Глог – лечебни рецепти и чай

глог

Лечебно действие и приложение:

глог

Чаят от глог, който често се използва при сърдечно-съдови заболявания, трябва да се приема в продължение на поне 4 седмици. При сърдечни проблеми при възрастните, дегенерация на сърдечния мускул, склеротични промени на коронарните съдове и лошо кръвообръщение се препоръчват както домашно приготвени, така и готови продукти от глог. Чаят се използва също при лошо оросяване на крайниците, [highlight] високо кръвно налягане [/highlight] и старческо безсъние.

[notification type=“notification_warning“ ]Важна забележка! Доста литературни източници твърдят, че чаят от глог помага за отслабване. Истината е, че чаят действа като слаб диуретик. В действителност обаче не се изгарят никакви мазнини.[/notification]

Лечебни рецепти с глог

1. Рецепта при високо кръвно налягане

Сварете в затворен съд 1 супена лъж. плодове от глог в 1 ч.ч. вода. Да престои 2 часа върху горещ котлон, като не бива да ври – затова се препоръчва ползването на термос. Прецедете след това и пийте по 3 супени лъжици по 3-4 пъти на ден.

2. Рецепта на Петър Димков за хронична сърдечна недостатъчност:

80гр. цвят от глог, 40гр. корени от валериана, 40гр. стръкове от гороцвет. Залейте две супени лъжици от сместа с 500 мл. кипяща вода. Пийте по 3 пъти на ден преди ядене по 5 кафейни чашки.

3. Рецепта на Петър Димков за склероза и хипертония в първи или втори стадий:

Залейте 4 супени лъжици цветове и листа от глог с 1л. кипяща вода. Захлупете ги и оставете да престоят 1 час. Пийте прецедената течност преди ядене сутрин, обед и вечер по 1 кафейна чашка.

Чай от глог:

Залейте 1 чаена лъж. сушени листа и цветовете от глог с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 15 минути, а след това прецедете. Пийте 2-4 чаши през целия ден.

Чай за по-здраво сърце:

Смесете 1 чаена лъжица сушени листа и цветовете от глог с 1 чаена лъжица цвят от [highlight] арника [/highlight] и 1/2 чаена лъжица [highlight] маточина [/highlight] . Залейте сместа с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 10 минути , след това прецедете. Пийте по 2 чаши на ден.

Смес за чай за по-добро кръвообръщение:

Смесете 1 чаена лъжица листа от глог, 1 чаена лъжица сух бял равнец и 1 чаена лъжица мента. Залейте сместа с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 10 минути, след това прецедете. Пийте по 3 чаши на ден.