Йога за начинаещи

йога за начинаещи

Йога е цялостна наука за живота, възникнала в Индия преди хилядолетия. Тя е древна система за усъвършенстване, насочена едновременно към тяло, ум и дух. Човек, който следва пътя на йога, се нарича йога за начинаещиЙогин. В Бхагавадгита, която е най-авторитетният труд по философията на Йога, Шри Кришна обяснява на Арджуна значението на Йога. Там се казва: „Когато неговият ум, интелект и его са под контрол, освободени от неспокойното желание, така че пребивават в духа, човек става Юкта – приобщен към Бога. Както пламъкът на лампата не потрепва там, където не духа вятър, така е и с йогина, който контролира своя ум, интелект и его, погълнати в духа вътре в него. Когато неспокойствието на ума, интелекта и егото бъде прекратено посредством практиката на Йога, тогава йогинът намира удовлетворение по милостта на Духа в самия себе си. Тогава той познава вечната радост, която е отвъд обсега на сетивата и неговият разум не може да долови. Той пребивава в тази реалност и не помръдва оттам. Открил е съкровището, което превъзхожда всички останали. Няма нищо по-висше от това. Който го е постигнал, не ще бъде засегнат от най-голямата скръб. Това е истинското значение на Йога – унищожаването на контакта със страданията и скръбта”. Бхагавадгита дава и други обяснения за йога: „Йога не е за този, който яде прекалено много, нито за онзи, който въобще не яде.Тя не е за този, който спи прекалено много, нито за онзи, който будува. Чрез умереност в храненето и в почивката, регулиране на извършваните действия и намиране на мярката между сън и будуване, Йога унищожава всички страдания и скърби”.

Изпълнител на „Поздрав към слънцето“ – [highlight] Георги Яръмов [/highlight]

С течение на годините болшинството хора се примиряват с факта, че телата им ще функционират по несъвършено. И въобще не се запитват дали наистина трябва да бъде така и защо животните остават в добра форма почти до края на живота си? Остаряването до голяма степен е изкуствено предизвикан процес, който се дължи предимно на автоинтоксикация или самоотравяне на организма. Ако поддържаме тялото си чисто, ще сме в състояние да забавим катаболизма – влошаване състоянието на клетките.

Доста хора се насочват към Йога първоначално от желание да поддържат телата си в добра форма. Други търсят спасение от специфично страдание, например напрегнатост, болки в гърба. Трети са тласнати от усещането, че могат да получат повече от живота. Независимо какви са мотивите, Йога е средство да се постигне не само желаното, но и много, много повече.

[notification type=“notification_info“ ]За да се разбере Йога, трябва да се опита![/notification]

С Йога може да се занимава всеки. Няма нужда от специални уреди. Необходимо е само малко място, свободно облекло и желание за здравословен и пълноценен живот. Йогийските пози или асани въздействат на цялото тяло: опорно-двигателния апарат, вътрешните органи, ендокринната и нервната система.

Издръжливост се придобива чрез разтегляне в различни асани в продължение на минути без прекъсване, докато спокойствието идва с тихо ,последователно дишане (пранаяма) и релаксация.

Практиката на асаните тонизира цялото тяло и отстранява токсините и нечистотиите. Пранаяма очиства и проветрява белите дробове, обогатява кръвта с кислород чрез дълбоко и ритмично дишане като се използват целите дробове, а не само част от тях. Чрез дихателната практика се регулира потока прана – жизнената енергия, която се съхранява в чакрите. Релаксацията премахва напрежението в мускулите и цялото тяло си отпочива като след здрав нощен сън. Жизнената енергия се съхранява, а ежедневните тревоги и страхове изчезват. В последните години са направени медицински изследвания, с които се доказва въздействието на Йога. Например: отпускането в Шавасана е добро средство при високо кръвно налягане. При редовна практика (асани, дишане, релаксация) се повлияват много добре артрит, атеросклероза, хронична умора, астма, разширени вени, сърдечни заболявания, наднормено тегло и др. Шестмесечно изследване върху ефекта на Хатха Йога сочи следните резултати: значително увеличаване капацитета на белите дробове и дишането, намаляване на теглото, понижаване на кръвната захар и холестерола , повишена устойчивост на стрес. Положителните ефекти са в резултат на минималния разход на енергия при максимален възстановителен ефект върху всички системи, органи и тъкани! Докато при физическите упражнения особено при състезателните спортове е налице въздействие върху скелетните мускули с максимален разход на енергия и минимален рехабилитаторен ефект върху органите и тъканите. Като се практикува йога се печели здраве, което е не просто компромисно съществуване. То не е стока, която може да се купи с пари. Здравето е ценно качество, което се придобива само с усилена работа. То е състояние на съвършено равновесие на тяло, ум и дух.

Този, който практикува Йога разбира, че неговият живот и всички негови действия са част от Божествената дейност в природата, проявяващи се и действащи под формата на човек. Неговото тяло е храм, който е обитаван от Божествената Искра.

Не гледа небесата, за да намери Бог, защото знае, че Той е вътре.

Той усеща царството Божие вътре и вън и открива, че раят е в самия него!