Болки в стъпалата

болки в стъпалата

Стъпалото на крака представлява сложна структура от 24 кости, които образуват две пресичащи се арки – една по дължината на стъпалото и една по ширината. Костите в стъпалото са сключени помежду си, вместо да бъдат свързани със сухожилия. Мускулите, заедно със здрава и жилава тъкан, наречена плантарна фасция, предоставят допълнителна упора в стъпалото.болки в стъпалата

Стъпалото е в основата на голяма част от движенията и болката е ясен признак, че има нещо нередно с вътрешната част на стъпалото или с начина, по който то стъпва. Мястото на болката в стъпалата и времето, когато тя се проявява са основните признаци за установяване на причината за нейната поява. Когато има болка, тялото реагира като променя начина на движение или функционирането си, в опит да я облекчи. Промени в структурата на тялото или болест могат да ограничат нормалното движение и да причинят контузии и други усложнения.

Каква е причината за болки в стъпалата?

Причината може да се крие в много различни състояния и травми. Тежка или хронична травма, болест или комбинация от двете са най-честата причина за болки в стъпалата. Травмата е резултат от външна сила, която оказва директно влияние върху тялото или ви принуждава да заемате позиция, при която се стига до увреждания в структурата на тялото.

[notification type=“notification_warning“ ]Лошата стойка може да причини болки в стъпалата. Носенето на твърде тесни обувки или обувки на висок ток също е много честа причина.[/notification]

Изкълчване, разтягане на мускул, натъртване и фрактура са травми, които се изразяват внезапно и ясно. Те могат да се получат вследствие на единично или комбинация от натоварване и стрес върху стъпалото. Изкълчването става, когато връзките между костите се разтегнат и фибрите им се разкъсат. Това директно води до болки в стъпалата.

Други травми могат да доведат до увреждане на структурата на стъпалото и появата на болка. Например някой да ви настъпи, да се порежете на стъкло, да се ударите при спортуване или при падане. Сборът от множество травми през продължително време също могат да доведат до болка в стъпалото.

[notification type=“notification_info“ ]Това например става при тичане по неравна повърхност, вървене по прекалено твърда или мека повърхност или от обувки, чийто дизайн не поема достатъчно от натоварването в крака.[/notification]

Освен физическите травми и увреждания, болки в стъпалата могат да причинят редица болести, вируси, гъбички и бактерии. [highlight] Диабет [/highlight] , [highlight] проказа [/highlight] и [highlight] подагра [/highlight] са болести, които често засягат стъпалото на крака. Увреждане на нервите в крака пък може да доведе до изтръпване и чувство на парене в стъпалото, състояние известно като периферна невропатия.

Много честа причина за болки в стъпалата са врасналите в кожата нокти на краката. Те се забиват в кожата, причиняват болка, а понякога и възпаление.

Кога трябва да потърсите лекарска помощ?

Когато болката започне да затруднява ежедневните дейности и движения, трябва да отидете на лекар. Други признаци за това са видими изменения в стъпалата, промяна в усещанията, подуване, промяна на кожата, зачервяване и чувствителност.

Лекарят ще извърши физически преглед, при който ще ви накара да направите някои движения и ще огледа стъпалото за всякакви аномалии. Може да се направи и рентгенова снимка, за да се види дали костите и меките тъкани са увредени по някакъв начин.

Какво е лечението при болки в стъпалата?

коносан
Коносан помага успешно при болки в краката

При първите признаци на дискомфорт или болка в стъпалата, можете да си почивате повече, да вдигате краката си нависоко и да прилагате студени компреси. Чрез почивката мускулите и тъканите ще се

възстановят по-бързо и ще избегнете допълнително натоварване, което може да доведе до по-сериозни увреждания.

Разбира се в аптеките се предлага голямо разнообразие от облекчаващи лекарства, които можете да опитате, но е по-добре първо да се консултирате с лекар. Натурално лечебно средство, за което няма нужда от лекарско предписание, са конопените продукти против болка [highlight] Коносан [/highlight] , които успешно помагат и облекчават болките в стъпалата.

[notification type=“notification_info“ ]Много популярно и ефективно упражнение за облекчаване на болките в стъпалата е търкалянето на малка топка по земята с долната част на стъпалото.[/notification]

Ако подозирате, че обувките ви са причината да изпитвате дискомфорт и болки в стъпалата, тогава опитайте известно време да носите други и да видите дали ще има подобрение. Понякога е достатъчно просто да смените стелките с по-добри или ортопедични.

Добра идея са леките упражнения, които да подсилят стъпалата и да стабилизират костите и мускулите. Колкото по-голяма гъвкавост имате, толкова по добре за стъпалата, намалявайки риска от травми.

Как да предотвратим болките в стъпалата?

Преди да започнете да практикувате някакъв спорт или фитнес, необходимо е да вземете предвид няколко фактора. Уверете се, че сте физически здрави. Направете си преглед при лекар, който да ви даде ясна представа за здравословното ви състояние. При наличието на болести като подагра, диабет или артрит, преди всичко се лекувайте.

При практикуването на спорт, който упражнява голямо физическо натоварване върху тялото, не забравяйте да загрявате предварително, за да избегнете контузии. Правилната подготовка и подходящите обувки са от основно значение и пренебрегването им може да доведе до болки в стъпалата и други физически състояния. Следвайте определена рутина, за да свиква тялото ви и не правете резки промени в програмата си.

Ако изпитвате болки по време на тренировки, опитайте се да намалите интензитета на упражненията. При продължителна и неотшумяваща болка в стъпалата, спрете физическото натоварване и потърсете лекарска помощ, за да се установи причината за болката.

Прочетете още:

– [highlight] Болки в стъпалата – причини и лечение [/highlight]

– [highlight] Болки в ходилата на краката [/highlight]