Болки в стъпалата – причини и лечение

Болките в стъпалата могат да се дължат на различни причини. През 1962 година е направено първото клинично описание на т.нар синдром на тарзалния канал, който води до упорити, трудно поддаващи се на лечение болки в стъпалата.

Причини за болки в стъпалата при синдрома на тарзалния канал

болки в стъпалатаВ областта на глезенната става и стъпалото задният тибиален нерв, артерията на сухожилията на свивачите на пръстите н задният тибиален мускул премина­ват през костно-фиброзен канал. Той има посока отгоре надолу и напред. Когато този канал се стесни, той притиска структурите, които преминават през него и се изявява клинично чрез съответната симптоматика. Предразполагащи момента за стеснение на канала са задебеляване на някои сухожилни връзки (ligamentum annulare), разширяване на вените, възпалителни изменения в съединителнотъканните елементи на канала, тендовагинити, синовиити – възпаления на обвивките, най-често на свивачите на палеца на крака. Непосредствените причини за болки в стъпалата при синдрома на тарзалния канал са всички патологични отклонения, които по един или друг начин могат да доведат до стеснение на ка­нала и притискане на нерва. Тук се включват още травми в тази област, усукване (дисторзия) или изкълчване (луксация) на глезенната става, [highlight] счупване на костите [/highlight] в дол­ната част на подбедрицата, [highlight] артроза [/highlight] на глезенната става, про­дължително ходене или стоене в право положение, плоско хо­дило.

[notification type=“notification_info“ ]За облекчаване на болките в стъпалата, причинени от умора и плоско ходило прочети статията Масаж на стъпалата[/notification]

Болките в стъпалата при синдрома на карпалния канал се характеризират със:

  • Мравучкания и изтръпвания, ко­ито обхващат голяма част от стъпалото и долната повърхност­ на пръстите.
  • Болки с различна интензивност в областта натарзалния канал и стъпалото. Изтръпванията и болките настъп­ват или спонтанно с характерна нощна екзацербация (обостряне) или пред­извикано под влияние на механични моменти.
  • Повишаване на кожната чувствителност – хиперестезия в областта на плантарните нерви, понякога с фрагментирано разположение.
  • Мо­торни смущения от страна на късите плантарни свивачи, които се изразяват в намалена възможност за свиване на пръстите.
  • Трофични смущения от страна на кожата на стъпалото, ко­ито се наблюдават рядко – побледняване, намалено изпотяване, изтъняване на кожата, окапване на космите
  • Оток в областта на тарзалния канал, който понякога е твърде дискретен.

Лечение на болки в стъпалата при синдрома на тарзалния канал

Медикаментозното лечение на болките в стъпалата се състои в локално приложение на кортикостероид в областта на тарзалния канал през интервали от 5 до 7 дни. При не­успех се предприема хирургическо изрязване на пръстеновидния лигамент или освобождаване на нерва от обвиващата го цикатрициална тъкан.

[notification type=“notification_mark“ ]Преди да се подложите на тежка операция и да поемете всичките и рискове, можете да изпробвате ефекта на конопените продукти Коносан[/notification]

[notification type=“notification_info“ ]Още по темата прочети Болки в ходилата на краката[/notification]