и провокирането му към възобновяване на отдавна забравените игри.

Лечебен ефект на Йога на смеха

Концепцията, залегнала в основата на чудотворната техника Йога на смеха се базира на факта, че човешкият мозък не прави разлика между истински (естествен) и изкуствено индуциран смях. Нещо повече – дори в началото на практиката човек да си насили, за да се смее, бързо след това смехът му се трансформира и става естествен, извиращ от дълбините на неговата душа. „Когато умът се промени, тялото не може да не го последва.” Този неотменим природен закон, интегриран във физиологията на човешкото тяло, действа безотказно. Чрез Йога на смеха се променя не само мозъка, променя се и тялото. Задействат се естествените защитни сили на организма, подсилва се имунната система, стимулират се регенераторните процеси и тялото се възстановява от само-себе си, така както го е замислила природата. При смях механично се подобрява вентилацията на белите дробове. Удълженото издишване и дълбокото вдишване, съпровождащи смеха възстановяват еластичността на белодробния паренхим. Междуребрените мускули и диафрагмата също се напрягат и с течение на времето подобряват функцията на гръдния кош, чието субатмосферно налягане има огромно значение за нормалната циркулация на кръвта. Гръдната клетка, при своето движение действа като помпа, която изтегля кръвта от коремната област и индиректно улеснява помпената функция на сърцето. Коремните мускули, в синхрон с диафрагмата при смях се съкращават и благоприятстват функцията на целия храносмилателен тракт. Скоростта на придвижване на чревното съдържимо се възстановява. [highlight] Газовете в червата [/highlight] и [highlight] Запекът [/highlight] изчезват, а заедно с тях се предотвратява развитието на тежки заболявания, заболявания като [highlight] рак на дебелото черво [/highlight] . Практикуващите Йога на смеха след няколко сеанса установяват, че неусетно са се отървали от стари, хронични страдания, например [highlight] артрит и артроза [/highlight] . Настроението на пациентите трайно се променя към Йога на смеха по-добро и те вече по друг начин гледат на трудните житейските ситуации. Изчезват депресията и [highlight] хипохондрията [/highlight] . Хората започват да откриват силата на смеха и радостта, както и чудотворното им влияние върху ума и тялото. С течение на времето те започват да се чувстват по-красиви и по-млади и стават … по-красиви и по-млади.

При редовното практикуване на Йога на смеха, курсистите развиват положително отношение към заобикалящата ги действителност. Това им помага да променят гледната си точка и да възприемат проблемите в ежедневието като извор на нови възможности. Те приемат с отворено съзнание предизвикателства и с лекота се справят в ситуации, в които преди им е било трудно да се смеят. Трайната промяна на емоционалната нагласа към радост и веселие помага за поддържането на добро настроение при всякакви обстоятелства на обкръжаващата действителност. Йога на смеха не само подобрява физическото здраве, а ни освобождава трайно от негативните чувства и емоции. Йога на смеха ни помага да се свържем с Висшето си Аз и да заздравим връзката си Духа. От тези позиция йога на смеха ни помага да развием ценни духовни качества – прошка, щедрост, съпричастност, състрадателност …

Смисълът и ползата на Йога на смеха надхвърлят индивидуалния резултат върху ума и тялото на този, който го практикува. Йога на смеха въздейства и върху заобикалящата ни действителност. Когато започнем да гледаме по нов начин на нещата – това което наблюдаваме, се променя. Проверете сами. Всичко което трябва да направите, след като сте включили в практикуването на тази лечебна техника е … да наблюдавате. Наблюдавайте себе си и своите реакции при различни ситуации, особено онези, които в миналото са предизвиквали у вас раздразнение, гняв, страх. Наблюдавайте събитията, които се случват във вашата действителност, синхронността в тяхното появяване. Наблюдавайте и промяната, която ще настъпи в хората около Вас – вашите близки и познати.

Йога на смеха е най-бързия и естествен начин за личностно израстване. Йогата на смеха разрушава бариерите, сближава хората и повишава енергийния потенциал на отделния човек и на обществото като цяло.

Прочетете още:

– [highlight] Лечебните мудри 1-ва част [/highlight]

– [highlight] Лечебните мудри 2-ра част [/highlight]

– [highlight] Видео: Мудри (йога за ръцете) [/highlight]

– [highlight] Йога на смеха [/highlight]

– [highlight] Седемте чакри – за начинаещи [/highlight]