Маточина – чай и свойства

маточина

маточинаРедовното пиене на чай от маточина помага при нервност, сърцебиене, главоболие, причинено от стрес, и загуба на апетит. Банята с маточина има успокояващо действие- ако се взема преди ляганe, тя успешно помага при разстройства на съня. Тинктурата от маточина помага при главоболия, причинени от напрежение, и при гъбички по краката.

Маточината расте много добре в градината или дори в сандъче на терасата, ако и намерете слънчево място. Прясно набраните листа са чудесни за освежаващ чай през лятото. Направете студен чай, като смесите маточината с черен чай и кубчета лед.

Чай от маточина:

Залейте 3 чаени лъж. листа от маточина с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 10 минути, след това прецедете. Пийте по 1 чаша 3 пъти на ден в продължение на 4-6 седмици.

Бани:

Капнете 10 суп. лъж. листа от маточина в 1 л вода. Оставете да се запари 10 минути, след това прецедете. Добавете отварата към водата за баня и се потопете във ваната за 10- 20 минути.

Тинктура:

Залейте 4 чаени лъж. листа от маточина с половин чаена чаша водка. Оставете да кисне 2 седмици на топло и неосветено място. Прецедете и изстийскайте утайката. Дръжте добре запечатано в непрозрачна бутилка. При главоболие втривайте в слепоочията, при херпес прилагайте на устните по няколко пъти на ден. При гъбички по краката мажете по няколко пъти на ден.