Арника (билка)

арника

Лечебно действие и приложение:арника

Арниката има предимно външно приложение. Използвана като тинктура или върху превръзки, тя облекчава болката и отпуска мускулите при наранявания, изкълчвания, мускулна треска или ставни болки. Полезна е освен това за

третиране на ухапвания от насекоми. Под формата на гаргара арниката има противовъзпалително действие при стоматит и фарингит.

[notification type=“notification_warning“ ]Важна забележка![/notification]

Поглъщането на арника може да доведе до тежко отравяне. Затова не се препоръчва малки деца или по- възрастни хора да правят гаргара с чай от арника. Освен това арниката и в други форми може да предизвика алергична реакция при контакт с чувствителна кожа.

Приготвяне на разтвор за гаргара:

Залейте 1 чаена лъж. арника с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запари 10 минути и прецедете. Изчакайте да поизстине и използвайте за гаргара хладка отвара. Правете гаргара 2 пъти на ден, докато възпалението на лигавиците премине.

Тинктури:

Залейте 50 г цвят от арника с 2 чаши етилов чист спирт. Оставете ги да киснат 10 дни на тъмно място. След това прецедете и изстискайте утайката. Разредете 1 чаена лъж. тинктура с 2 чаши вода. Натопете марля в сместа, докато съвсем се напои, а след това поставете за 10 минути върху мястото на нараняване (не върху открита рана). Повторете 3-5 пъти на ден.